Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста Мамография

2996
Всичко което трябва да знаете за Скрининг теста Мамография

Мамографията е скрининг тест, рентгеново изследване на гърдата. Използва се за откриване и диагностициране на заболяване на гърдата при жени, които имат проблеми с гърдата като бучка, болка, секреция от зърна. Както и при жени, които нямат оплаквания от гърдата. Процедурата позволява откриване на рак на гърдата, доброкачествени тумори и кисти преди те да бъдат открити чрез палпация (докосване). Ако има подозрение за рак тъканта ще бъде отстранена за биопсия. Това става чрез аспирация с игла или отворена хирургическа биопсия, за да бъде изследвана под микроскоп и да се определи дали е рак. Мамографията се използва от около 30 години, а през последните 15 години техническия напредък значително подобрява както техниката така и разчитането на резултатите. Със специализираното оборудване използвано за рентгенови снимки на гърдата се правят сканирания с високо качество, но с ниска доза лъчение. Рискове от облъчването се считат за незначителни.

Рентгеновата снимка се прави чрез използване на външно лъчение невидими лъчи на електромагнитната енергия за получаване на изображения на тялото, органи и други вътрешни структури за диагностични цели. Рентгеновите лъчи преминават през тялото върху специално обработени плочи (подобно на филма на камерата) и се прави снимка тип негатив (колкото по-плътна е структурата, толкова по-бяла се появява върху филма). Стандартните рентгенови снимки се извършват по много причини, включително за диагностициране на тумори или костни наранявания.

Развитието на дигиталната мамография подобрява качеството на полученото изображение на гърдите, а дигителните изображения, могат да бъдат подобрени с компютър, съхранявани и изпратени по електронен когато е необходим отдалечен достъп до мамограмата. С помощта на компютърни системи за разчитане дигиталната мамографска снимка се анализира за уплътнения, калцификации или области с анормална плътност, които могат да показват наличието на рак. Изображенията се подчертават от системата за допълнителен анализ от рентгенолога.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видове мамографии

 • Скринингова мамография. Рентгенова снимка, използвана за ранна диагностика на рака на млечната жлеза и откриване на промени в гърдата при жени, които нямат оплаквания, видими промени и признаци или симптоми на рак на гърдата. Обикновено изследва двете млечни жлези в две проекции. С този вид мамография е възможно да се открие тумор, който не може да се усети при напипване.
 • Диагностична мамография. Рентгенова снимка на гърдата при жени, които имат симптоми и прояви от страна на млечните жлези. Използва се за диагностициране на необичайни промени в гърдата като бучка, болка, уплътняване и зачервяване на кожата, секреция на зърното или промяна в размера или формата на гърдата. Използва се и за оценка на аномалии установени със скрининговата мамография. Основно медицинско средство подходящо при обработката на промените в гърдите, независимо от възрастта на жената.

Мамографията може да се използва за скрининг или за поставяне на диагноза. Може да се използва за оценка на болката в гърдите когато физикалният преглед и анамнезата не са категорични.

Кога жените трябва да се подложат на мамография?

 • Над 30 години, ако имат симптоми като осезаема бучка, удебеляване или вдлъбнатина на гърдите, секреция на зърното, ерозивна болка на зърното или болка в гърдите. Тъй като физическият преглед може да бъде труден за извършване.
 • На 40-годишна възраст и по-възрастните трябва редовно да правят скринингова мамография на всеки 1 до 2 години.
 • Които са изложени на повишен риск от рак на гърдата (фамилна анамнеза, генетична обремененост, минал рак на гърдата) трябва да обсъдят със своя лекар ползите и ограниченията от започване на мамографски скрининг по-рано като имат допълнителни тестове (ултразвук на гърдата, ЯМР) или имат скрининги по-често

Жените трябва да обсъждат с лекаря рискови фактори според техния случай преди да вземат решение кога да започнат да правят мамографии или през какъв приод.

Консултирайте се с Вашия лекар относно препоръките за скрининг, които са подходящи за вас.

ВИЖ ВСИЧКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА МАМОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Какви са рисковете от мамографията?

Може да попитате лекаря за дозата лъчение използвано по време на процедурата и рисковете. Съхранявайте данни за минали скрининги и други видове рентгенови облъчвания, за да можете да информирате лекаря. Рисковете свързани с излагането на рентгеновото лъчение могат да бъдат свързани с натрупания брой рентгенови облъчвания за дълъг период от време.

Ако сте бременна или подозирате, че може да сте бременна, трябва да уведомите вашия лекар. Излагането на рентген по време на бременност може да доведе до вродени малформации. Ако е необходимо да се подложите на мамография ще бъдат взети специални предпазни мерки, за да се намали до минимум облъчването на плода.

Може да се почувства известен дискомфорт, когато гърдата се компресира върху рентгеновата плоча по време на процедурата. Тази компресия обаче няма да навреди на гърдата.

Фактори и състояния които могат да повлияят на мамографията:

 • Талк на прах, дезодорант, кремове или лосиони, нанесени под мишниците или върху гърдите
 • Ако имате гръдни импланти не забравяйте да уведомите лекаря. Това е важно, тъй като имплантите на гърдата могат да скрият някаква тъкан на гърдата, което може да затрудни рентгенолога да види рак на гърдата когато разчита мамографските снимки.
 • Предишна операция на гърдата
 • Хормонални промени в гърдата

Подготовка за мамография

 • Гърдите могат да бъдат чувствителни през седмицата преди и по време на менструацията, така че опитайте да насрочите мамограмата си за една до две седмици след началото на менструацията
 • Ако сте бременна или подозирате, че може да сте бременна уведомете Вашия лекар
 • Ако в момента кърмите, увдомете Вашия лекар
 • Не използвайте никакъв дезодорант, прах, лосион или парфюм в деня на изпита си.Трябва да свалите дрехите си от кръста нагоре и да премахнете всички пиърсинги и бижута

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се