Кога да посетим съдов специалист

2068
Кога да посетим съдов специалист

Ако кръвоносните ни съдове бяха опънати от край до край те биха се увили два пъти около Земята. Тази система изградена от гъвкави големи и малки кръвоносни съдове съставлява съдовата кръвоносна система. Здравето на вените и артериите е мисията на съдовите хирурзи.

Всяко анормално състояние което засяга тази система се счита за съдово заболяване. Може да си помислите, че съдовите специалисти се фокусират единствено върху заболявания засягащи съдовата система, но това не е непременно така.

Ролята на съдовите специалисти

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

От разширени вени до инсулти съдовият специалист е специализиран в грижата за различни съдови проблеми и състояния на кръвоносната система с изключение на състояния, които засягат сърцето и мозъка. Съдовите специалисти лекуват кръвоносните съдове, както и лимфната система, която е част от имунната система, която поддържа баланса на течностите. Специализирани са във всяка възможна форма на съдова интервенция и операция. Те обаче не се фокусират само върху хирургичните процедури. Пациентите със съдови здравословни проблеми могат да разчитат за различните възможности.

Много съдови състояния могат да бъдат лекувани с лекарства или промени в начина на живот, упражненията и диетата. Но когато е необходима операция съдовият хирург не просто извършва операцията, а изгражда връзка с всеки пациент. Съдовите заболявания могат да бъдат дългосрочно състояние.

Важно е да се чувствате комфортно с Вашия лекар. Освен това съдовите специалисти могат да лекуват хронични или незарастващи рани. Някои съдови специалисти също са обучени в грижата за рани и са в състояние да помогнат за ускоряване на процеса на заздравяване и като цяло да подобрят качеството на живот на пациента, както и да предотвратят повторно появяване на раната.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА СЪДОВ ХИРУРГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кога да посетим съдов специалист?

Трябва да посетите съдов специалист когато сте диагностицирани със съдово заболяване или когато проявявате общи симптоми на съдово заболяване. Обикновено лекарят по първична помощ или подиатърът предоставя препоръка за съдов специалист. Например може да посетите редовния си лекар за болка и подуване на крака и да откриете, че имате дълбока венозна тромбоза.

Ако обаче попадате в една или повече високорискови категории - ако сте пушач, диабетик или имате високо кръвно налягане може да помислите за посещение на съдов специалист като предпазна мярка. Тогава, ако възникне проблем, ще имате лекар, който напълно разбира вашата медицинска история.

реклама

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДОПЛЕР НА СЪДОВЕ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кои са трите често срещани съдови заболявания

Съществуват различни съдови състояния, но трите, които се срещат най-често са:

1. Белодробни емболии и кръвни съсиреци. Кръвта тече постоянно в нашето тяло. Но понякога не се движи толкова добре колкото би трябвало - след операция, по време на бременност или когато сме седнали за дълго време. Когато това се случи може да сте изложени на риск от дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

Вените разчитат на движението на съседните мускули, както и на сърдечния ритъм, за да придвижат кръвта през тях. Вените имат клапи, които пречат на кръвта да тече назад и да се събира в ръцете и краката. Когато притокът на кръв се забави, се образуват лепкави вещества наречени фактори на съсирването, което кара кръвните клетки да се слепват. ДВТ се появява когато тези лепкави клетки образуват кръвен съсирек.

Кръвният съсирек може да се натрупа във вената (обикновено в крака) и да се разпадне. Ако откъсната част от съсирека навлезе в кръвта тя преминава през вените в корема и в сърцето, а след това в белите дробове. Кръвният съсирек може да заседне и да блокира кръвоносните съдове. Това сериозно състояние наречено белодробна емболия може трайно да увреди белите ви дробове и дори да причини смърт. Симптомите включват:

  • задух
  • остра болка в гърдите
  • виене на свят, замаяност
  • кашляне на кръв

2. Синдром на тазова конгестия (PCS). Приблизително 15% от жените на възраст между 20 и 50 години изпитват хронична тазова болка свързана с разширени вени на таза. Хиляди жени обаче страдат от това състояние без да разбират откъде точно идва болката.

PCS създава изключителен дискомфорт когато жените седят или стоят в резултат на разширяването на яйчниковите и/или тазовите вени или запушването на горната илиачна вена, която е най-близо до тазовата област. Когато жените, които изпитват PCS легнат дискомфортът изчезва, вената се декомпресира и налягането се облекчава. Това затруднява диагностицирането.

След задълбочен гинекологичен преглед, който изключва всички други потенциални проблеми с таза, пациентите се насочват към съдов специалист, който може да диагностицира PCS чрез минимално инвазивни методи, включително ЯМР, ултразвук, тазова венография или интраваскуларна ехография.

3. Инсулт. Нарушаването на кръвообращението в мозъка може да доведе до инсулт. Има три основни вида инсулт: исхемичен, хеморагичен и преходна исхемична атака TIA (мини-инсулти). Всеки вид е с различни предупредителни признаци и симптоми. Внезапните предупредителни признаци на инсулт включват:

  • изтръпване или слабост
  • объркване
  • виене на свят
  • силно главоболие

Това не е изчерпателен списък на съдовите заболявания и по никакъв начин не трябва да се използва като заместител на медицински съвет или лечение.

Ако сте имали някой от споменатите тук симптоми незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Също така, ако имате някакво съдово състояние от разширени вени до периферна артериална болест (ПАБ) или се борите с хронична или незарастваща рана.

https://mvsdoctors.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се