Дислипидемия - какво трябва да знаем

1281
Дислипидемия - какво трябва да знаем

Ако лекарят Ви сподели, че имате дислипидемия този термин може да Ви звучи страшно. Терминът означава, че имате един или повече параметри на липидния профил които може да са твърде ниски или повишени. В зависимост от видовете засегнати липиди има много начини за лечение на това състояние вариращи от приемане на лекарства до извършване на промени в начина си на живот.

Дислипидемията е медицинско състояние което се отнася до анормално ниво на липидите в кръвта. Най - често срещаният тип дислипидемия е хиперлипидемия или високи нива на липиди.

Друга по - рядко срещана форма на дислипидемия хиполипидемия се отнася до нива на липиди които са необичайно ниски.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Дислипидемиите могат да засегнат всеки липиден параметър:

 • нивата на LDL холестерол
 • нива на HDL холестерол
 • триглицериди или комбинация от тези липиди

Когато са засегнати само триглицеридите може да се нарече хипертриглицеридемия (високи нива на триглицериди) или хипотриглицеридемия (ниски нива на триглицериди). Когато само нивата на холестерола са високи или ниски състоянието се нарича съответно хиперхолестеролемия или хипохолестеролемия.

Ако са засегнати нивата на триглицеридите и холестерола се говори за "комбинирана" или "смесена" дислипидемия.

Причини

Има много фактори които могат да причинят дислипидемия вариращи от наследствени заболявания до начина на живот. Причините за дислипидемия могат да бъдат разделени на две основни категории: първична или вторична дислипидемия.

Първичната дислипидемия се отнася до анормални нива на липиди, които са причинени от мутирал ген или гени наследени от единия или двамата родители. Дефектните гени могат да причинят анормален клирънс на липидите или да променят начина по който определени липиди се произвеждат в тялото. Ако дислипидемията протича в семейството болестта често ще има термина "семейно" в името си, за да обозначи, че това е наследствено състояние. Хората с първична дислипидемия включващи повишен LDL са изложени на висок риск от развитие на атеросклероза в началото на живота което може да доведе до преждевременно сърдечно-съдово заболяване.

реклама

Вторичната дислипидемия от друга страна е по - честа и възниква поради различни фактори включващи определени аспекти от начина на живот или определени медицински състояния които може да имате. Вторична хиперлипидемиа може да бъде причинена от:

 • Бедна или богата на мазнини диета с високо съдържание на захар
 • Липса на упражнения
 • Някои лекарства като орални контрацептиви, антидепресанти и някои лекарства за лечение на ХИВ
 • Чернодробно заболяване
 • Злоупотребата с алкохол
 • Пушенето на цигари
 • Хипотиреоидизъм, който не е лекуван
 • Неконтролиран диабет

Вторичните дислипидемии които са по - рядко срещани могат да бъдат причинени от нелекуван хипертиреоидизъм или някои видове рак.

Признаци и симптоми

За да се разбере дали имате дислипидемия (хиперлипидемия или хиполипидемия) трябва да направите изследване на липиден панел. Това включва вземане на кръв и анализиране за нива на LDL, HDL и триглицериди. В редки случаи на изключително високи липиди по тялото могат да се появят повдигнати жълтеникави подутини наричани ксантоми.

Лечение

Съществуват различни лечения и други мерки за справяне с дислипидемията.

При хиполипидемии, ако са тежки обикновено в някои случаи когато състоянието е наследено диетата се променя и могат да се прилагат определени мастноразтворими витамини.

Лечението на хиперлипидемия зависи от тежестта на повишаването на липидите както и от това кои видове липиди са засегнати.

Често се препоръчва диета за понижаване на холестерола. Промени в начина на живот като спиране на тютюнопушенето, увеличаване на упражненията и справяне с всякакви медицински състояния които могат да причинят високи нива на липиди. В някои случаи се използват и лекарства за понижаване на липидите и за намаляване на риска от бъдещи сърдечни заболявания

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се