Каква е връзката на чернодробната функция с нивата на холестерола

2487
Каква е връзката на чернодробната функция с нивата на холестерола

Повечето холестерол в организма се произвежда в черния дроб и е необходим за доброто здраве. Но някои форми на холестерол могат да причинят няколко здравословни проблема, включително увреждане на черния дроб. Холестеролът е мастна молекула която се съдържа в някои храни, също така черният дроб произвежда по-голямата част от холестерола в тялото. Има две основни форми на холестерол. Липопротеините с висока плътност (HDL) и липопротеините с ниска плътност (LDL). Едната от тях е полезна за тялото, а другата може да се натрупа в тялото и да възникнат здравословни проблеми.

Какво функционира HDL?

HDL отвежда холестерола от клетките на тялото до черния дроб. Черният дроб го разгражда или предава към тялото като отпадъчен продукт. Тази функция е полезна за организма, така че HDL понякога се нарича "добър холестерол".

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво функционира LDL?

LDL отвежда холестерола от черния дроб до клетките. Клетките използват холестерол, но твърде много може да се натрупа в артериите. Това натрупване в артериите може да причини здравословни проблеми, така че лекарите понякога наричат LDL "лош холестерол".

Ефекти от високия холестерол

Когато човек има високи нива на LDL те често се определят като ​​"висок холестерол". Състоянието може да увеличи риска от развитие на няколко здравословни проблема. Холестеролът може да се натрупа в артериите, основните кръвоносни съдове в тялото. В резултат на това те могат да се стеснят, което ограничава доставянето на кръв и кислород до органите. Стесняването на артериите също може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ако притокът на кръв към сърцето е ограничен това може да увеличи риска от коронарна болест на сърцето (ангина, инфаркти и сърдечна недостатъчност).

Ако притокът на кръв към мозъка е ограничен това може да увеличи риска от инсулт.

Може ли чернодробно заболяване да причини висок холестерол?

Има много различни чернодробни заболявания. Хепатитът свързаното с алкохола чернодробно заболяване и неалкохолната мастна чернодробна болест (НАМЧБ)са едни от най-често срещаните чернодробни заболявания. Чернодробните заболявания причиняват увреждане на черния дроб. Това може да означава, че той не е в състояние да функционира добре. Тъй като една от функциите на черния дроб е да разгражда холестерола__, ако той не функционира правилно това може да доведе до натрупване на холестерол в тялото.__

Как холестеролът влияе на черния дроб?

Ако е диетата е с високо съдържание на холестерол може да доведе до натрупване на мазнини около черния дроб. Този вариант може да доведе до НАМЧБ, а това може да причини увреждане на черния дроб в дългосрочен план. НАМЧБ може да увеличи риска от здравословни проблеми като инсулт или диабет.

Ако състоянието се открие и лекува на ранен етап често е възможно да се предотврати влошаването му. Може също да се намали количеството мазнини в черния дроб на ранен етап.

Диагностициране на висок холестерол

Обикновено високият холестерол не причинява симптоми. Лекарят може да препоръча:

  • кръвен тест при съмнение за висок холестерол, тъй като измерва нивата на холестерола
  • тест за холестерол, ако човек има фамилна анамнеза за сърдечни заболявания, медицинско състояние като диабет или при наднормено тегло

За диагностициране на чернодробно заболяване обикновено се използва чернодробна биопсия или тест за чернодробна функция.

При биопсията се премахва малко парче чернодробна тъкан, за да се тества за заболяване.

Тестът за чернодробна функция е кръвен тест, който може да измери протеини и ензими в кръвта. Нивата на тези протеини и ензими могат да покажат дали черния дроб е повреден.

Какви са възможностите за лечение?

Може да се направят промени в начина на живот и понякога да се приемат лекарства за лечение на висок холестерол. Обикновено пациентите ще бъдат насърчавани първо да направят промени в диетата и упражнения. Ако са с наднормено тегло може да им бъде препоръчано да отслабнат.

Лекарят може да предпише лекарства, ако тези промени не понижават холестерола след няколко месеца. Най-често срещаните лекарства са статините и човек трябва да приема през целия си живот. Статините са лекарства блокиращи химикал в черния дроб произвеждащ холестерол. Лечението на чернодробно заболяване зависи от типа на чернодробното заболяване. Обикновено това включва промени в начина на живот, лекарства или понякога трансплантация на черен дроб, ако черният дроб е твърде повреден, за да функционира.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЧЕРЕН ДРОБ С ОТСТЪПКА ТУК!

Диета

Диетата може да помогне за намаляване на риска от развитие на чернодробно заболяване и да намали въздействието му. Поддържането на здравословно тегло е основен начин за поддържане на доброто цялостно здраве. Приемът на достатъчно протеини и въглехидрати като част от балансираната диета може да помогне за поддържане на здравословно тегло.

Това което се препоръчва на човек да яде или пие може да е различно за всяко конкретно чернодробно заболяване.

Алкохол. При свързано с алкохола чернодробно заболяване обикновено пациентите се съветват да се спре пиенето на алкохол.

Храни за ядене и избягване. Намаляването на мастните храни може да намали въздействието на мастен черен дроб или НАМЧБ. Консумирането на много плодове и зеленчуци, както и на храни като хляб и картофи които бавно отделят енергия могат да помогнат.

Диетата с много протеини е начин за получаване на достатъчни енергийни запаси без да се ядат храни с висок холестерол. Яйцата, ядките, пилешките гърди и варивата са отлични източници на протеин. Храненето редовно и закуската между храненията може да бъде здравословен начин за човек да получи достатъчно енергия.

Превенция

Препоръчва се здравословна диета, която да помогне за намаляване на холестерола. Човек може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, чрез намаляване на високите нива на LDL холестерол. Те могат да понижат холестерола, като се хранят здравословно, с много плодове и зеленчуци. Наситените мазнини съдържат високо ниво на холестерол. Много бързи храни, сладкиши, масло, мазни меса като колбаси, пълномаслено сирене и сметана съдържат наситени мазнини.

Редовното упражнение може да помогне за понижаване на холестерола.

Отказът от тютюнопушене също може да бъде от полза.

Тъй като промяната в диетата и упражненията е начинът по който може да се управлява високия холестерол. тези промени трябва да се поддържат, за да се избегне връщането на висок холестерол.

Черният дроб може да се възстанови до определен момент. Това означава, че някой може да успее да намали нанесената вреда, ако открие чернодробно заболяване в ранен стадий.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се