9 мита за холестерола

1627
9 мита за холестерола

Холестеролът е съществен компонент на мембраните на животинските клетки и клетките на човешкия организъм. Синтезира се в тялото на животните и човека.

Въпреки, че е от съществено значение за живота когато присъства във високи нива в кръвта рискът от сърдечно - съдови заболявания се увеличава. Холестеролът заедно с други вещества като мазнини и калций се натрупва в плаки по стените на артериите. С течение на времето това стеснява кръвоносните съдове и може да доведе до усложнения включително инсулт и инфаркт.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че повишените нива на холестерола са свързани 2,6 милиона смъртни случая всяка година.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кардиолози разясняват 9-те мита за холестерола.

1. Всичкият холестерол е лош. Холестеролът е жизненоважен компонент на клетъчните мембрани. Освен структурната си роля в мембраните той е жизненоважен и в производството на стероидни хормони, витамин D и жлъчна киселина. Въпреки, че високите нива са рисков фактор за заболяване без холестерол не бихме могли да оцелеем.

"Телата ни не са структурирани да живеят в среда където храната е в излишък и затова когато холестеролът е в излишък той се депозира в тялото. Това натрупване често може да бъде в кръвоносните съдове и това да е с лоши последствия, споделя д - р Робърт Грийнфийлд.

Освен функциите на холестерола в организма начинът по който се транспортира също има значение дали е вреден за здравето. Холестеролът се движи около тялото чрез липопротеини, вещества които се състоят от мазнини и протеини. Този транспорт се осъществява по два основни начина.

Липопротеинът с ниска плътност (LDL) пренася холестерола от черния дроб до клетките където се използва в няколко процеса. Понякога LDL се нарича "лош" холестерол тъй като високите нива на LDL холестерол в кръвта увеличават риска от сърдечно - съдови заболявания.

Липопротеините с висока плътност (HDL) често се наричат ​​"добър" холестерол, тъй като транспортират холестерола обратно в черния дроб. Там холестеролът се отстранява от тялото като по този начин намалява сърдечно - съдовия риск.

2. Имам здравословно тегло така, че не мога да имам висок холестерол. Балансът на холестерола е функция на това което ядем, но и на генетиката. Например човек може да се роди генетично предразположен да не обработва ефективно холестерола.

Тъй като е генетичен фактор се нарича семейна хиперхолестеролемия и може да се срещне при 1 на 200 души. Теглото е по - скоро функция на наследствения метаболизъм и баланса между консумираните калории и изразходваните калории. Дори и да имате здравословно тегло холестеролът може да бъде с анормални стойности. Освен храненето други фактори които влияят на холестерола са навиците за упражнения, пушенето и пиенето на алкохол.

Освен това хората със здравословно тегло може да имат високи нива на холестерол, докато някои хора с наднормено тегло може да нямат висок холестерол. Нивата на холестерола се влияят освен от генетиката и диетата и от функцията на щитовидната жлеза, лекарствата, упражненията, съня. Възраст и генетика са фактори които не можете да промените.

реклама

3. При висок холестерол трябва да има симптоми. Това е друг мит. В повечето случаи високият холестерол не причинява явни симптоми. Ето защо се препоръчва периодично да се прави кръвен тест за скрининг за висок холестерол. Възрастта на която се започва скрининг и честотата на скрининга се определят от индивидуалните рискови фактори.

Единствените "симптоми" с които може да се свърже холестерола са късните симптоми когато прекомерното натрупване на холестерол е причина за увреждане и запушване на сърцето и кръвоносните съдове. Това причинява гръдна болка (стенокардия), инфаркт или дори внезапна смърт.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛЕСТЕРОЛ С ОТСТЪПКА ТУК!

4. Ако ям много холестерол ще имам високи нива на холестерол. Тази тема е малко по - сложна отколкото може да се очаква. Холестеролът, който човек консумира не е непременно пряко свързан с нивата на холестерола. Консумацията на захари или прости въглехидрати може да доведе до по - високи нива на холестерол дори, ако някой не консумира много холестерол. Хората които спортуват е по - малко вероятно да наблюдават повишаване на холестерола от консумацията на холестерол в сравнение с хората със заседнал начин на живот.

Според д -р Грийнфийлд, ако консумираме повече холестерол най - вероятно ще увеличим холестерола и обяснява защо: "Консумация на червено месо, сирена и яйца. Червеното месо съдържа наситени мазнини и холестерол. Холестеролът е продукт от животински произход така, че продуктите които съдържат наситени мазнини не само ще повишат холестерола, но ще повишат по - специално "лошия" или LDL холестерол който след това се отлага по стените на кръвоносни съдове.

5. Всеки трябва да се стреми към едни и същи определени нива на холестерол. Д - р Паз каза: Целевото ниво на холестерол се основава на това дали имате анамнеза за определени заболявания като инфаркт и инсулт и риска от развитие на тези здравословни проблеми който се основава на фактор като възраст и дали имате високо кръвно налягане.

6. Само мъжете трябва да се притесняват за нивата на холестерола. Д - р Пас обяснява: "Според CDC през 2015-2018 г. разпространението на високия общ холестерол при възрастни в САЩ е 11,4%. Когато се вземат предвид мъжете спрямо жените разпространението на високия общ холестерол е 10,5% при мъжете и 12,1% при жените. При жените след като се загубят защитните ефекти на естрогените започва да се увеличава риска от сърдечни заболявания и развиват същия риск като мъжете."

7. Не мога да направя нищо за нивото на холестерола. Това за щастие не е вярно. Според д - р Паз: "Освен приемането на лекарства за понижаване на холестерола можете също да подобрите холестерола си като поддържате здравословно тегло, ядете правилните храни, спортувате, избягвате пушенето и прекомерната употреба на алкохол.

Диетата и упражненията винаги са първите стъпки и остават изключително важни. Статините са много ефективни за понижаване на холестерола и са безопасни. Те съществуват от 1987 г., като по - новите статини са свързани с подобрена ефикасност, безопасност и по - малко странични ефекти.

8. Взимам статини, за да мога да ям каквото си искам. "Не би ли било хубаво, ако беше истина, но не е така. Ако ядете каквото искате и консумирате калории в излишък ще наддадете на тегло. Когато наддавате твърде много, особено около коремната област можете да развиете състояние наречено метаболитен синдром което е преддиабетно състояние.

Статините не са лекарства за намаляване на теглото. Тяхната работа е да намалят "лошия" LDL холестерол, а Ваша отговорност е да се отнасяте с уважение към тялото си което включва да следите и това което ядете, споделя д - р Грийнфийлд.

9. Под 40 не е необходимо да се проверява холестерола. "Въпреки, че има известен дебат относно това кога да започнем скрининг за повишен холестерол много специалисти препоръчват скрининг още на 20 - годишна възраст, обяснява д -р Паз.

Д - р Грийнфийлд допълва: "Колкото по - дълго кръвоносните съдове се снабдяват с кръв съдържаща твърде високо ниво на холестерол рискът от сърдечно - съдови заболявания по - късно в живота се увеличава. В препоръките се посочва, че първата проверка на холестерола трябва да се извърши по време на тийнейджърския живот, а ако при силна фамилна анамнеза трябва да бъде проверен по - рано. При хомозиготна фамилна хиперхолестеролемия холестеролът трябва да бъде проверен на 2 - годишна възраст".

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се