Кои са причините за бучка в гърдата

25810
Кои са причините за бучка в гърдата

Бучка независимо дали в гърдите, близо до гръдната кост или някъде по гръдния кош е често срещан симптом на много различни състояния.

Естествено е човек да има притеснения, ако намери бучка. Като цяло раковата бучка в гърдата ще се чувства твърда докато доброкачествената киста или абсцес ще се почувстват кръгли и гладки. Въпреки това трябва консултация с лекар, ако се открие някаква бучка.

Много фактори могат да доведат до развитие на бучка в гърдите или гръдната кост. Въпреки, че някои могат да бъдат по-сериозни много от тях са доброкачествени и може да не се нуждаят от допълнително лечение. Медицинският специалист идентифицира различни видове бучки и кои са причините.

реклама

Кои са често срещаните състояния причиняващи бучки в гърдите?

Бучки в гърдите могат да се появат в три основни области:

 • в тъканта на гърдите
 • на гърдите
 • под гръдната кост

Състояния, които могат да причинят бучки на гърдите са:

Рак на гърдата. Това може да е първата асоциация, която умът прави когато се открие бучка. Раковата бучка в гърдата има тенденция да бъде неправилна, твърда и не болезнена, но е трудно да се оцени. Ако се усети промяна в нормалната тъкан на гърдата е необходима консултация с лекар.

__Някои маси от рак на гърдата обаче могат да бъдат меки и болезнени, така че е жизненоважно да се правят редовни мамографии. Други симптоми на рак на гърдата включват:

 • потъмняване на кожата
 • болка в зърното или гърдата
 • прибиране на зърното, което означава, че те се обръщат навътре
 • отделяне на зърната
 • подуване на гърдите
 • подути лимфни възли

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОМАМОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Киста на гърдата. Кистата на гърдата е пълна с течност затворена торбичка, която е често срещана в тъканите на гърдата и обикновено не е ракова. Кистите могат да се чувстват меки или твърди, но обикновено са големи и гладки отвън. В гърдите кистите могат да се усетят подобно на твърди бучки поради заобикалящата ги тъкан. Ако кистата е доброкачествена и не е болезнена лекарят може да не назначи медицинска манипулация за справяне с тях.

Ако обаче кистата е голяма и причинява болка медицински специалист може да извърши аспирация с фина игла, за да изтегли течността от кистата. След като течността бъде премахната кистата ще се разпадне, но може да се появи отново по-късно.

реклама

Фиброаденом на гърдата. Неракова бучка състояща се от жлезиста тъкан и съединителна тъкан в гърдата. Фиброаденомите не са сериозни и се срещат най-често при жени на възраст между 20-39 години. Бучката може да бъде малка или да расте до няколко сантиметра. Те са с кръгла форма и ясни граници, гладки и каучукови, но не болезнени и се придвижват под кожата при натиск. Лекарят може да извърши биопсия, за да потвърди, че бучката е фиброаденом, а не тумор.

Причини за бучки близо до гръдната кост

Няколко състояния могат да причинят бучки близо до гръдната кост.

Липома. Свръхрастежът на мастни клетки задейства този вид куполообразна бучка, която е мека на допир. Липомата не е ракова и се среща при около 1% от хората. Не са болезнени__,__ но ако се изпитва дискомфорт това може да означава промяна в липома, което може да предполага рак. Това обаче е изключително рядко.

Ходжкинов лимфом. Лимфомът е вид рак в имунната система, докато лимфомът на Ходжкин започва в белите кръвни клетки. Най-честият първоначален симптом на това заболяване е увеличен лимфен възел, който причинява бучка в областта на шията, подмишниците, слабините или гръдния кош. Обикновено не боли, но мястото може да е изнежено. Ако подутите възли са вътре в гърдите могат да създадат проблеми с дишането и да предизвикат неконтролируема кашлица.

Тъй като много фактори могат да причинят подуване на лимфните възли трябва да се внимава и за други симптоми, включително:

 • треска
 • нощно изпотяване
 • сърбеж по кожата
 • умора
 • необяснима загуба на тегло

Лечението на лимфома на Ходжкин обикновено е с химиотерапия и лъчетерапия.

Причини за бучки под гръдната кост

Ако се появи бучка под гръдната кост има две често срещани причини:

Епигастриална херния. Хернията се случва когато орган изтласква мускулите и тъканите, които го държат на място и това го кара да изпъкне в бучка. Епигастриална херния се появява точно под гръдната кост. Издутината обикновено се състои от мастна тъкан. Слабостта в мускулите на корема обикновено причинява това състояние и лекарят може да препоръча операция за коригиране на проблема.

Подуване в областта на гръдната кост. Болезненото подуване при хрущяла в основата на гръдната кост. Нараняване или прекомерен ръчен и физически труд може да доведе до такъв тип бучка, но това състояние е рядко. Лечението може да включва противовъзпалителни лекарства или инжекции на стероиди.

Диагностика и посещение при лекар

Тъй като толкова много различни фактори могат да причинят бучка в гърдите посещение при лекар за преглед е от решаващо значение, особено ако бучката не изчезне сама след няколко седмици. Трябва непрекъснато да се наблюдава, ако има бучка която е болезнена или бързо се променя в размера или формата.

Лекарят ще извърши физически преглед на бучката, за да провери нейните ръбове, размер и твърдост. След това ще попита колко болезнена е зоната. Може също да бъде използвана образна диагностика като ЯМР, Компютърна томография, рентгеново изследване или мамография, за да получи по-добър поглед върху бучката.

Ако лекарят се нуждае от допълнителен преглед може да назначи биопсия. С тази процедура се премахва малка проба от бучката, за да се анализира под микроскоп или да се проведат допълнителни тестове.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се