12 ранни признака на ревматоиден артрит

24356
12 ранни признака на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на човек атакува ставите причинявайки тяхното възпаление.Симптомите на ревматоиден артрит (РА) обикновено засягат ръцете, китките и стъпалата. Откриването на ранните признаци може да доведе до ранна диагноза и подходящо лечение. Ранното и последователно контролиране на артрита може да предотврати увреждане на ставите и в крайна сметка инвалидизация.

Когато имунната система на човека е здрава помага на организма да се бори с инфекциите. При хора с това заболяване имунната система погрешно атакува клетките в лигавицата на ставите, което води до тяхното възпаление и ги прави подути, сковани и болезнени. Хората, които имат ревматоиден артрит ще имат някои периоди, в които не изпитват никакви симптоми и други моменти когато симптомите избухват.

Понастоящем няма лек, но правилното лечение и умерените упражнения могат да помогнат за намаляване на пристъпите. Ако не се лекува ставите, хрущялите и костите в засегнатите области могат да се повредят.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ранните признаци

Преди да се появят основните симптоми като болки в ставите и скованост човек може да изпита някои ранни предупредителни знаци. Някои от тях са свързани с това как се чувства човек като цяло, докато други са специфични за ставите. Симптомите, които засягат ставите на човек са по-склонни да се отнесат къмревматоиден артрит, особено ако са засегнати повече от една става или от двете страни на тялото. Откриването на тези предупредителни знаци може да помогне на хората да потърсят лечение на ранен етап. Ранните предупредителни знаци на ревматоиден артрит включват:

1. Умора. Преди да изпита някакви други симптоми човек с това заболяване може да се чувства изключително уморен и да му липсва енергия. Също така може да се чувстват депресирани. Чувството на умора може да повлияе на:

  • всекидневни действия
  • взаимоотношения
  • сексуален нагон
  • производителност по време на работа

Чувството на умора може да се дължи на реакцията на тялото към възпаление в ставите.

2. Лека треска. Възпалението свързано с ревматоидния артрит може да доведе до неразположение и треска. Възможно е човек да има леко повишена температура. Този ранен признак понякога придружава умората. Той може да предхожда всякакви забележими ефекти върху ставите.

3. Отслабване. Необяснимата загуба на тегло е възможно да е косвен ефект от възпалението. Когато някой изпитва треска и умора може да загуби апетита си, което да доведе до отслабване.

4. Скованост. Може да се появи в една или две малки стави, често в пръстите. Да се прояви бавно и да продължи няколко дни. В допълнение към сковаността, която засяга специфични стави общо усещане за скованост в тялото може да бъде ранен признак. Този симптом е причината за сутрешната скованост, характерно оплакване на пациенти с РА.

5. Изнеженост. Изнежеността на ставите, която засяга ръцете и краката е типичен ранен признак. В ръцете ставата в средата и в основата на пръстите може да се почувства нежна при натискане или по време на движение. В краката ставите в основата на пръстите на краката могат да бъдат изнежени. Тази болезненост може да накара хората да ходят на пети или да повдигат пръстите на краката нагоре докато вървят.

6. Болки в ставите. Болките в ставите в пръстите, китките и стъпалата са признак на ревматоиден артрит. Възпалението прави лигавицата на ставата по-дебела и също така предизвиква производството на допълнителна ставна течност. И двата фактора оказват натиск върху капсулата, която заобикаля ставата. Така се предизвиква дразннене на нервните окончания, които тя съдържа причинявайки болка.

7. Оток на ставите. Ставите, които изглеждат подути в ръцете и краката са типичен признак. Отокът на ставите има тенденция да бъде по-очевиден с напредването на заболяването, но финият оток може да бъде ранен признак.

8. Зачервяване на ставите. Възпалението в ставите може да им придаде червен вид. Обезцветяването на кожата около ставите в ръцете и краката е признак.. Зачервяването се появява, тъй като възпалението причинява разширяване на кръвоносните съдове в околната кожа. По-широките съдове позволяват повече кръв да потече в тази област придавайки на кожата червен вид.

9. Затопляне в ставите. Причинява се от възпаление и може да присъства преди да се появи зачервяване или подуване.

10. Изтръпване и скованост. Изтръпване и скованост засягащи ръцете и краката са симптоми причинени от възпаление в ставите, което може да причини компресия на нерва и да доведе до загуба на чувствителност.

11. Намаляване в обхвата на движение. В ранните етапи на ревматоиден артрит човек може да забележи, че има проблеми с огъването на китката напред и назад. С напредването на болестта увреждането на ставите може да засегне връзките и сухожилията, което прави трудното им огъване и изправяне.

12. Ставите, засегнати от двете страни. Обикновено хората засегнати от ревматоиден артрит изпитват симптоми в едни и същи стави от двете страни на тялото. Въпреки, че тази симетрия е типична, това не е така за всички със състоянието.

Усложнения

Ако не се лекува РА може да увреди ставите, околните хрущяли и близките кости, което води до деформации на ставите. Нелекуваният РА може също да доведе до твърди бучки, развиващи се върху или в близост до ставите, наречени ревматоидни възли. Тези възли са визуална характеристика, която хората често свързват със състоянието. Освен до ставни деформации и ревматоидни възли може да доведе и до:

  • синдром на карпалния тунел
  • възпаление в други области на тялото, включително очите, сърцето и белите дробове
  • по-голям риск от инфаркт и инсулт

Рискови фактори

Лекарите не знаят какво задейства имунната система да атакува ставите при хора с ревматоиден артрит. Въпреки това има някои фактори, за които учените знаят, че увеличават риска да бъдат засегнати от състоянието:

Пол: Жените са изложени на по-голям риск от развитие на ревматоиден артрит отколкото мъжете. Проучване от 2011 г. открива 1 на 12 жени, а 1 на 20 мъже развиват това заболяване през живота си.

Тютюнопушене: Според проучване от 2009 г. има сериозни доказателства, че тютюнопушенето увеличава риска от развитие на ревматоидния артрит и го кара да напредва по-бързо.

Наднормено тегло: Изследване през 2016 г. открива връзка между затлъстяването и леко повишен риск от развитие на ревматоиден артрит.

реклама
Някои фактори, за които учените са установили, че намаляват риска:

Умерена консумация на алкохол:

Кърмене: Според проведено проучване жените, които кърмят имат намален риск от развитие на заболяването.

Кога да посетите лекар

Когато човек изпитва ранните признаци и симптоми на ревматоиден артрит трябва да отиде на лекар. Лекарят може да помогне за диагностициране на състоянието и да препоръча подходящо лечение. Ранната диагностика и лечение на ревматоиден артрит намаляват вероятността от възникване на усложнения от състоянието.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се