Кои капки са подходящи за сухи очи

1170
Кои капки са подходящи за сухи очи

Синдромът на сухото око е често срещано състояние. Може да бъде причинен от много различни фактори. Сухите очи могат да бъдат част от процеса на стареене или симптом на друго заболяване. Причините може да са прекалено суха околна среда или страничен ефект от лекарства като антихистамини.

Капките за очи често са предпочитаният метод за лечение на сухота в очите. Има разнообразие от капки за очи с рецепта и без рецепта които очният лекар може да препоръча.

Видове капки за очи

реклама

Въпреки, че капките за очи са предпочитаният метод за лечение на сухота в очите могат да се използват някои други лекарства в зависимост от причината. Има много и различни капки за очи.

Какво трябва да знаем за капките при симптомите на сухота в очите?

Изкуствените сълзи са най - често срещаният метод за лечение и често се предлагат в аптеките и дори онлайн. Има различни производители и може да са необходими известни опити и преценка, за да се намерят изкуствените сълзи които работят най - добре за Вас.

Циклоспоринът е вариант за капки за очи с рецепта предназначени за лечение на определени инфекции които причиняват сухота в очите. Това лекарство помага на очите да произвеждат повече сълзи. Обикновено се прилага два пъти на ден.

Вид капки за очи които намаляват Т-клетъчно-медиираното възпаление. Предлагат се само по рецепта.

Автоложни серумни капки за очи направени от собствената кръв на пациента. Те се използват в тежки случаи когато сухите очи на пациента не реагират на други капки или лечение. Тези капки се създават чрез вземане на проба от кръвта на пациента, премахване на червените кръвни клетки и добавяне на физиологичен разтвор.

В зависимост от причината капките за очи може да не са достатъчни за пълно лечение на сухота в очите. Може да са необходими други лекарства за лечение на основните състояния които причиняват сухота в очите.

Фактори които трябва да се вземат предвид

Ако обмисляте да използвате капки за очи за сухота в очите трябва да се консултирате с лекар преди да прилагате капки за очи без рецепта. Има някои фактори които трябва да се вземат под внимание при избора на този вид лечение за сухота в очите.

Трябва да се избягват капки за очи предназначени да премахнат червенината от окото. Те често не са предназначени изключително за лечение на сухо око.

При глаукома или друго очно заболяване лекарствата без рецепта трябва да се приемат само, ако лекар ги препоръча.

Различните капки за очи без рецепта имат различни съставки. Някои капки може да работят добре за някои хора и не толкова добре за други.

Има два вида капки изкуствена сълза: съдържащи консерванти и такива които не съдържат консерванти. Някои хора откриват, че консервантите дразнят очите и затова трябва да използват капки без консерванти.

реклама

Причини за сухота в очите

Причината за сухота в очите на пациента е един от най - важните моменти които трябва да се обсъдят с лекар. Сухите очи могат да имат много причини. Тези причини могат да бъдат фактори на околната среда, основен медицински проблем или в резултат на прием на лекарства.

Факторите на околната среда които могат да причинят сухота в очите включват сух въздух, прах, продължителни периоди на гледане в екран и други дразнители. Ако факторите на околната среда са пряко отговорни за сухотата в очите лечението на сухотата в очите е прилагане на капки за очи без рецепта или в по - тежки случаи капки с рецепта.

За други случаи сухотата в очите може да е пряк резултат от по - голяма инфекция. В тези случаи пациентите също трябва да управляват основното си заболяване. Може да се включат капки за очи за намаляване на един от симптомите.

Друга възможна причина за сухота в очите е страничен ефект от приема на лекарства. В тези случаи пациентът може да обсъди с лекаря прекратяването на лекарството което причинява сухота в очите. Ако това не е препоръчително могат да се използват капки за очи, за да се намали появата на сухота в очите.

Възможни странични ефекти

Временно замъглено зрение може да бъде страничен ефект от използването на капки за очи. Някои от потенциалните странични ефекти от използването на капки за очи за лечение на сухо око включват:

 • повишена чувствителност на очите към светлина
 • замъглено зрение
 • сълзене на очите
 • зачервяване
 • дискомфорт или друго дразнене в резултат на лекарството
 • матиране или лепкане на миглите
 • подуване на клепача

Както при всяко лекарство, ако се получат странични ефекти от употребата на капките трябва незабавно да се консултирате с лекар и да спрете използването. Като цяло страничните ефекти от прилагането на капки за очи са минимални.

Кога да посетите лекар

Не е необичайно да изпитваме сухота в очите от време на време. Обикновено симптомите на сухо око не продължават дълго. В случаите когато симптомите продължават повече от седмица или капките за очи без рецепта са имали минимален ефект трябва да се посети лекар.

При продължителни или по - тежки случаи на състоянието сухо око лекарят може да помогне за изключване и евентуално лечение на основните здравословни състояния. Ще предложи съвет за лечение на сухотата в очите и ще предпише капки за очи с рецепта за лечение на причината за състоянието.

Алтернативни лечения

Въпреки, че капките за очи са най - типичното и препоръчително лечение за сухо око има и други лечения. Например някои от лекарствата налични под формата на капки се предлагат и като гел__, за да помогнат в случаите когато очите бързо изсъхнат за определен период от време.__

В някои случаи пероралните лекарства могат да помогнат за намаляване на сухотата в очите. Тези лекарства често са антибиотици които са насочени към подуване на клепача което може да пречи на създаването на естествено масло. Допълнителните медицински приложения включват:

 • специално средство за очи което бавно освобождава вещество смазващо очите с течение на времето
 • затваряне на слъзните канали
 • специални контакти
 • очни терапии

Хората със сухо око също може да обмислят промени в условията на жилищната среда и навиците. Често това може да се състои в поставяне на овлажнител в дома или офиса, за да се увеличи влагата във въздуха.

Други действия които могат да се предприемат са по - често мигане, избягване на продължителни часове гледане в електронен екран или преминаване от контактни лещи към очила.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се