Кои са 5-те вида трудова терапия при ревматоиден артрит на ръцете

878
Кои са 5-те вида трудова терапия при ревматоиден артрит на ръцете

Приемаме функцията на ръката за даденост докато ревматоидният артрит не причини болка и подуване на пръстите, палците и китките. Терапията може да помогне за намаляване на болката в ръката и подобряване на функцията на ръката така, че ежедневните дейности като обличане, използване на лаптоп и сън да са по-комфортни. Терапията може също да забави или предотврати увреждане на ставите и развитие на деформации на ръцете.

Терапията може да бъде осигурена от лицензиран трудотерапевт или сертифициран асистент по трудова терапия. Лекарите често предписват трудова терапия на пациенти с ревматоиден артрит.

Каква е ролята на трудовите терапевти

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Целта на трудовата терапия е да помага на хората да участват във всякакви важни за тях дейности включително работа, хобита, спорт и ежедневни задачи като шофиране и домакински задължения.

Професионалният трудотерапевт е обучен да:

 • Вижда взема под внимание взаимодействието между тялото, околната среда и ежедневните дейности
 • Работи съвместно с пациентите, за да подобри способността им да изпълняват конкретни задачи и да постигат цели
 • Разглежда както физическите, така и емоционалните ефекти на артрита и други хронично болезнени състояния

Професионалното обучение на трудовите терапевти поставя специален акцент върху това как да разпознават и да помагат на хората да се справят с емоционални и психични проблеми. Например трудотерапевт може да предложи начини за намаляване на стреса и умората свързани с автоимунния артрит. Такива насоки могат да повишат чувството за благополучие и да подобрят качеството на живот.

Кои са 5-те вида трудова терапия които могат да помогнат на хората които имат симптоми на ревматоиден артрит на ръцете. Инструкции, които могат да се правят у дома.

1. Защита на ръката от болка и деформации. Използването на специфични стратегии и техники за защита на ставите може да намали болката в ръцете и да предотврати появата на деформации години по-късно. Трудовият терапевт е обучен да преподава техники за защита на ставите.

реклама

Защитата на ставите обикновено включва разпределяне на тежестта върху много стави вместо да се натоварва само една или две стави. Например трудотерапевтът може да демонстрира най-добрия начин да вземете бебе, без да се нараняват китките или как да държи чаша за кафе без да напряга палеца. Може да препоръча и други стратегии и техники за защита на ставите като например:

 • Използване на топла и студена терапия.Прилагането на топъл компрес може да облекчи сковаността на ставите особено сутрин. Прилагането на студен компрес може да помогне за облекчаване на дискомфорта в горещи, изнежени и възпалени стави.
 • Предотвратяване и адаптиране към деформации. След като настъпи деформация тя не може да бъде обърната. Въпреки това терапевтът може да помогне на човек да разпознае развиваща се деформация и да предложи начини за евентуално предотвратяване или забавяне на нейната прогресия, което може да включва шиниране.
 • Носене на компресионни ръкавици. Терапевтът може да предложи ръкавици, които осигуряват леко компресиране което може да намали подуването и болката в ставите на ръцете

Заслужава да се отбележи, че не всички изследователски проучвания подкрепят използването на компресионни ръкавици и не всички трудотерапевти ще ги препоръчат. Компресионните ръкавици обикновено са безопасни за употреба и пациентът може да ги изпробва и да реши дали те осигуряват полза.

2. Справяне с психосоциалните ефекти на болката. Животът с болки в ръцете и/или деформации на ръцете може да бъде разочароващо и изолиращо преживяване. В допълнение към предлагането на начини за намаляване и предотвратяване на болката в ръцете професионален терапевт може да помогне за справяне с психичните и социалните ефекти на болката. Трудотерапевтите могат да:

 • Използват техники на когнитивна поведенческа терапия, за да насърчат полезните мисловни модели и поведенчески реакции към болката в ръцете
 • Обърнат внимание на начина по който болката в ръцете засяга взаимоотношенията. Например болките в ръцете могат да повлияят на сексуалната близост или споделените, ценни хобита като градинарство или танци

Ако е подходящо трудовите терапевти могат също да препоръчат на пациентите да получат допълнителни насоки от консултанти по психично здраве.

3. Използвайте съвети и трикове за изпълнение на ежедневните задачи. Едно от предимствата на работата с професионален терапевт е, че те могат да приспособят препоръки за навиците на даден човек и дома и работната среда. Персонализираните препоръки могат да повишат независимостта, производителността и увереността.

Трудотерапевтът също може да препоръча персонализирано адаптивно оборудване вариращо от специално проектирани ножици до ергономични компютърни клавиатури. Терапевтът може да помогне да определи кое оборудване ще работи най-добре за даден човек и да демонстрира как да го използва.

4. Използване на персонализирани шини за ръце. Трудотерапевтът може да извърши задълбочена оценка на многото мускули и структури в ръката и да препоръча персонализирани или сглобяеми ортопедични устройства особено шини за ръце. Шините:

 • Предотвратяват или ограничават определени движения, които предизвикват болка
 • Насърчават и помагат да поддържате определени позиции на ръцете
 • Подобрват способността да извършвате ежедневни дейности

Например професионален терапевт може да препоръча на нов родител да носи шина, за да стабилизира палеца и китката, което може да сведе до минимум болката в ръцете докато вдига и държи бебето си.

5. Подобрете силата на ръцете. Трудотерапевтът може да предложи персонализирана програма за домашни упражнения за подобряване на силата на ръцете. Изследванията показват, че програмите за упражнения на ръце:

 • Подобряват функцията на ръката като сила на захващане. Изпълнението на задачи с ръце може да стане по-лесно и по-удобно
 • Увеличават доверието на хората в способността им да изпълняват успешно задачи. Наличието на чувство за контрол над симптомите носи положителни психически ползи
 • Не се увеличава сковаността и болката и дори може да ги намали

Важно е да получите персонализиран план за оценка и лечение от квалифициран медицински специалист като лицензиран трудов терапевт или физиотерапевт, който има специално обучение за ръцете. Персонализираният план може да помогне за максимизиране на ползите и минимизиране на бъдещи увреждания на ставите.

https://www.arthritis-health.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се