Остър вирусен хепатит А – болестта на мръсните ръце!

14822
Остър вирусен хепатит А – болестта на мръсните ръце!

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, което може да бъде в резултат на много причини. Една честа и сериозна причина за хепатит са вирусите, които причиняват острият и хроничният вирусен хепатит. Вирусните хепатити биват А, B, C, D, E, G и още други видове, но тези са най-разпространени. Общото между всички тези заболявания, е че вирусите, които ги причиняват, имат един и същ прицелен орган - черния дроб.

Вирусните хепатити са съществували още от дълбока древност. Дори тогава Хипократ е описвал хора, които са боледували от жълтеница и някои от тях са оздравявали, а при други изходът е бих фатален. 1973 година е открит вирусът, който причинява хепатит А, а през 1981 година е идентифициран причинителят на хепатит В.

Как протичат вирусните хепатити?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

При някои хора заболяването е ясно изразено и има всички характерни симптоми, а при други инфекцията преминава безсимптомно. Според тежестта на протичането има леки, средно тежки, тежки и мълниеносни форми. Основни критерии, според които се определя тежестта на хепатита са стойностите на билирубина, продължителността на жълтеницата (иктер) и стойностите на чернодробните трансаминази (ензимите АСАТ и АЛАТ). При леките форми жълтеницата се задържа до 3 седмици, при средно тежките - до 6 седмици, а при тежките и мълниеносните - над 6 седмици. Значение има също интоксикацията (общите оплаквания като отпадналост, безапетитие, фебрилитет), както и промените в кръвните показатели.

Вирусните хепатити може да протичат остро, подостро и хронично.

При вирусните хепатити има 3 стадия: предиктеричен (стадий без жълтеница), иктеричен (стадий с жълтеница) и възстановителен (стадий на възстановяване, в който може да има рецидиви на заболяването или обостряния).

През първия стадий основните симптоми са отпадналост, безапетитие, гадене, повръщане, диария, болки в мускулите и ставите, втрисане, изпотяване, повишена температура. Този период трае между 1 и 2 седмици. При някои хора няма никакви симптоми.

През втория стадий вече се появява жълтеницата, урината потъмнява, увеличават се черния дроб и слезката. Продължителността на този стадий е различен при различните видове хепатити.

Какви са особеностите в протичането на хепатит А и какво трябва да знаем за причинителя на заболяването?

реклама

Причинителят на хепатит А е много устойчив в околната среда вирус, който трудно се унищожава дори от дезинфектанти. Източникът на болестта е болният човек, а вирусът се предава по 2 основни механизма. Първият е контактно-битов. Това означава, че по всички предмети и битови принадлежност, които използва болния човек, са попаднали вируси, които може да заразят друг човек. Вторият и най-чест механизъм на предаване на инфекцията е фекално-орален. Това означава, че чрез фекалиите вирусът се разпространява в околната среда, попада върху ръцете и чрез храненето попада в устата и в храносмилателната система. Това е причината хепатит А да се нарича болестта на мръсните ръце.

Характерно за вирусния хепатит А е, че голям процент от инфекциите протичат без жълтеница.

Как се поставя диагнозата?

Ако клиничната картина е изразена, то симптомите насочват към диагнозата. Задължително е провеждането на серологични изследвания, които доказват наличието на антитела и съответно на съществуващата инфекция.

Какво е лечението на острия хепатит А?

Липсва етиологично лечение, насочено срещу причинителя на хепатит А. Лечението включва постелен режим (почивка и ограничаване на физическата активност), вливане на водно-солеви разтвори, прилагане на медикаменти, които предпазват чернодробните клетки от увреда (хепатопротектори), антиоксиданти и други.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се