Кои са най - честите заболявания на ретината на окото

295
Кои са най - честите заболявания на ретината на окото

Ретината е ключова връзка между светлината която влиза в очите и образите които виждаме. Специалните клетки в ретината реагират на светлина и предават сигнали към мозъка които ни позволяват да виждаме света около нас. Говорете с Вашия лекар, ако забележите някакви промени в зрението си.

Какво представлява ретината наокото?

Ретината преобразува светлината която влиза в окото в електрически сигнали които зрителният нерв изпраща към мозъка което създава образите които виждаме. Ретината е светлочувствителна тъкан, слой който покрива вътрешната повърхност в задната част на очната ябълка. Срещу лещата и зеницата. Лещата фокусира светлината която влиза в окото, за да достигне ретината и нейните фоторецепторни клетки.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как функционира ретината?

Ретината улавя светлината която влиза в окото и помага да я превърнем в изображенията които виждаме.

Светлината преминава през лещата в предната част на окото и стига ретината. Фоторецепторите са клетки в ретината които реагират на светлина и променят светлинната енергия в електрически сигнал. Този сигнал преминава през зрителния нерв и в мозъка, за да се превърне в картината на света който виждаме.

Функцията на окото и ретината

Ретината е като преводач в окото. Когато светлината попадне в окото ретината я преобразува в сигнал който мозъкът обработва и разбира.

Без ретина или с увредена ретина окото все още може да функционира (все пак ще поема светлина), но мозъкът няма да получи цялата информация от която се нуждае за да създава изображения.

Всичко което засяга ретината може да доведе до влошаване на зрението. Ето защо трябва незабавно да посетите вашия лекар, ако очите или зрението внезапно се променят.

Структура на ретината

Ретината е изградена от две части, макулата и периферната ретина.

Макулата е в центъра на ретината и обработва повечето от това което гледате директно.

Периферната ретина запълва частите на зрението в краищата на зрителното поле (периферно зрение). Например, ако седите на маса срещу приятел макулата помага да видите лицето, а периферната ретина позволява да виждате останалата част от стаята от двете страни около него.

реклама

Ретината съдържа много видове клетки. Фоторецепторите обработват светлината в електрически сигнал който мозъкът може да разбере като изображения. Те помагат да виждате през нощта и при слаба светлина. Други клетки обработват цвета и съставляват по - голямата част от обичайното виждане. И двата типа клетки работят заедно, за да дадат ясна и точна картина на това което виждаме.

Често срещаните състояния и нарушения които засягат ретината

Ретината може да бъде засегната от много състояния които увреждат окото. Тези които засягат конкретно ретината включват:

 • Свързана с възрастта дегенерация на макулата
 • Макулна дупка
 • Набъбване на макулата
 • Запушване на вената на ретината или оклузия на ретиналната артерия
 • Отлепване на ретината
 • Светкавици в очите и отлепване на стъкловидното тяло отзад
 • Пигментен ретинит

Хората сдиабети преждевременно родени бебета имат повишен риск от ретинопатия (отслабени кръвоносни съдове в ретината). Както диабетната ретинопатия така и ретинопатията на недоносените могат да причинят трайно увреждане на зрението или на зрението на бебето.

Признаци и симптоми на проблеми с ретината

Говорете с очен лекар, ако забележите някакви симптоми в очите:

 • Замъглено или изкривено зрение
 • Загуба на периферно зрение
 • Двойно виждане (диплопия)
 • Светлинна чувствителност
 • Зрението се влошава значително

Изследвания на ретината

Очният лекар ще провери ретината като част от цялостния очен преглед. Очите ще бъдат разширени за този преглед. Ще използва офталмоскоп, специален инструмент който позволява да вижда в окото и да изследва всички негови части. Може да направи снимки на ретината.

Споделете на очния лекар за всякакви промени във Вашето зрение. Ако носите очила или контактни лещи редовно преглеждайте очите си, за да може очният лекар да коригира рецептата за очила толкова често колкото е необходимо. Ако имате диабет трябва да посещавате очен лекар поне веднъж годишно.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОФТАЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Уверете се, че носите подходяща защита за очите за всеки спорт или дейност която може да причини нараняване на очите.

Посетете очния лекар веднага щом забележите някакви промени в зрението. Независимо дали става въпрос за нужда от нови очила или по - сериозно състояние не чакайте симптомите да се влошат преди да проверите очите си.

Посетете спешното отделение, ако внезапно загубите зрението си или имате силна болка в очите.

Ретината е много важна за способността да виждате и грижата за ретината и очите като цяло ще гарантира, че имате страхотно зрение през целия си живот. Колкото по - рано се диагностицира проблем със зрението, толкова по - вероятно е да избегнете сериозни усложнения.

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се