Кои са причините за остър гастрит? Какви са симптомите и как може да се предпазите?

17167
Кои са причините за остър гастрит? Какви са симптомите и как може да се предпазите?

Острият гастрит е възпалително заболяване на лигавицата на стомаха, което се развива в резултат на действието на различни фактори. От голямо значение е продължителността на действие на съответните екзогенни и ендогенни фактори, защото от това зависи дали ще се развие остро или хронично заболяване. Най-често острият гастрит завършва с пълно оздравяване след приложено лечение и по-рядко еволюира в хронично заболяване. От остър гастрит боледуват хора от всички възрасти и е сравнително често срещано заболяване.

Кои са причините за острия гастрит?

  • Към екзогенните фактори спадат: медикаменти (нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, някои антибиотици), алкохол, бактерии, вируси, корозивни вещества (киселини, основи), стрес (високи нива на кортизол), глад, кафе и кофеинови напитки.
  • Към ендогенните фактори спадат: уремия (високи нива на азотни продукти в кръвта, които нормално трябва да бъдат елиминирани от бъбрека), сърдечно-съдови заболявания, чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност,

Медикаментите са едни от най-честите причинители на острия гастрит. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) са едни от най-често използваните лекарства, тъй като имат болкоуспокояващо и температуропонижаващо действие. Към тях спадат парацетамол, аналгин, ибупрофен и т.н. Те увреждат стомашната лигавица по директен и индиректен механизъм. Имат пряко дразнещо действие върху стомашните клетки и освен това намаляват секрецията на простагландините, които участват в предпазването на стомашната лигавица от солната киселина. По този начин лигавицата остава незащитена и солната киселина свободно я уврежда. Кортикостероидите са друга група медикаменти, които се използват често при хронични и автоимунни заболявания. Те имат силно противовъзпалително, имуносупресиращо и противооточно действие. Кортикостероидите увреждат стомашната лигавица чрез увеличаване на секрецията на солна киселина.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Алкохолът има пряко токсично действие върху стомашните клетки. Той уврежда техните мембрани и по този начин се намалява секрецията на мукус, който защитава лигавицата от солната киселина. Когато се увреждат защитните бариери на стомашната лигавица, се създават предпоставки за развитието на язва или гастрит. Всеки един дисбаланс между агресивни и протективни фактори би довел до тези последствия.

Инфекциозните причинители също могат да доведат до гастрит. Хеликобактер пилори е най-често споменаваният виновник за стомашните заболявания, но той по-скоро участва в генезата на хроничния гастрит и язвите. Към причнителите на острия може да се причислят и други бактерии, вируси, гъби, паразити и т.н.

Вижте ваучери с отстъпки за изследвания за Helicobacter pylori ТУК!

Отравянията с корозивни вещества често водят до остър гастрит, защото те попадат в организма през храносмилателната система. Киселините и основите имат различни поражения върху стомашната лигавица, като основите са по-опасни. Развива се остро възпаление, след което сериозни фиброзни процеси, стенози и нарушения в моториката на стомаха. Освен върху стомаха при отравянията с корозивни вещества има сериозни поражения и върху хранопровода.

Стресът е важен рисков фактор за острите гастрити. Кортизолът е стресов хормон, който се отделя от надбъбрека. Както при остър, така и при хроничен стрес неговите нива са повишени. Кортизолът води до увеличаване на солно-киселата секреция и от там но нарушаване в баланса между агресивни и протективни фактори.

Кофеинът в кафето по същия механизъм уврежда стомашната лигавица като повишава солно-киселата секреция.

Гладът и нередовното хранене са предпоставки за засилване на агресивното действие на солната киселина и възпалението на стомашната лигавица.

Каква е морфологичната характеристика на стомашната лигавица при болни от остър гастрит?

Стомашната лигавица е оточна и зачервена. Може да се наблюдават повърхностни ерозии. Процесът обикновено е дифузен и обхваща целия стомах.

Какви са симптомите на заболяването и как се поставя диагнозата?

реклама

Типичните симптоми на остър гастрит са:

  • болки в епигастриума (горната част на корема, областта на стомаха)
  • парене
  • гадене
  • повръщане

Обикновено заболяването започва остро и при подробен разпит лесно се установява причината за него. Задължителна е консултацията с гастроентеролог. Диагнозата се поставя от него на базата на добре снета анамнеза, обстоен преглед, лабораторни изследвания и гастроскопия, ако е необходимо.

Какво е лечението на острия гастрит? Как да се предпазите?

Острият гастрит е едно благоприятно заболяване, след което почти винаги настъпва пълно оздравяване. Лечението се провежда с диета и медикаменти. Те включват блокери на хистаминовите рецептори и инхибитори на протонната помпа. Тези две групи медикаменти намаляват значително секрецията на солната киселина и по този начин защитават стомашната лигавица. Позволяват й тя да се възстанови. Тези медикаменти са много добре поносими и странични ефекти се наблюдават рядко.

От остър гастрит може да се предпазите като избягвате факторите, които водят до него. Редовното хранене, намаляването на стреса и умерената консумация на алкохол и кафе снижават значително риска. Много е важно да НЕ приемате противовъзпалителните медикаменти на гладно, както и всички останали, в чиито листовки е дадена тази препоръка!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се