Кога да посетим нефролог

3761
Кога да посетим нефролог

Личният лекар може да насочи пациент към нефролог, ако смята, че проявява признаци на бъбречни проблеми като бъбречно заболяване, инфекции или деформации.

Нефрологът e лекар, който се фокусира върху диагностиката и лечението на бъбречни заболявания и състояния включващи или засягащи бъбреците. Нефролозите са обучени за контролиране на въздействието на бъбречната дисфункция върху останалата част от тялото. Специализирали са в лечението на бъбречни заболявания и са специалисти по бъбреците. Извършват диагностични тестове и лекуват състояния свързани с бъбреците. Нефрологията е дял от медицината, подспециалност на вътрешните болести.

Нефролозите често работят в индивидуални или групови практики като се грижат за пациенти насочени към тях от семейни лекари или специалисти. Много нефролози също се консултират по различните случаи в болници и наблюдават диализни отделения обикновено в клиника или болница. Някои нефролози се фокусират и върху клинични изследвания, докато други работят като професори и ръководители.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои медицински състояния лекуват нефролозите?

Нефролозите лекуват състояния, които включват или повлияват бъбреците както пряко, така и косвено. Някои често срещани състояния, които нефрологът лекува или помага за лечение:

 • напреднало или хронично бъбречно заболяване
 • гломерулни състояния (свързани с увреждане на бъбречните гломерули) като гломерулонефрит и нефротичен синдром
 • тубулоинтерстициални бъбречни заболявания
 • тръбни дефекти
 • бъбречно-съдови заболявания като бъбречна артериална стеноза
 • бъбречни инфекции
 • бъбречни новообразувания или необичайни израстъци
 • структурни или функционални аномалии на бъбреците и пикочния мехур като нефролитиаза
 • високо кръвно налягане
 • васкулит
 • автоимунни състояния засягащи бъбреците
 • електролитен или киселинно-алкален дисбаланс или смущения
 • някои метаболитни нарушения като диабет

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА НЕФРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Какви процедури извършват нефролозите?

Кръвният тест е процедура която нефрологът може да извърши. Обучението по вътрешни болести и нефрология позволява на нефролозите да извършват много дълъг списък от тестове, процедури и лечения. Въпреки това най-честите тестове, които те използват за диагностика или проследяване на бъбречни състояния са тестове на кръв и урина.

Бъбреците филтрират излишната течност и отпадъците от кръвта чрез урината. Това означава, че изследванията на кръв и урина често могат да разкрият дали бъбреците работят правилно или не. Тестовете за урина също могат да проверят за необичайни нива на протеини, свързани с увреждане на бъбреците в урината.

Кръвни тестове

Общите кръвни тестове включват:

Серумен креатинин. Тялото произвежда креатинин като страничен продукт от ежедневното увреждане на мускулите. Наличието на високи нива на креатинин в кръвта или повишен серумен креатинин обикновено е признак на прогресиращо бъбречно заболяване. Нивата на серумен креатинин зависят от фактори включително възраст, размер на тялото и раса. Стойност по-голяма от 1,2 за жени или по-голяма от 1,4 за мъже може да сигнализира за проблеми с бъбреците.

Скорост на гломерулна филтрация. Скоростта на гломерулна филтрация тества колко добре бъбреците са способни да филтрират излишната течност и отпадъците от кръвта. Нефролозите могат да определят тази стойност чрез изчисляване на нивото на серумен креатинин и факторите възраст, пол и раса. Стойността обикновено намалява с възрастта, но важните стойности са 90 или повече (нормално) 60 или по-малко (бъбречна дисфункция), 15 или по-малко (висок риск от диализа или трансплантация за бъбречна недостатъчност).

Урея в кръвта. Уреята е отпадъчен продукт от организма от разграждането на протеините в храните и напитките. Обикновено нивата на азот в кръвта (BUN) се увеличават с намаляване на бъбречната функция.

реклама

Общи тестове за урина

Анализ на урината. За да извърши анализ на урината нефрологът обикновено разглежда проба от урина под микроскоп, за да провери за отклонения. Анализът на урината може да включва и тест с лента по време на който се потапя малка химически обработена лента в проба от урина. Лентата ще промени цвета си, ако реагира с необичайни нива на протеин, кръв, бактерии, захар или гной. Това помага да се открият много състояния на бъбреците и пикочните пътища.

24-часов тест за урина

При 24-часов тест за урина се събира урината за 24 часа, за да се види колко урина могат да произведат бъбреците и колко протеини и електролити бъбреците отделят в урината всеки ден.

Креатининов клирънс

Тест за креатинов клирънс сравнява количеството креатинин в 24-часова проба с урина с това в кръвни проби, за да се определи колко отпадъци филтрират бъбреците всяка минута.

Микроалбуминурия

Тестът за микроалбуминурия е чувствителен тип тест, който може да установи малки количества от протеиновия албумин в урината.

