Чернодробните заболявания протичат незабелязано! Вижте кои са рисковите групи, които трябва редовно да следят чернодробните си показатели!

6302
Чернодробните заболявания протичат незабелязано! Вижте кои са рисковите групи, които трябва редовно да следят чернодробните си показатели!

Хроничните чернодробни заболявания - хронични вирусни хепатити, алкохолен хепатит, стеатоза и цироза са състояния, които се развиват продължително време - месеци и години, без да дават каквито и да било специфични симптоми, докато не се прояви трайното чернодробно увреждане. Това ги прави изключително коварни и опасни.

За щастие съществува достатъчно добър скрининг за чернодробно увреждане, в който се включват ензимите АСАТ и АЛАТ, отговарящи за увреждането на чернодробните клетки, и ГГТП и алкална фосфатаза, които отразяват задръжката на жлъчка в черния дроб - холестаза. Тези биохимични изследвания, които представляват скрининга за чернодробни заболявания би трябвало да се провеждат периодични от групите от населението, които са подложени на по - висок риск.

Следните фактори са рискови за развитие на чернодрбно заболяване:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Прием на алкохол

Безспорно е увреждането на черния дроб от приема на алкохол, но не са напълно изяснени всички механизми, които водят до него. Не е строго определена точната доза алкохол, която го предизвиква, но се счита че ежедневния прием на 40 - 80 грама концентрат при мъжете и 20 - 40 грама при жените, в продължение на 10 - 12 години води до увреждане. Установено е, че женският пол е много по - чувствителен към алкохола и може да се увреди при много по - ниски концентарции и при краткосрочна консумация.

Понятието алкохолно чернодробно увреждане е разширено. В него се включват стеатозата, алкохолния хепатит и чернодробната цироза. Най - често е развитието на стеатоза, до хепатит се стига в 10 до 35 %, а до цироза в 8 - 20 % от случаите.

Поради тази категорично установена връзка между консумация на алкохол и чернодробно увреждане е препоръчително хората, консумиращи алкохол редовно, периодично да провеждат профилактични кръвни изследвания на чернодробните ензими АСАТ, АЛАТ и холестазните - ГГТП и алкална фосфатза, с цел да бъдат своевременно открити и лекувани чернодробните увреждания.

Прием на медикаменти

Черния дроб е орган с множество разнообразни функции - участва в обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати, синтезира протеини и фактори на кръвосъсирването, образува и отделя жлъчка и играе в роля в детоксикацията, тъй като всички чужди за организма вещества, така наречените ксенобиотици преминават през него и се обезвреждат. В това число влизат и всички медикаменти, които приемаме.

Медикаментите могат да увредят черния дроб по два основни механизма. Една част от тях имат директна хепатотоксичност, която зависи пряко от дозата, развива се след определен латентен период и може да бъде предотвратена при ограничаване приема на лекрството до определена доза. Пример за такова лекарство е парацетамола. Другата група медикамнети увреждат черният дроб по имунологични механизми, които не зависят от дозата на лекарството и могат да се проявят в период от 1- 2 дни до 12 месеца след приема му.

Някои от медикаментите използвани при автоимунни заболявания, които се приемат продължително време и имат доказана чернодробна токсичност, например метотрексат, изискват ежемесечно проследяване на чернодробните показатели. Други медикаменти, които са потенциално хепатотоксични са някои антибиотици (кларитромицин, амоксицилин), контрацептиви,антихипертензивни и антиаритмици, туберкулостатици, противогъбични (кетоконазол, итраконазол), противовирусни и други.

Анаболни стероиди

Освен като заместителна терапия при някои заболявания, в последните години доста често се злоупотребява с анаболните стероиди от спортисти и бодибилдъри, които ги приемат под формата на различни хранителни добавки. Във връзка с това са проведени редица проучвания, които доказват увреждащия ефект на анаболните стероиди върху функцията на черния дроб. Токсичността на анаболите може да се прояви като внезапоно повишаване на чернодробните ензими, токсичен хепатит, холестатичен синдром (задържане на жлъчка в черния дроб) или появата на чернодробни аденоми и карциноми.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем на съвременното общество. Те са независими рискови фактори за развитито на редица заболявания, сред които е и неалкохолното увреждане на черния дроб. Редица проучвания показват, че висцералното затлъстяване (концентриране на мастната тъкан предимно по корема) повишава риска от чернодробно увреждане. Това се дължи на множетсво фактори, сред които е токсичността на свободните мастни киселини върху чернодробните клетки, инсулиновата резистентност и хепатотоксичните вещества, които се произвеждат от самата мастна тъкан.

Поради това е редно всички хора с бодимас индекс над 25%, периодично да следят чернодробните си показатели и да бъдат проследявани ехографски за ранно откриване на чернодробно увреждане.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се