Кога да посетим липидолог

545
Кога да посетим липидолог

Липидолозите са лекари които диагностицират, управляват и лекуват заболявания отнасящи се до липидите които включват холестерол и триглицериди.

Въпреки относителната си новост липидологията се счита за все по - актуална специалност и се установяват практики посветени на диагностиката и лечението на дислипидемия (липидни нарушения).

Основната дейност на липидолога е лечение или предотвратяване на дислипидемия, състояние характеризиращо се с високи нива на лош холестерол с ниска плътност (LDL) и триглицериди както и ниски нива на добър холестерол, липопротеини с висока плътност (HDL). Проучванията отдавна показват пряка връзка между дислипидемията и развитието на атеросклероза (втвърдяване на артериите), коронарна артериална болест, болест на периферните артерии, сърдечен удар и инсулт.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Като се има предвид това сърдечно - съдовата система не е единствената грижа на липидолозите. Дислипидемията може да засегне други системи и органи допринасяйки за развитието или тежестта на хронично бъбречно заболяване, диабет и чернодробна цироза.

Тъй като повечето хора са насочени към липидолог след диагностициране на дислипидемия работата на специалиста ще бъде насочена главно към идентифициране на основната причина. След като това бъде установена основната причина лекарят ще помогне да се изработи план за лечение който обикновено включва промени в начина на живот (включително упражнения, загуба на тегло и намалени наситени мазнини) и различни лекарства за понижаване на липидите, ако е необходимо.

Диагностика

Липидологът обикновено започва с установяване на вида на дислипидемията:

 • Първичната дислипидемия се характеризира с генетични мутации които карат тялото да произвежда твърде много LDL или триглицериди или недостатъчно HDL. Примерите включват фамилна хиперхолестеролемия (висок общ холестерол), фамилна хипертриглицеридемия (високи триглицериди), хипо-алфа-липопротеинемия (нисък HDL)
 • Вторичната дислипидемия се причинява от фактори на начина на живот като затлъстяване, алкохолизъм или диета с високо съдържание на наситени мазнини, съпътстващи състояния като диабет, хипотиреоидизъм, метаболитен синдром, хронично бъбречно заболяване или цироза

В някои случаи първичната дислипидемия може да се усложни от вторична дислипидемия.

Тестване

Липидологът е квалифициран специалист в изследването на холестерола.

Стандартните тестове за холестерол идентифицират само общия холестерол, HDL, LDL и триглицеридите.

Разширените тестове могат да открият множество подкласове холестерол и да осигурят 13 качествени измервания на риска от сърдечно-съдови заболявания:

 • размера и количествата холестерол и триглицериди
 • идентифицирането на LDL, подтип наречен аполипопротеин В100 свързан с фамилна хиперхолестеролемия

Чрез идентифициране на основния механизъм на дислипидемия липидологът може да бъде в състояние да даде по - персонализиран отговор на лечението.

В допълнение към кръвните изследвания липидологът може да препоръча ЯМР тест за образна диагностика, за да оцени количеството мазнини в мускулните тъкани. Изследванията показват, че високата интрамускулна мазнина е независимо свързана с висок общ холестерол както и с нарушен глюкозен толеранс (важен индекс за диабет тип 2).

реклама

Управлението на холестерола се счита за основна профилактика. Но тъй като все повече хора не успяват да контролират холестерола липидолозите се търсят, за да намерят нови решения.Това включва хора които са станали резистентни към статините или не могат да понасят страничните ефекти.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

След като състоянието е диагностицирано планът за лечение обикновено включва промени в начина на живот включително упражнения, загуба на тегло и намалени наситени мазнини и различни лекарства за понижаване на липидите, ако е необходимо.

Някои хора включително тези с тежка фамилна холестеролемия не са в състояние да намалят достатъчно LDL със статини. Други пациенти може да не са в състояние да понасят страничните ефекти. Други все още могат да бъдат лекувани за първична дислипидемия въпреки, че причината може да е генетична.

Тъй като липидолозите разбират динамиката на дислипидемията може да са по - добре подготвени за лечения които могат да преодолеят тези препятствия. Някои от по - специализираните лечения:

 • PCSK9 инхибиторите са клас лекарства които блокират протеини които предотвратяват клирънса на LDL в черния дроб
 • LDL аферезата е нехирургична процедура подобна на хемодиализата която премахва LDL от кръвта
 • Лекарство специално одобрено за лечение на фамилна хиперхолестеролемия
 • Изследвано лекарство което инхибира образуването на апопротеин В100

В редки случаи за лечение на състояния свързани с дислипидемия могат да се използват хирургични процедури като операция за частичен илеален байпас или чернодробна трансплантация.

Освен прилагането на лекарствата липидолозите наблюдават диетични и физически интервенции особено при висок риск от сърдечно - съдови заболявания. Това обикновено включва наблюдавана диета от която само 7% до 10% от общите дневни калории биха били мазнини.

Аеробните упражнения, обучението за управление на стреса, спирането на тютюнопушенето и психосоциалната подкрепа също могат да бъдат част от програмата за интензивно лечение.

Съвети

Хората обикновено се насочват към липидолог когато лекарствата за понижаване на LDL не повлияят състоянието. Според насоките на Американската сърдечна асоциация и Американския колеж по кардиология липидолог може да бъде потърсен, ако лечението при първичен лекар не успее да подобри нивата на холестерола след 12 седмици.

Ако планирате да посетите липидолог вземете всички медицински досиета. Трябва също така да съставите списък на лекарствата които приемате, включително и билкови препарати както и всички медицински състояния за които сте били лекувани.

Липидологът ще попита дали имате фамилна анамнеза за дислипидемия, диабет, сърдечно - съдови заболявания, бъбречни заболявания или заболявания на щитовидната жлеза. Също така ще отбележи дали пиете или пушите, както и диетата, упражненията и хроничното придържане към лекарства.

Когато се срещате с липидолог задайте толкова въпроси колкото е необходимо, за да разберете напълно:

 • Какви тестове са включени
 • Как се извършват тестовете
 • Какво означават резултатите от теста
 • Какви фактори за начина на живот може да Ви излагат на риск
 • Какви възможности за лечение има
 • Кои допълнителни терапии са безопасни за използване
 • Колко струват различните изследвания и лечения

Не забравяйте да споделите резултатите с Вашия личен лекар и други подходящи специалисти.

Не всеки с висок холестерол се нуждае от липидолог. Всъщност повечето хора с дислипидемия могат да се справят успешно под грижите на личния лекар стига да не са изложени на висок риск от сърдечно - съдови заболявания. Ако рискът е особено висок кардиолог може да е по - подходящ специалист който да посетите.

Липидолозите са от полза за пациенти които не реагират на стандартните лекарства и са предприели всички други стъпки, за да контролират състоянието. Липидологът не предписва лекарства, за да си спестите определена диета или практикуването на упражнения. Активно се занимава с избора на начин на живот като се грижи за Вашето здраве.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се