Кога да посетим ортодонт

1126
Кога да посетим ортодонт

Ортодонтът помага за изправяне на зъбите и коригира начина, по който челюстите се подреждат използвайки скоби, фиксатори и други устройства.

Правите зъби и подравнените челюсти създават приятни усмивки и помагат да поддържате зъбите си здрави. А когато челюстите и зъбите са добре подравнени е по-лесно да се дъвче храната. Ортодонтската помощ може дори да помогне за предотвратяване на хъркането.

Защо да посетим ортодонт?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вашият стоматолог може да го препоръча или някой от родителите защото виждат проблем със зъбите или челюстите. Или дете което не харесва начина по който изглеждат зъбите му може да поиска да отиде при ортодонт.

Ортодонтите лекуват децата при много проблеми включително претрупани или припокриващи се зъби или проблеми с растежа на челюстта и развитието на зъбите. Тези проблеми със зъбите и челюстите могат да бъдат причинени от кариес, загуба на млечни зъби твърде рано, злополуки или навици като смучене на палеца. Също могат да бъдат генетични или наследствени.

Кога едно дете трябва да посети ортодонт?

Няма определена възраст за дете да посещава ортодонта. Някои деца отиват на 6 години, други на 10, а някои отиват докато са тийнейджъри. Дори възрастни посещават ортодонта за лечение.

Много ортодонти казват, че едно дете трябва да се срещне с ортодонт преди 7-годишна възраст, така че всички проблеми могат да бъдат забелязани рано. Това не означава, че едно дете ще получи брекети веднага. Но ортодонтът ще знае кои проблеми съществуват и може да избере най-доброто време за започване на лечението.

Как протича посещението при ортодонта?

Кабинетът на ортодонта много прилича на кабинета на стоматолог. Ортодонтският техник или асистент може да направи рентгенови снимки или компютърни снимки на устата и зъбите. Рентгеновите снимки и снимките показват на ортодонта къде са разположени зъбите и дали има зъби, които все още не са потредени.

Техникът или ортодонтът също може да направи отпечатък на зъбите като натисне гъвкав материал в горните и долните зъби. Когато материалът бъде премахнат ще има представа за формата и размера на зъбите и това ще помогне на ортодонта да реши как да изправя зъбите.

Ортодонтът ще изследва зъбите, устата и челюстите. Може да помоли да отворите широко уста или да си прехапете зъбите и да зададе въпроси дали имате проблеми с дъвченето или преглъщането или челюстите, някога дали щракат или изскачат когато отворите устата си. Ортодонтът може да каже на пациента или родителя, че зъбите и челюстите са добре или да препоръча да започнете лечение.

реклама

Какво правят брекетите?

Брекетите коригират начина по който зъбите се подреждат като оказват постоянен натиск върху тях което в крайна сметка ги премества в по-изправено положение. Фиксатор също оказва натиск върху зъбите и може да се използва за задържане на зъбите в изправено положение след носене на брекети.

Понякога ортодонтът може да препоръча премахване на един или повече зъби, за да се създадае повече място в устата. Ако трябва да премахне зъби зъболекарят или оралният хирург ще ви даде лекарство, за да е по-комфортно по време на процедурата.

След като брекетите са поставени ще посещавате ортодонта на всеки няколко седмици. Важно е да запомните, че през това време все още трябва да правите редовни стоматологични прегледи, за да почистите зъбите си и да ги проверите за кариес.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА БРЕКЕТИ С ОТСТЪПКА ТУК!

При някои посещения ортодонтът може просто да провери дали брекетите са на мястото си както трябва. При други посещения може да регулира брекетите, за да премести зъбите на място. Ортодонтът може да Ви покаже как да носите ластици опънати между зъбите, за да помагат за коригиране на начина по който зъбите се нареждат.

Някои деца също може да се наложи да носят апарати за орално приложение (ортодонтски шапки). Използват тел с форма на подкова, който се прикрепя към задните зъби. Проектирани са да прилагта натиск, който изтласква задните зъби назад позволявайки повече място за зъбите в предната част на устата. Обикновено се носят само през нощта, а не през деня.

Можете да очаквате да се чувствате малко неудобно понякога когато носите брекети или други ортодонтски устройства. Ако има болка може да се приеме обезболяващо А ортодонтът обикновено осигурява восък, който можете да използвате, за да покриете всички остри части по брекетите които Ви притесняват или се трият във вътрешността на устата или венците.

Докога се посещава ортодонта?

Брекетите могат да се носят за различно време, но повечето хора ги носят от 1 до 3 години. След отстраняването на брекетите много деца трябва да носят фиксатор известно време, за да поддържат зъбите си на място. През това време пак ще трябва да посещавате редовно ортодонта.

Всяко дете носи фиксатор за различно време. Но добрата новина е, че докато носите фиксатор ще се усмихвате със супер усмивка.

https://kidshealth.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се