Сърцебиене! Кои са най-често срещаните причини за него?

82914
Сърцебиене! Кои са най-често срещаните причини за него?

Сърцебиенето се нарича още тахикардия и един от най-често срещаните симптоми. Всеки един човек е имал ускорена сърдечна дейност и не рядко този симптом е сериозна причина за притеснение. Сърцебиенето може да бъде абсолютно безобидно, но също така може да е важен признак. Често тахикардията е поводът за посещение на личния лекар или спешните кабинети.

Сърцебиенето може да бъде физиологично, когато тялото е поставено в условия на натоварване. При физически усилия е напълно нормално и необходимо да се ускори сърдечната дейност, за да може кръвта да достигне до всички периферни тъкани и органи. По този начин кислородът и хранителните вещества попадат във всички нуждаещи се органи и тялото може да продължава да работи усилено.

Нормалната сърдечна честота е 60-100 удара в минута. Всички останали стойности са патологични. Ускорената сърдечна дейност над 100 удара в минута се нарича тахикардия, а намалената под 60 удара в минута - брадикардия.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са най-често срещаните причини за сърцебиене?

Тахикардията обикновено е признак, че трябва да посетите лекар. Причините може да бъдат най-разнообразни и те трябва да бъдат уточнени чрез образни и лабораторни изследвания.

Заболявания на сърдечно-съдовата система. Сърцебиенето може да означава увреда на сърцето, в резултат на което то бие по-ускорено от нормалното. Ритъмните и проводните нарушения са често срещани и трябва да бъдат лекувани, защото крият редица рискове от усложнения.

Анемия. Понижените нива на хемоглобин водят до кислороден глад на периферните тъкани и органи. Това кара сърцето да бие по-ускорено, за да може по някакъв начин да компенсира този дефицит.

Хиперфункция на щитовидната жлеза. Тиреоидните хормони повлияват сърдечно-съдовата система и повишените им нива водят до тахикардия. Задължително е хората с подобни оплаквания да бъдат прегледани от ендокринолог, който по преценка да назначи лабораторно изследване на щитовидни хормони.

реклама

Хронични заболявания на дихателната система. Те са причина за хипоксемия (намаляване на кислородното насищане на кръвта). Някои заболявания водят и до дихателна недостатъчност, което е причина за още по-силно изразен кислороден дефицит. При тези заболявания тялото се опитва да компенсира чрез изпомпване на повече кръв към жизнено важните органи, а клинично този компенсаторен механизъм се изявява чрез тахикардия.

Хормонални промени. Женският организъм преминава през най-различни етапи, обусловени от хормоналните промени, които се случват. Бременността, менопаузата или някои заболявания, свързани с хормонален дисбаланс, може да са причина за тахикардия.

Паническо разстройство. Паник атаката включва комплекс от най-разнообразни симптоми, но един от най-типичните е сърцебиенето. То допълнително се потенцира от силния страх и от отделянето на стресови хормони.

Прекалено много стимулиращи напитки. Кофеинът стимулира сърдечната дейност и покачва артериалното налягане. Прекомерната употреба на кафе, стимулиращи чайове, енергийни напитки и т.н. водят до сърцебиене и хиперактивност.

Хипогликемия (ниски нива на кръвна захар).Хипогликемията е стресово и опасно състояние за организма. Затова той реагира с отделянето на голямо количество стресови хормони (кортизол, адреналин), които повишават артериалното налягане и ускоряват значително сърдечната дейност.

Хипотония (ниско кръвно налягане). Хипотонията е причина за нарушена перфузия на органите. В резултат на това сърцето започва да бие по-ускорено, за да може да не остави важни органи и структури без кислород и хранителни вещества.

Сърцебиенето е важен симптом и задължително изисква консулт със специалист. Може да се касае за безобидно моментно състояние, но може и да бъде първият признак на сериозно заболяване.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се