Кога да посетим лекар при болка в тазобедрената става

15561
Кога да посетим лекар при болка в тазобедрената става

Тазовата болка може да попречи на ежедневието. Винаги е добра идея да посетите лекар за тазовата болка, но някои състояния може да са по-спешни от други.

Кои са често срещаните причини за тазовата болка и кои симптоми показват необходимостта от медицинска помощ?

При лекарския преглед болката ще бъде диагностицирана, но познаването на възможните симптоми може да Ви даде индикация за това какво състояние може да имате и дали трябва незабавно да посетите лекар.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Остеоартрит. Остеоартритът е състояние характеризиращо се с износване на хрущяла покриващ ставата. Това състояние често се нарича артрит "износване" тъй като прогресира с течение на времето. Поради тази причина е по-често при възрастни на възраст над 50 години.

В тазобедрената става симптомите на остеоартрит могат да включват болка в тазобедрената става, която се излъчва към седалището или коляното и се обостря от активност. Някои хора също изпитват скованост в тазобедрената става, шум от хрущене при движение на бедрото и усещане за "заключване". Остеоартритът може да намали обхвата на движение с течение на времето което затруднява ходенето или огъването.

Възпалителен артрит. При случаите на възпалителен артрит имунната система на тялото атакува здрави тъкани и може да засегне няколко части на тялото наведнъж. Тъканите покриващи тазобедрената става могат да се възпалят причинявайки болка и скованост. Хората с възпалителен артрит също могат да изпитват тъпа, болезнена болка в слабините, външната част на бедрото, коляното или задните части. За някои болката може да се влоши сутрин или след период на почивка докато други може да открият, че болката им е по-силна след енергична активност. За някои болката може да е толкова силна, че ходенето да е трудно.

Фрактура. Фрактура на тазобедрената става включва счупване на горната част на бедрената кост или бедрената кост. При фрактура на тазобедрената става се изпитва болка в слабините или външната част на горната част на бедрото. Ще има значителна болка или дискомфорт при опит за огъване или движение на бедрото. Нараненият крак може да изглежда по-къс от неранения крак, ако костта е напълно счупена. Пациентите с фрактура на тазобедрената става често държат наранения крак с ходилото и коляното обърнати навън. В случай на фрактура е необходима незабавна медицинска помощ.

Бурсити. Бурсите са малки желеобразни торбички разположени по цялото тяло включително бедрата. Те са разположени между костите и меките тъкани в ставата, за да помогнат за намаляване на триенето. Може да се възпалят по няколко причини включително нараняване или заболяване.

реклама

Болката е основният симптом на бурсит в тазобедрената става. Болката започва в тазобедрената става и може да се разпростре върху външната част на бедрото. Отначало може да бъде остра и интензивна, но може да се чувства по-болезнена с течение на времето. За много хора болката се влошава през нощта, когато лежи на бедрото или при ставане след период на почивка. Продължителните дейности като ходене, изкачване на стълби или клякане също могат да влошат болката.

Мускулно разтягане. Ако единият от мускулите поддържащ тазобедрената става е изтеглен прекалено независимо дали поради мускулна стегнатост, остро нараняване или прекомерна употреба тазобедрената става може да бъде напрегната. Натоварването на мускулите може да доведе до:

 • болка
 • чувствителност
 • подуване
 • мускулна слабост
 • ограничен обхват на движение
 • повишена болка при движение на бедрото

Когато да посетите лекар

Задайте си следните въпроси. Ако отговорите с "да" на някой от тези въпроси, трябва да потърсите медицинска помощ за болки в тазобедрената става.

 • Бедрото изглежда ли деформирано?
 • Не можете ли да се движите или да носите тежест върху засегнатия крак?
 • Пречи ли болката или сковаността в тазобедрената става на ежедневните дейности?
 • Имали ли сте внезапно подуване или силна болка в тазобедрената става?
 • Дали домашните лечения като почивка, лед, топлина или лекарства без болка не са успели да подобрят симптомите Ви?

Ако сте имали внезапна поява на болка в тазобедрената става или сте имали дългосрочна болка в тазобедрената става винаги е добре да потърсите медицинска помощ, за да можете да получите правилна диагноза и план за лечение. Необходима е оценка с ортопедичен хирург, за да се диагностицира правилно болката в тазобедрената става. Това включва физически преглед, медицинска история и образна диагностика като рентгенови лъчи и ЯМР.

Домашни възможности за облекчаване на тазовата болка

Ако изпитвате болка в тазобедрената става опитайте няколко неща у дома включително почивка, прилагане на ледени пакети или нагревателни подложки на бедрото и приемане на противовъзпалителни лекарства без рецепта, за да помогне при подуване на ставата. Вашият лекар може също да препоръча упражнения у дома които можете да опитате да разтегнете и укрепите мускулите на бедрото. Ако болката в тазобедрената става възникне след инцидент или падане незабавно потърсете спешна медицинска помощ.

https://www.craigcgreenemd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се