Хората изложени на риск от бъбречни заболявания включително тези с високо кръвно налягане или метаболитни състояния като диабет могат да се подложат на този тест, ако стандартният тест с лента е отрицателен за излишните нива на протеин в кръвта (протеинурия).

Медицински процедури

Нефролозите използват няколко вида процедури, за да помогнат за диагностициране, наблюдение и лечение на бъбречни заболявания:

Ултразвук

Ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде картина на бъбреците. Този тест може да открие промени в размера или положението на бъбреците, както и всякакви препятствия. Препятствията могат да бъдат под формата на тумори, други необичайни израстъци като кисти или камъни в бъбреците.

КТ сканиране

КT сканирането използва рентгенови лъчи, за да създаде картина на бъбреците понякога с помощта на интравенозно контрастно багрило. Този тест може да открие препятствия или аномалии в структурата. Въпреки това контрастните багрила могат да бъдат проблемни за хора с бъбречни заболявания.

Биопсия

Биопсията включва поставяне на тънка игла, която има острие, за да се вземат малки проби бъбречни тъкани така, че медицинският специалист да може да ги изследва. Нефрологът може да извърши биопсия по няколко конкретни причини:

 • оценка на увреждане на бъбреците
 • идентифициране на болестен процес и да научи как може да се реагира на лечението
 • да помогне да разбере усложненията при трансплантация

Хемодиализа

Хемодиализата включва пускане на кръв през изкуствена бъбречна машина наречена хемодиализатор, за да се отстранят отпадъците, излишната течност и допълнителните химикали преди да се върне в тялото. Кръвта ще се върне в тялото през катетър в ръката, крака или понякога врата.

Хемодиализата обикновено лекува бъбречна недостатъчност в краен стадий която настъпва, когато бъбреците са загубили около 85-90% от нормалната функция и имат скорост на гломерулна филтрация под 15. Тези пациенти се нуждаят от 4-часови сесии три пъти седмично. Нефрологът обикновено наблюдава тези сесии.

Трансплантация на бъбрек

Трансплантацията включва отстраняване на част или целия повреден бъбрек и замяната му със съответстващ донорен орган. Хирурзите извършват трансплантационни процедури, но нефролозите често работят с по-голям екип за грижи, за да помогнат на пациентите да минат през процеса.

Кога да посетим нефролог

Педиатър, семеен лекар или лекар от спешното отделение обикновено насочва пациентите които смятат, че имат проблеми с бъбреците към нефролог. Може да насочат към нефролог всеки с признаци или симптоми на хронична, умерена или тежка бъбречна дисфункция. Обикновено бебета родени с бъбречна дисфункция се насочват незабавно към нефролог.

Някои често срещани признаци и симптоми на тежки бъбречни проблеми включват:

 • подуване често в краката, глезените или стъпалата
 • главоболие
 • сърбеж
 • гадене
 • намалено усещане за вкус и апетит
 • неволно отслабване
 • намалено отделяне на урина което не е свързано с дехидратация
 • необяснимо объркване, проблеми с паметта или проблеми с фокусирането
 • болка, течност в ставите или скованост
 • мускулни крампи, изтръпване или слабост
 • изтощение през деня, но проблеми със съня през нощта
 • кръв в урината (хематурия)
 • необясними проблеми с кръвното налягане

Лекарят може също да насочи някого към нефролог, ако има медицинско състояние което увеличава риска от бъбречни заболявания. Общите медицински рискови фактори за бъбречни заболявания включват:

 • метаболитни състояния като диабет
 • високо кръвно налягане
 • сърдечни заболявания

От нефролог или уролог се нуждаем?

Човек може да се обърне към уролог, ако има състояние свързано с пикочните пътища. Урологът е лекар специализирал в състояния включващи пикочните пътища и мъжките репродуктивни органи. Пикочните пътища включват бъбреците, както и уретерите, пикочния мехур и уретрата.

Повечето уролози се фокусират върху една или повече основни специалности като например:

 • урологична онкология (рак на пикочните пътища)
 • детска урология (състояния на пикочните пътища на децата)
 • бъбречни трансплантации
 • камъни в пикочните пътища
 • женска урология
 • мъжко безплодие
 • еректилна дисфункция
 • неврология (контрол на нервната система или пикочните пътища и гениталиите)

Уролозите и нефролозите понякога работят заедно като се има предвид припокриването на сферата на работа, а уролозите често са силно ангажирани в операциите по трансплантация на бъбреци.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Нефролозите и уролозите също често работят заедно в случаи включващи фактори като повтарящи се камъни в бъбреците или пикочните пътища или инфекции. Те обикновено помагат за диагностициране, наблюдение и лечение на умерени до тежки бъбречни състояния или помагат на пациентите в риск от развитие на бъбречни състояния да управляват риска.

Колко дълго даден пациент остава под грижите на нефролог зависи от няколко фактора. Най-важното е тежестта на бъбречната дисфункция или увреждане. Например пациентите с тежки или хронични бъбречни заболявания може да се нуждаят от дългосрочни грижи, докато хората с умерени състояния могат да се нуждаят само от временни грижи.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се