Кои са основните кръвни изследвания и какво определят

7710
Кои са основните кръвни изследвания и какво определят

Кръвните тестове са стандартна част от превантивните грижи, рутинното и профилактично здравеопазване. Лекарят често назначава кръвен тест преди или след физически преглед, за да направи пълна кръвна картина по време на рутинния физически преглед. Кръвни тестове също така могат да бъдат назначени за оценка на специфични състояния.

Най-често срещаните видове кръвни тестове и какво проверява всеки тест

По време на рутинен физически преглед лекарят може да назначи един от следните тестове:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пълна кръвна картина (ПКК). Измерва различни компоненти на кръвта като:

 • червени кръвни телца
 • бели кръвни телца
 • хемоглобин
 • тромбоцити
 • среден корпускуларен обем (MCV) - средният размер на червените кръвни клетки
 • хематокрит - съотношението между общия обем кръв и обема на червените кръвни клетки

ПКК помага на лекаря да идентифицира кръвни заболявания или заболявания като:

 • анемия
 • проблеми със съсирването
 • възпаление
 • инфекция или нарушения на имунната система

Лекарят може да помоли пациента да не се храни преди ПКК.

Кръвен тест за ензими. Измерва нивата на специфични ензими в организма. Тялото произвежда ензими, за да помогне за контролиране на химичните реакции в тялото.

Тези тестове могат да помогнат на лекаря да идентифицира специфични здравословни проблеми включително инфаркт. Ако лекарят подозира инфаркт ще провери нивата на сърдечния ензим тропонин, който сърцето освобождава когато е наранено.

Тест за кръвосъсирване. Тестът е известен също като коагулационен панел и определя протеин, който помага на кръвта да се съсирва. Лекарят може да назначи този тест, ако подозира, че пациента може да има нарушение на кръвосъсирването.

Ако човек приема варфарин или други лекарства за разреждане на кръвта лекарят вероятно ще използва специфичен тест за съсирване на кръвта като част от рутинното наблюдение.

Липопротеинов панел. Ако лекар иска да оцени риска на човек за развитие на коронарна болест на сърцето или други атеросклеротични проблеми вероятно ще назначи липопротеин или липиден панел, който предоставя информация за:

 • ниво на холестерол на липопротеини с ниска плътност (LDL)
 • ниво на холестерол на липопротеини с висока плътност (HDL)
 • общ холестерол
 • нивото на триглицеридите в кръвта

Преди изследване на липопротеинов панел се изисква гладуване от 8 до 12 часа.

Ако резултатите показват необичайни нива на холестерол или триглицериди това може да означава, че пациентът е изложен на по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Основен метаболитен панел. Основният метаболитен панел (BMP) измерва нивата на различни вещества открити в плазмата на кръвта. Известен също като тест за кръвна химия Предоставя информация за костите, мускулите и органите. Лекарят ще предупреди пациента дали трябва да гладува преди BMP тест и за колко време. Основният метаболитен панел определя:

реклама

 • Некоригирани нива на калций: анормалните нива на калций могат да показват, че човек има основно заболяване свързано с бъбреците или костите, рак, недохранване или други заболявания
 • Ниво на глюкоза: По-високите от нормалните нива на глюкоза в кръвта могат да показват, че човек има диабет или има риск от развитие на диабет.
 • Състоянието на бъбреците: Наличието на излишни отпадъчни продукти в кръвта като азот в уреята в кръвта (BUN) и креатинин може да показва проблем с бъбреците.
 • Електролити: Наличието на необичайни нива на електролитите може да показва проблем с дехидратация, бъбреци или други основни състояния.

Защо някои кръвни тестове изискват гладуване?

Това с което се храним влияе върху нивото на специфични компоненти в кръвта. Например нивото на кръвната захар по-специално нивото на глюкозата ще се повиши временно след хранене. Обикновено не трябва да се яде няколко часа преди изследване на кръвната захар.

Консултирайте се с лекаря си дали трябва да гладувате преди кръвния тест.

Кога се налагат рутинни кръвни тестове?

Пациентът трябва да говори с лекаря си за това от какви рутинни тестове се нуждае. Лекарят може да поръча кръвен тест, ако има притеснения относно определени състояния или може да поиска годишен тест като част от своя превантивен здравен план.

Хората приемащи определени лекарства за разреждане на кръвта може да се нуждаят от редовни кръвни изследвания. Лекарят може да ги посъветва относно честотата на изследванията въз основа на техните рискови фактори и индивидуални нужди.

За някои тестове може да се наложи пациентът да отиде в специализиран център или болница.

Колко време отнемат резултатите?

Времето на резултатите може да варира в зависимост от вида на теста. За някои тестове времето за изчакване е няколко минути. За други тестове времето за изчакване е няколко дни или повече. Попитайте лекаря си колко време може да отнеме, за да пристигнат резултатите. Лекарят също така трябва да разясни дали ще получи резултатите или лабораторията ги изпрати директно на пациента.

Какво да очакваме при кръвния тест?

Обикновено кръвният тест се извършва от лаборант чрез игла във вената на ръката. Поставя гумена лента (турникет) около ръката, за да види вените по-ясно и да почисти мястото с тампон със спирт преди да вкара иглата. Може да се почувства прищипване, което продължава само секунда-две докато иглата навлезе във вената. Вземането на пробата за кръвен тест обикновено ще продължи не повече от 3 минути.

На някои хора им прилошава при вземане на кръв. Всеки, който се чувства замаян трябва да остане седнал докато усещането отмине.

Има ли рискове при кръвния тест?

Лекарите и доставчиците на здравни услуги обикновено разглеждат кръвните тестове като безопасни с минимален до нулев риск от инфекция на мястото на пробовземането. Всеки, който изпитва признаци на инфекция на мястото на инжектиране като възпаление, подуване, зачервяване и треска, трябва да се свърже с лекаря си.

Рядко може да се появи прекомерно кървене. Хората, които приемат разредители на кръвта или които имат други основни състояния причиняващи прекомерно кървене са по-склонни да го получат. Могат да се обсъдят всякакви потенциални опасения относно страничните ефекти с лекаря преди да се направи кръвен тест.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Д-димер за 20 лв. от Клиника "Малинов"
-20%
25,00 лв.
20,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се