Кои са основните видове електрокардиография

1093
Кои са основните видове електрокардиография

Лекарите използват няколко основни вида електрокардиография, за да проверят за различни сърдечни или белодробни състояния.

Тест за сърдечно-белодробен стрес (CPET). Основният стандарт за оценка на кардиореспираторната функция. Използва се за откриване на сърдечни или белодробни заболявания.

ЕКГ стрес тест: Наричан още тест за бягаща пътека или ЕКГ упражнение. Прави се докато пациентът върви на бягаща пътека или върти педал на стационарен велосипед, за да се наблюдава сърцето по време на упражнения със стрес. Дишането и кръвното налягане също се наблюдават. Стрес тест може да се използва за откриване на коронарна артериална болест и/или за определяне на безопасни нива на упражнения след инфаркт или сърдечна операция.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Холтер монитор: Вид електрокардиограма (ЕКГ) използвана за непрекъснато проследяване за период от 24 часа или повече. Електродите (малки, пластмасови пластири) се поставят на определени места на гърдите, ръцете и краката. Когато електродите са свързани към ЕКГ машина чрез оловни проводници се измерва електрическата активност на сърцето, интерпретира и разпечатва за информация на лекаря и допълнителна интерпретация.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛТЕР ЕКГ С ОТСТЪПКА ТУК!

12 канален ЕКГ апарат: Този тип електрокардиограма е стандартният тест за измерване на електрическата функция на сърцето. Прави се докато пациентът лежи неподвижно. ЕКГ записва електрическата активност на сърцето от 12 електрода разположени по гърдите, ръцете и краката едновременно. ЕКГ в покой от 12 електрода може да бъде част от рутинен преглед за скрининг на сърдечни заболявания преди да се развият някакви признаци или симптоми.

Електрокардиограма със средна стойност на сигнала: Електрокардиограмата със средна стойност на сигнала е по-подробен тип електрокардиограма. По време на тази процедура се получават множество ЕКГ проследявания за период от около 20 минути, за да се уловят анормални сърдечни удари, които могат да се появят само периодично.

Какво се случва по време на ЕКГ теста?

Пациентите ще да бъдат помолени да премахнат всички бижута от врата и китките. Преди ЕКГ трябва да се избягва ползване на крем или масло върху кожата, тъй като има тенденция да попречи на получаването на добър EКГ запис. По време на теста пациентът лежи. Малки електроди със залепващи се накрайници се поставят върху гърдите, китките и глезените. Зоните на ръцете, краката и гърдите където ще бъдат поставени електродите се почистват, за да осигурят добър контакт с кожата. Изберете дреха, която лесно можете да съблечете, както и удобни за сваляне чорапи.

реклама

Електродите са свързани към машина, която наблюдава и записва електрическата активност на сърцето. Пациентите ще бъдат помолени да лежат тихо докато EКГ записва. Тестът, който отнема приблизително 10 минути позволява на лекаря да види "изходния ЕКГ" резултат на пациентите и да определи дали има някаква анормална проводимост през сърцето докато е в покой. Лекарят ще обясни процедурата и ще Ви даде възможност да зададете всякакви въпроси относно процедурата.

Уведомете лекаря за всички лекарства (предписани и без рецепта) и билкови добавки, които приемате. Също така и ако имате пейсмейкър.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

ЕКГ тестът може да се извърши амбулаторно или като част от болничен престой. Процедурите могат да варират в зависимост от състоянието. Важно е пациентите да лежат неподвижно и да не говорят по време на процедурата, за да не пречат на проследяването. Водещите проводници ще бъдат прикрепени към електродите, които са в контакт с кожата. След като проводниците са прикрепени лекарят може да въведе информация за пациента в компютъра и ЕКГ записът ще бъде стартиран. Ще отнеме само кратко време, за да завърши проследяването. След като проследяването приключи проводниците ще бъдат разкачени и електродите премахнати от кожата.

След процедурата

Пациентите могат да възобновят нормалната си диета и дейности, освен ако лекарят не препоръча нещо по-конкретно. Като цяло няма специални грижи след EКГ. Уведомете лекаря, ако се появят някакви симптоми, които сте имали преди теста. Те включват:

  • болка в гърдите
  • задух
  • световъртеж
  • припадък

В зависимост от нуждите на пациента лекарят може да даде допълнителни или алтернативни инструкции след процедурата.

Какво означава ЕКГ проследяването?

Първият кратък възходящ сегмент нагоре от проследяването на ЕКГ се нарича P вълна. Вълната Р показва, че предсърдията (двете горни камери на сърцето) се свиват, за да изпомпват кръвта.

Следващата част от проследяването се нарича "QRS комплекс". Къс участък надолу свързан с висок участък нагоре. Показва, че вентрикулите (двете долни камери на сърцето) се свиват, за да изпомпват кръв.

Следващият къс възходящ сегмент се нарича "ST сегмент". Показва времето от края на свиването на вентрикулите до началото на периода на почивка преди вентрикулите да започнат да се свиват за следващия ритъм.

Следващата крива нагоре се нарича вълна Т. Показва периода на покой на вентрикулите.

Когато лекарят разглежда ЕКГ изучава размера и дължината на всяка част от ЕКГ.Разликите в размера и дължината на различните части на проследяването могат да бъдат значителни.

Проследяването за всеки електрод на 12 канален ЕКГ апарат ще изглежда различно, но ще има същите основни компоненти. Всеки канал проследява определена част от сърцето така, че вариациите могат да показват проблем с частта на сърцето свързана с конкретния канал.

https://stanfordhealthcare.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се