Кои са симптомите, които говорят за сърдечна недостатъчност?

33587
Кои са симптомите, които говорят за сърдечна недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност представлява състояние, при което сърцето не е в състояние да доставя кръв и съответно кислород и хранителни вещества до всички органи и тъкани на организма. Това води до настъпването на промени в тялото и появата на определени оплаквания от страна на пациентите.

Според това дали настъпва изведнъж или се развива постепенно, сърдечната недостатъчност бива остра и хронична. Остро настъпилата сърдечна недостатъчност е животозастрашаващо състояние и изисква спешна медицинска помощ. Според това кои кухини на сърцето са засегнати, се различават лява, дясна и тотална сърдечна недостатъчност, които се характеризират с различна симптоматика.

Ето ги и основните симптоми, които могат да говорят за сърдечна недостатъчност:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лесна уморяемост

Когато сърдечния мускул не изтласква достатъчно кръв, а с нея кислород и хранителни вещества към тъканите и органите на тялото, те започват да страдат и функцията им се нарушава. Недостига на хранителни вещества и кислород се отразява негативно върху дейността на белите дробове и скелетната мускулатура, което води до лесно настъпваща умора при физически усилия. Първоначално, тоест при по - леките степени на сърдечна недостатъчност, тази умора се проявява след интензивни физически усилия, а когато състоянието напредне се явява след леки физически усилия и дори в покой.

Задух

Затрудненото дишане, което се обозначава с медицинския термин диспнея освен за белодробни заболявания може да говори и за настъпваща левостранна сърдечна недостатъчност. Причината за затрудненото дишане е, че лявата камера не работи достатъчно добре и кръвта от нея се връща назад към белите дробове, като се задържа в тях. Това води до поява на кашлица и задух, които обикновено се появяват пристъпно, малко след заспиване и се облекчават в седнало положение.

Сърцебиене

Сърцебиенето е спимптом, при който пациентите започват да усещат работата на сърцето си. То се появява като компенсаторен механизъм - като се увеличава честотата на сърдечните съкращения, отчасти може да се компенсира малкото количество кръв, изтласкано при всяко от тях. В началото този механизъм може частично да компенсира състоянието, но впоследствие сърцето започва да страда и допълнително да се натоварва от него.

Отоци

Причините за появата на отоци са разнообразни, те могат да са резултат от бъбречни, метаболитни, сърдечни и други заболявания. За сърдечните отоци е характеро, че са разположени около глезените и се появяват вечер, а на сутринта са изчезнали. Те се появяват защото, сърцето не работи достатъчно добре за да поеме кръвта, идваща от периферните части на тялото. Тя се задържа в тях, течната и съставка преминава през стените на съдовете под действието на хидростатичното налягане и се образуват отоци.

Нощно уриниране

Нощното уриниране не е признак само за доброкачествена простатна хиперплазия. То може да бъде резултат и от сърдечна недостатъчност. Когато то се дължи на проблеми с простата, уринирането е често, на малки порции или дори на капки, а при сърдечна слабост е в нормални количества. Медицинският термин за този симптом е никтурия. Появяването му се обяснява с факта че през деня, когато човек е изправен, а сърцето не работи достатъчно добре, бъбреците не се кръвоснабдяват адекватно. Вечер, в легнало положение, кръвотока им се подобрява, те функционират по - добре и отделят по - голямо количество урина.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се