Как да овладяваме стреса? Вижте 8 стъпки, които ще ви помогнат да се справите с него!

6973
Как да овладяваме стреса? Вижте 8 стъпки, които ще ви помогнат да се справите с него!

Стресът е нормална реакция на тялото в резултат на физически или емоционални стимули. При стрес се отделят хормони (адреналин, кортизол) от надбъбречните жлези, които подготвят тялото за "битка" в съответната опасна ситуация. Няма значение дали се касае за остър или хроничен стрес, в тялото всеки път протичат едни и същи процеси. Непрекъснатият стрес има своите последствия върху здравето - тревожност, безсъние, затлъстяване, повишено артериално налягане, диабет и т.н.

Реакцията ни спрямо стресът зависи от нашите лични възприятия и от ресурсите ни за справяне с него. В ежедневието всеки един от нас реагира по различен начин и възприема някои стимули за стресови, а други за приятни. Въпреки това финансови и здравословни проблеми, загуби на близки, инциденти и т.н. са събития, които причиняват стрес и на най-устойчивите и уравновесени хора. Затова трябва да се научим да управляваме стреса до колкото това е възможно и да не му позволяваме да ни поглъща. По този начин бихме били по-здрави и по-щастливи.

Кои са най-честите физически и психически прояви на стреса? Как да разберем, че стресът вече е в големи количества и трябва да намерим начин да се справим с него?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Най-честите прояви на стреса са следните:

 • промяна в апетита (загуба на апетит или ненормално повишен)
 • безсъние или проблеми със съня (трудно заспиване, трудно събуждане, усещане за умора след ставане от сън)
 • чувство за неспособност за справяне с дадени ситуации
 • промени в настроението
 • емоционална лабилност
 • депресия
 • тревожност
 • натрапливи мисли
 • усещане за претоварване на ума с мисли (безкраен поток от мисли)
 • трудна концентрация на работа, разсеяност
 • повишено желание за употреба на алкохол
 • гадене
 • диария
 • главоболие
 • болки в мускулите и усещане за скованост

Как може да управляваме стреса?

Ако се касае за остър стрес в резултат на загуба на близък човек, инцидент, финансов или здравословен проблем, то дайте си време да го преживеете. Всеки един здрав и уравновесен човек ще реагира на подобно събитие и това е напълно нормално. Дайте си време да бъдете тъжни, гневни и всичко онова, което изпитвате в този момент, за да може тази емоция да излезе от вас и да се освободите след това по-лесно от нея. Когато премине острият момент потърсете начини за справяне, но знайте, че е напълно нормално първоначално да изпитвате негативни емоции. Това не е лошо, а е нещо съвсем човешко. Изживейте ги и се освободете след това лесно от тях.

Следващите съвети са насочени по-скоро към справянето с хроничния стрес. Той има способността да кумулира (да се натрупва) и ако не го управляваме добре, може да навреди на здравето и психиката ни. След това справянето с него е по-трудно.

1. Открийте кое точно ви създава стрес. Няма как да избягате от нещо, което не знаете какво е. Помислете кои са нещата, които ви създават стрес и напрежение. Дали са определени фактори на работното място, ежедневни несполуки, отношения с близки, приятели, колеги и т.н. Идентифицирайте причините за стреса, който усещате в настоящия момент.

2. Помислете кое зависи от вас и кое не. Много често се вкопчваме в ситуации, които реално не зависят от нас. Да си създаваме напрежение заради нещо, върху което нямаме никакъв контрол, а е продукт на обстоятелства, е абсолютно нездравословно и неправилно. Фокусирайте се върху нещата, които можете да промените и намерете начин да приемете тези, които не можете. Приемете, че понякога може да не разбирате събитията около вас, но щом са се случили по този начин, има някаква причина и смисъл за това. Приемете ги и продължете напред. Фокусирайте усилия върху всичко онова, което можете да промените и това ще ви направи по-щастливи.

3. Не се правете, че стресът не съществува. Ако се чувствате стресирани, няма да си помогнете като отричате и игнорирате това. За да бъде решен един проблем, той трябва да бъде назован и определен. Приемете, че дадена ситуация ви е създала стрес и помислете над това - Защо? Заслужава ли си това да ми създава стрес? Какво мога да направя, за да се почувствам по-добре? Как бих реагирал/а, ако това ми се случи отново? Как мога да бъда по-полезен/на за себе си?

4. Не си мислете, че ще елиминирате изведнъж всичкия стрес. Дайте си време. Няма как изведнъж да промените себе си и света около вас, така че да бъде животът ви по-лек и хубав. За това са нужни време, търпение и ежедневни усилия. Заредете се с тях и нека всичко се случва стъпка по-стъпка.

реклама

5. Научете се всеки ден да отделяте време за себе си. Когато видите 2 или 3 часа свободни в графика си за деня, вместо да поемате поредния ангажимент, планирайте това време за себе си.

6. Погрижете се за себе си. Дайте си хубава храна, достатъчно вода, качествен сън, любима книга или любимо занимание и всичко онова, от което се нуждаете и което ще зареди душата ви. Почивката е също толкова важна, колкото и работата.

Всъщност стресът не е само лош. Той е наш приятел когато е в умерени количества (еустрес). Той ни кара да сме мотивирани, целеустремени, успяващи и да проявяваме воля и сила. Нищо не е вредно когато е в умерени количества.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се