Кои са 7-те ранни признака на бъбречно заболяване

1363
Кои са 7-те ранни признака на бъбречно заболяване

Бъбреците са два органа с форма на бобово зърно разположени под гръдния кош от всяка страна на гръбначния стълб. Те са отговорни за филтрирането на излишните отпадни продукти, течности и други примеси от кръвта чрез урината.

Здравите бъбреци филтрират приблизително половин чаша кръв всяка минута, но при бъбречно заболяване те губят тази способност. В резултат на това в тялото могат да се натрупват опасни нива на отпадъчни вещества и течности.

В допълнение към премахването на токсините бъбреците изпълняват и различни други функции.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Те поддържат баланс на вода и минерали в кръвта.

Карат тялото да произвежда червени кръвни клетки.

Бъбреците са свързани с витамин D необходим за здравето на костите.

Всички тези функции се влияят отрицателно от бъбречни заболявания.

Рискови фактори за бъбречна болест

Има няколко състояния и фактори на начина на живот, които могат да увеличат риска от развитие на бъбречно заболяване. Те включват:

 • Диабет
 • Високо кръвно налягане
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Пушене
 • Затлъстяване
 • Фамилна анамнеза за бъбречни заболявания

Ако имате някое от тези състояния уговорете среща с Вашия лекар, за да обсъдите рисковите фактори и да се изследвате за бъбречно заболяване.

Предупредителни признаци за бъбречно заболяване

По време на ранните етапи на бъбречно заболяване може да няма никакви показателни признаци или симптоми. С напредването на увреждането на бъбреците симптомите могат да се развият и да се влошат с течение на времето. Наблюдавайте потенциалните признаци на бъбречно заболяване, за да не остане незабелязано и и да можете да го лекувате възможно най-скоро.

1. Промени в урината. Производството на урина е една от основните функции на бъбреците, така че не е изненадващо, че трябва да обръщате голямо внимание на урината си когато наблюдавате ранните признаци на бъбречно заболяване. Ако бъбреците не функционират правилно има вероятност да възникнат различни проблеми с уринирането. Някои от предупредителните сигнали, за които трябва да внимавате включват:

 • кръв в урината
 • повишена нужда от уриниране
 • поява на мътна или пенеста урина

реклама

2. Умора. Здравите бъбреци произвеждат хормон наречен еритропоетин (EPO), който сигнализира на тялото да произвежда червени кръвни клетки. Тъй като бъбреците започват да отказват те произвеждат по-малко ЕРО и тялото произвежда по-малко червени кръвни клетки.

Липсата на достатъчно червени кръвни клетки може да причини анемия, която се появява когато на мозъка липсва кислород. Когато това се случи може да се почувствате уморени, замаяни или слаби. Можете също така да забележите:

 • че се чувствате психически по-изтощени от нормалното
 • че имате проблеми със своята памет и концентрация

3. Подуто лице или крака. Вероятно сте чували съвета да пиете чаша вода сутрин, за да намалите подуването на лицето. При бъбречни заболявания подуването на лицето е неизбежно независимо колко вода пиете.

Когато бъбреците не са в състояние да изхвърлят допълнителни токсини се получава натрупване което води до подпухналост или подуване на лицето. Задържането на натрий е друг страничен ефект от бъбречно заболяване, което може да причини подуване и на глезените или краката.

4. Локализирана болка. Тъй като бъбреците са разположени в задната част на корема от всяка страна на гръбнака. Ако изпитвате локализирана болка в страни или от средата до горната част на гърба това може да е знак, че нещо не е наред с бъбреците.

В допълнение към болките в гърба или отстрани друг фин симптом за който трябва да внимавате са мускулните крампи. Бъбречните заболявания могат да причинят различни електролитни дисбаланси като ниски нива на калций или високи нива на фосфор. В резултат на това може да изпитате мускулна болка или усещане за иглички в ръцете и краката.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОГРАФИЯ НА БЪБРЕЦИ С ОТСТЪПКА ТУК!

5. Метален вкус на храната. Ако имате бъбречно заболяване много често се наблюдават промени във вкуса. Отпадните продукти, които се натрупват в кръвта могат да придадат на храната вкус на метал и да оставят горчив послевкус в устата. За съжаление това може да стане дори с най-любимите Ви храни и те да бъдат трудни за ядене. Освен, че вкусът на храната става различен натрупването на отпадни продукти може да причини и лош дъх.

6. Суха и сърбяща кожа. Бъбреците са отговорни за поддържането на здрави кости и баланса на правилното количество минерали в тялото. Когато бъбреците не са в състояние да поддържат здравословен баланс на минерали и хранителни вещества в кръвта може да се появят суха кожа и сърбящи петна.

Обикновено обривите произтичащи от бъбречна недостатъчност се чувстват "по-дълбоки" от нормалния обрив и не реагират на лекарства с локално приложение.

7. Гадене и повръщане. Когато тялото не успява да изхвърли токсините нормално е да се получи силно натрупване на отпадъчни вещества и течности. Тялото трябва да се отърве от тези токсини по един или друг начин което може да доведе до дълги периоди на гадене и повръщане. Това също може да доведе до загуба на апетит, както и до отслабване.

Кога да посетите лекар

Много по-лесно е успешно да се лекува бъбречно заболяване когато се открие рано. За да забави прогресията на бъбречното увреждане урологът първо ще определи каква е основната причина.

Ако бъбречното заболяване прогресира това може да доведе до бъбречна недостатъчност, което може да изисква диализа или бъбречна трансплантация.

Въпреки, че всички споменати симптоми са потенциални предупредителни признаци за бъбречно заболяване единственият начин да се знае със сигурност е да се потърси мнението на специалист и да се направят изследвания. Колкото по-рано разпознаете симптомите и уведомите специалист толкова по-скоро можете да получите диагноза и да предотвратите или забавите развитието на бъбречното заболяване.

https://urologyspecialistsnc.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет "Бъбречна функция" и такса пробовземане за 21 лв. от МЛ "Д-р Тошкина"
-36%
33,00 лв.
21,00 лв.
Пакет "Бъбречна функция" от Лаборатории "Кандиларов"

Пакет "Бъбречна функция" от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

243 закупени
-44%
54,00 лв.
30,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се