Синдром на дразнимото черво! Какво представлява и какви могат да бъдат причините за него?

5577
Синдром на дразнимото черво! Какво представлява и какви могат да бъдат причините за него?

Болката в корема и нарушеният режим на дефекация са неприятни и влошаващи самочувствието симптоми, които повечето от нас са изпитвали в даден етап от живота си. Ако това не ви е направило особено впечатление, вероятно причината е, че този период не е бил продължителен. При някои хора обаче, тези оплаквания може да персистират в продължение на месеци и повече. Причините за това могат да бъдат много и различни. Една от тях е така нареченият синдром на дразнимото черво.

Какво представлява синдромът на дразнимото черво?

Това е функционално нарушение на гастроинтестиналния тракт, което се характеризира с коремна болка, чувство за подуване или тежест, газове, запек и/или диария, които се повтарят периодично в продължителен период от време. Важно е да се подчертае, че се касае за функционално, а не органично състояние. Това означава, че за разлика от някои други заболявания, като наример възпалителните заболявания на червата, инфекциите и карциномите, тук няма структурна промяна в органите на храносмилателната система.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Според статистиките, между 10 и 20 % от населението на света страда от този синдром, като този процент е различен за отделните страни. Заболяемостта в африканските и азиатските страни е сравнително по - ниска от тази в европейските страни и САЩ. Вероятно причината за това е в различната кухня и преобладаващити храни в отделните страни. Синдромът на дразнимото черво се среща по - често при юноши и млади жени.

Какви са причините?

Причините за това състояние все още не са добре изяснени, но се предполагат някои от факторите, които биха могли да провокират този синдром. Това са инфекциите, нерационалният хранителен режим, стресогенни фактори и други. Счита се, че синдромът на дразнимото черво е резултат от съчетанието на усилен чревен мотилитет, повишена чувствителност на вътрешните органи и психогенни фактори.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата синдром на дразнимото черво е диагноза на изключването. Това означава, че преди да се приеме, че става дума за функционално нарушение е редно да се изключат всички възможни органични състояния, както от страна на гастроинтестиналния тракт, така и от другите системи.

Има определени критерии, при наличието на които с голяма вероятност може да се приеме, че се касае за въпросния синдром. Те включват наличие на коремна болка, налична поне през един ден от седмицата през последните 3 месеца, която има връзка с дефекацията и е съпроводена от промяна в честотата и формата на изхожданията.

В случаите, в които става дума за пациент под 45 години, който не съобщава за отслабване на тегло, нощни болки, кръв в изражненията, анемия и наличие на родственици с онкологии заболявания на гастроинтестиналния тракт, може да се приеме, че диагнозата е синдром на дразнимото черво. В останалите случаи се използват множество други изследвания за диагностика - кръвни, микробиологични, колоноскопия и др.

Какво е лечението?

Подходящият хранителен режим има доста добър ефект върху засегнатите от този синдром. Включването на повече храни богати на целулоза (зеле, моркови, овесени ядки и др.) се отразява благоприятно на тези, при които доминират оплакванията от запек. Изключването на някои варива, например боба, намалява чувството на подуване и газовете. Изключването на кофеин-съдържащите и газираните напитки също е от полза.

С факта, че синдромът на дразнимото черво има пряка връзка с психичното напрежение, може да се обясни подобряването на състоянието на засегнатите след психотерапия и прием на антидепресанти. Медикаментозното лечение е на последен план, след психотерапията и диетата. То включва някои антидиарийни, спазмолитици и някои по - нови препарати.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се