Имате ли бели зъби? Вижте 6 храни, които правят зъбите жълти

5484
Имате ли бели зъби? Вижте 6 храни, които правят зъбите жълти

Светлата и бяла усмивка не само отнема години от нашия външен вид, но също така ни дава увереност и самочувствие. Възможно е да имате кристално бяла усмивка, но за да се запази такава са необходими грижа и внимание. Вашата диета и цялостни хранителни навици могат да повлияят на избледняването на перлено бялото и пожълтяване на зъбите.

С възрастта, емайла на повърхността на зъбите започва да се напуква и ерозира. Това води до поява на петна, плака и зъбен камък, допринасящи за появата на жълти зъби. Те не остават незабелязани и развалят ефекта от усмивката на лицето.

Както всяка храна или напитка може да оцвети бяла тениска, така има и храни, които оцветяват зъбите. Избягвайте консумацията на тези виновници за оцветяване на зъбите, за да се радвате на бели зъби по-дълго време. Ако все пак сте яли или пили някой от изброените по-долу неща си изплакнете устата с вода, за да защитите зъбите си.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Чай

Чаша чай може да изглежда, като по-здравословен вариант, отколкото кафе, но не и когато става въпрос за здравето на зъбите. Горещата напитка съдържа по-високо съдържание на танин от кафето, което води до трайна промяна в цвета. Много видове чайове имат малки частици, които могат да влязат в малките пукнатини на зъбите и да предизвикат типичните петна, които могат да направят зъбите да изглеждат по-жълти или дори кафяви.

Тъмните на цвят чайове, като например английската закуска и Earl Grey, са по-вероятни да доведат до оцветяване. Има някои сортове, които могат да причинят по-малко щети, като зелени, бели и билкови чайове, защото те са по-светли на цвят. Ако имате груб емайл или слаби стоматологични навици, оцветяването ще се случи по-бързо.

реклама

2. Соев сос

Тъмните течности са сред едни от най-честите виновници за оцветяване на зъби, включително и соевия сос. Пигментът в соса прилепва към тях и причинява петна. Повечето от търговски достъпните соеви сосове не съдържат ферментирала соя и соеви протеини, а съдържат солна киселина. Тази химична съставка допринася за промяна на цвета, и дори може да направи вашите зъби по- слаби.

3. Балсамов оцет

Това може да е вкусна добавка към здравословната салата, но би могло да означава лоши новини за вашите зъби. Неговият тъмен цвят оцветява зъбите. Оцетната киселина може да бъде вредна за зъбния емайл, защото тя понижава нивото на рН в устата, което води до деминерализиране на емайла. Това ви прави по-уязвими към кариеси, тъй като емайла е по-слаб от нормалното. Изчакайте 30 минути след хранене или пиене на кисели храни или напитки, за да дадете възможност устата ви да се върнете към нормален рН и след това измийте зъбите си.

4. Къри

Тази подправка може да направи ястието ви много вкусно, но и да добави нови нюанси на жълто върху усмивката ви. Въпреки че кърито на прах не е особено тъмно на цвят, то може да оцвети зъбите ви с течение на времето.

5. Бяло вино

Червеното вино може да бъде полезно за сърцето, но както всички знаем, не е добро за зъби. Логичната алтернатива е бялото, но то също може да повлияе за оцветяване на зъбите, защото танините и киселините във виното могат да наранят повърхността им. Това прави емайла по-абсорбиращ цветовете на храните. Високата киселинност може бавно да ерозира вашия емайл и да доведе до жълти зъби.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се