5 причини за подуване на корема

2916
5 причини за подуване на корема

Ако коремът Ви някога се е чувствал толкова подут, че трябва да разкопчаете панталоните си, или ако сте се почувствали като изпълнени с газ, който просто не може да се освободи сте изпитали дискомфорта на издуването. През повечето време е причинено от нещо сравнително безобидно. Можете да облекчите подуването на корема с промени в храненето. Това състояние обикновено се причинява от излишък от коремни газове. Понякога можете да го облекчите с оригване или метеоризъм, но има и други моменти, в които се чувствате в капан.

5 -те възможни причини за подуване на корема и как да се отървете от него

1. Нетолерантност към определени храни. Един от най-честите виновници на подуване на корема е непоносимост към лактоза. Според Националната медицинска библиотека на САЩ около 65% от хората по света не са в състояние да усвояват напълно лактозата, която е вид захар намираща се предимно в млякото и млечните продукти като сиренето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хората с непоносимост към лактоза нямат ензим наречен лактаза, който помага за разграждането и усвояването на лактозата. След това бактериите в червата ядат несмиланата храна и произвеждат газ като страничен продукт причинявайки подуване на корема.

Не само непоносимостта към лактоза причинява подуване на корема. Например има други непоносимости към захар, при които хората нямат ензимите, за да усвоят напълно малтозата (малцовата захар) или захарозата (обикновена трапезна захар).

Как се преодолява това състояние?

Ако имате непоносимост към лактоза можете да приемате продукт без рецепта, който съдържа лактазния ензим необходим за разграждането на лактозата, което ще ви помогне да усвоите млечните продукти. Според клиниката Майо това не е безусловно за всички с лактозна непоносимост. Ако е някаква друга непоносимост причиняваща подуване на корема трябва да поговорите с лекар за опит за елиминационна диета. Преди да насрочите посещение водете дневник за хранене поне няколко дни и обръщайте внимание на това кои храни могат да предизвикат Вашите симптоми. След това можете да обсъдите как да предприемете елиминирането на тези храни от диетата си по здравословен начин, при който не рискувате хранителни дефицити.

2. Консумирате прекалено много фибри. Въпреки, че винаги ни казват да ядем повече фибри всъщност яденето на твърде много фибри особено, ако наскоро сте ги добавили към диетата си може да причини подуване на корема. Някои примери за храни с високо съдържание на фибри, които може да са виновни за Вашето издуване, включват:

 • продукти от пълнозърнеста пшеница
 • боб (пинто и бъбречен боб)
 • леща
 • грах
 • броколи
 • брюкселско зеле
 • ябълки

По своята същност фибрите не се усвояват от човешкото черво. Ползата от това е, че богатите на фибри храни се движат през храносмилателния тракт по-бавно и не повишават нивата на кръвната захар. Консумацията на храни с високо съдържание на фибри също идва с други ползи като облекчаване на запек и понижаване на холестерола. Недостатъкът обаче е, че несмилаемите фибри са среда за чревните бактерии, които могат да произвеждат газ. И ако има излишни фибри, може да има излишен газ. Ето защо бобът, който е много богат на фибри е известен с причиняването на метеоризъм.

Как се преодолява това влияние на фибрите?

Ако почувствате излишно подуване на краката след като ядете храни с високо съдържание на фибри може да се наложи да ограничите количеството, което консумирате. Ако Вашият лекар е препоръчал да добавите повече фибри към диетата си, уверете се, че започвате бавно и постепенно натрупвайте колко консумирате. Това ще помогне на чревните и чревните бактерии да свикнат с новото влакно и може да попречат на подуване. Можете да опитате медикаменти без рецепта, които ще облекчат газовете и подуването на корема като разграждат излишните газови мехурчета, а Гавискон създава защитен слой в стомаха и също неутрализира стомашните киселини.

3. Поглъщане на въздух. Поглъщането на въздух е естествена част от храненето и пиенето. Но има някои обстоятелства, при които хората могат да поглъщат прекомерно въздух, което води до газове и подуване на корема. Терминът за това е аерофагия. Някои често срещани причини за аерофагия включват:

 • пушене
 • ядене или пиене твърде бързо
 • дъвка
 • хипервентилиране от тревожност или паническа атака
 • неправилно прилепващи протези

Как се ограничава това състояние?

Имайте предвид когато се хпраните и пиете. Бавното хранене е от ключово значение и може да Ви помогне да поглъщате по-малко въздух в процеса. Можете също така да намалите пушенето и дъвченето на дъвка. Ако носите протези и смятате, че това може да е проблемът консултирайте се със своя стоматолог.

Ако тревожността може да е причината за Вашата аерофагия не забравяйте, че по време на атака постоянното, бавно, дълбоко вдишване през носа и навън през устата може не само да предотврати аерофагията, но и да помогне за разрешаването на атаката.

4. Консумиране на изкуствени подсладители и захарни алкохоли. Докато има одобрени различни изкуствени подсладители за безопасна консумация в същото време изкуствените подсладители могат да причинят подуване на корема и газове, тъй като не се усвояват лесно. Някои от най-популярните изкуствени подсладители са Сукралоза, Аспартам и Захарин. Те са налични в пакети, които да се добавят към каквато и да е храна или напитки и често са в диетични продукти като диетична сода.

Захарните алкохоли са нискокалорични алтернативи на захарта, които също могат да причинят подуване на корема. Най-често срещаните примери за това са сорбитол, ксилитол и манитол, които често се намират в гума и бонбони без захар. Захарните алкохоли и изкуствените подсладители са примери за храни и съставки, които трудно се усвояват и по този начин причиняват симптоми на Гастроезофагеален рефлукс като подуване на корема и диария, според Медицинското училище от Харвард.

Как да се намали влиянието на изкуствените подсладители и захарните алкохоли?

Ако изкуствените подсладители причиняват подуване или газове най-добрият начин за лечение е да изключите изкуствените подсладители от диетата си или да ги ограничите. Ако сложите пакети с изкуствени подсладители в кафето или други напитки опитайте да използвате вместо това обикновена захар или ароматизирана сметана, която не съдържа захар, за да му придадете още вкус. Когато става въпрос за диетична сода или други диетични продукти, проверете етикета. Вероятно те съдържат някакъв вид изкуствен подсладител. Ако не сте напълно сигурни, че изкуствените подсладители са причина за вашето издуване, можете да опитате да го откажете за няколко дни и да видите дали забележите разлика. Можете също така да използвате газоуспокояващи.

5. Основни здравни състояния

Възможно е издуването да да не е свърмано с проблем с храненето. Има няколко здравословни състояния, които могат да причинят редица GI симптоми, включително подуване на корема:

 • Цьолиакия
 • синдром на раздразненото черво
 • Язвен колит
 • болест на Крон
 • Някои видове рак

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОРЕМНИ ОРГАНИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кога да посетите лекар?

Само защото изпитвате подуване, това не означава непременно, че имате едно от тези здравословни състояния. Но ако постоянно изпитвате подуване на корема, както и други симптоми като хронична диария, запек или гадене посетете Вашия лекар. Той вероятно ще Ви попита за Вашата медицинска история, начин на живот и хранителен режим и може да проведе някои тестове, за да получи по-добра представа за възможното Ви състояние. След това могат да Ви дадат специализиран план за лечение, който може да включва както лекарства, така и промени в начина на живот.

Независимо от причината за вашето издуване, е възможно да се намери облекчение. Лекарствата без рецепта могат да помогнат. Но най-важното е да стигнете до основата на проблема и да определите какво точно причинява издуването и дискомфорта.

https://www.insider.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се