Кои храни са полезни и кои вредни за детските зъби?

3305
Кои храни са полезни и кои вредни за детските зъби?

Хранителният режим на децата е много важен за тяхното здраве и за правилните растеж и развитие. Богатата и балансирана диета им осигурява всички нужни елементи, с които тялото да изгради здрави и добре функциониращи тъкани и органи. Зъбите, като всяка една структура в човешкото тяло, се нуждаят от точните градивни елементи, за да израснат здрави и красиви. Храната и водата са източниците на тези вещества. Всяко едно дете трябва да се храни здравословно и да получава храни от всички групи, за да може да се развива правилно.

Кои храни са полезни за зъбките на детето? Това са храни, богати на минерали и витамини, които да спомогнат за изграждането и минерализирането на зъбите.

Млечни продукти. Мляко, сирене, кашкавал, извара и всички останали млечни продукти са много полезни за детските зъби, защото съдържат много калций и фосфор. Тези елементи имат основна роля в минерализирането на зъбите. Това ги прави здрави и силни, защото чрез тези елементи заздравява емайла, който защитава и предпазва от кариеси.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вода. Тя е много важна, защото от една страна отмива хранителните частици и бактериите от устната кухина. От друга страна тя е основният източник на флуор, който е много важен за минерализацията и за зъбния емайл.

Плодове и зеленчуци. Те са много богати на витамини (В, С, А, Е, Д), микро- и макроелементи (калций, калий, магнезий, фосфор, селен, манган). Те се грижат за здравето на зъбите и венците. Силните им вкусови качества (сладко, кисело) стимулират образуването на повече слюнка, която съдържа много антибактериални вещества и защитава зъбите.

реклама

Храни, богати на фибри. По-грубите плодове и зеленчуци изискват по-дълга обработка в устната кухина. Това води до образуването на повече слюнка, която почиства и защитава зъбите. В слюнката има много съставки, които неутрализират киселините, които се образуват от въглехидратите в устната кухина под действието на бактериите. Освен това по-грубите храни механично почистват зъбните повърхности от плака и натрупани хранителни частици.

Месни продукти и яйца. Те са много богати на витамини (всички от група В, витамин Д, К, Е, А, РР) и освен това съдържат всички нужни аминокиселини за организма. Те са нужни за изграждането на всички структури в тялото. Освен това тези групи храни изискват по-дълга обработка в устната кухина, което подобрява кръвообращението на венците и зъбите, тренира дъвкателните мускули и подобрява слюноотделянето.

Кои храни са вредни за детски зъбки?

Сладкиши, торти и други сладки изкушения. Всички деца обожават торти и сладкиши, но заради бързите захари, които съдържат, те са много вредни за техните зъби. Въглехидратите се подлагат на разграждане от ензимите в устната кухина. Под действието на ензимите в устната кухина някои от тях се превръщат в киселини, които увреждат зъбите. Те нарушават емайла и създават условия за кариеси.

Дъвчащи и желирани бонбони, дъвки. Те отново съдържат много захар, която уврежда повърхността на зъбите. Освен това част от бонбоните остават по зъбите и това допълнително потенцира вредните им действия. Хранителните частици по зъбите създават условия за още по-активното развитие на бактериите в устната кухина.

Цитрусови плодове. Те съдържат много витамини, но и са изключително богати на органични киселини, които разграждат емайла и създават чудесни условия за кариеси. Това не означава, че не бива да ги давате на детето, напротив. След консумация на цитрусови плодове трябва да изплаквате устата с вода или да измивате зъбите му.

Детският организъм има нужда от всички групи хранителни продукти, за да расте здрав и силен.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се