Кои са различните видове камъни в бъбреците. Превенция

984
Кои са различните видове камъни в бъбреците. Превенция

Това което лекарите наричат ​​"нефролитиаза може да Ви е известно като камъни в бъбреците. Камъните в бъбреците са твърди минерални маси, които обикновено се образуват в бъбреците или пикочните пътища и причиняват огромна болка. Около 90% от камъните могат да бъдат лекувани, за да преминат сами през системата, но някои са твърде големи и ще се наложи операция за отстраняване.

Разбирайки четирите различни вида камъни в бъбреците и техните причини ще можете да направите по-сигурен начин на живот и избор на диета, за да ги предотвратите.

Четирите различни вида камъни в бъбреците

реклама

Калциеви камъни. Най-често срещаният камък в бъбреците е калциев камък. Обикновено калциевият камък се състои от калциев оксалат, но понякога може да се състои от калциев фосфат или малеат.

Оксалатът е естествено вещество, което се съдържа в някои плодове, зеленчуци, ядки и шоколади. След като тялото вземе това от което се нуждае от тези храни отпадните вещества (включително оксалатът) ще преминат през кръвта към бъбреците където се превръщат в урина. Обикновено това е мястото където калцият ще се свърже с оксалат и заедно те ще напуснат тялото.

Но ако по време на този процес няма достатъчно течност (или при някои други обстоятелства) оксалатът може да кристализира, да се придържа към калция и да образува камък. Причини:

 • Затлъстяване
 • Дехидратация
 • Някои медицински състояния като заболяване на зъбите и хиперпаратиреоидизъм
 • Храносмилателни заболявания и операции на храносмилателната система
 • Всичко което увеличава количеството калций или оксалат в урината
 • Камъни с пикочна киселина

Камъни с пикочна киселина. Вторите по вид най-често срещани камъни като съставляват около 10% от всички камъни в бъбреците. Кристализацията и образуването на камъни с пикочна киселина се случват най-често когато рН на урината е твърде ниско.

За щастие почти винаги можете успешно да разтваряте камъни с пикочна киселина като увеличавате хидратацията или се подлагате на алкализиране на урината, за да повишите нивата на рН на урината. Причини:

 • Нисък обем на урината
 • Затлъстяване или диабет
 • Химиотерапия
 • Постоянно ниско рН на урината
 • Диета с високо съдържание на пурини (намира се в животински протеини като говеждо, птиче месо, свинско месо, яйца, риба)
 • Наследствени проблеми, които влияят върху това как тялото обработва пикочна киселина или протеин (например подагра или вродена хиперурикемия)

реклама

Струвити (магнезиево-амониево-фосфатни камъни). Малко повече от 10% от камъните в бъбреците са струвити и този вид камъни се срещат по-често при жените отколкото при мъжете.

При бактериална инфекция като инфекция на пикочните пътища обикновено киселинната урина става по-алкална. Това е така защото бактерията превръща уреята в амоняк, който повишава алкалното рН в урината. Минералите включително амоняк, магнезий и фосфат не могат да се разтварят в алкална урина, така че кристализират и образуват струвитни камъни.

Струвитните камъни растат много бързо и блокират бъбреците, уретера или пикочния мехур. Важно е да ги лекувате преди да причини увреждане на бъбреците или да доведе до животозастрашаваща инфекция. Причини:

 • Бактерии, включително стафилококи, видове Haemophilus, Klebsiella и Pseudomonas
 • Дрожди, включително видове Cryptococcus, Rhodotorula, Rporobolomyces и Candida humicola

Цистинови камъни. Причиняват се от наследствено заболяване наречено цистинурия. Разстройството рядко се диагностицира, тъй като и двамата родители трябва да предадат гена. Смята се, че 1 на 7000 души по света имат цистинурия.

Цистинурията кара естественото вещество цистин да изтече в урината. Когато в урината има твърде много цистин ще се образуват камъни. Въпреки, че е възможно да се контролират тези камъни те не могат да изчезнат напълно.

Видовете камъни в бъбреците и техните причини могат да варират, но общото между всички тях е количеството болка което причиняват. Важно е да можете да разпознавате симптомите свързани с камъни в бъбреците, за да ги откриете рано.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА БЪБРЕЦИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Предотвратяване

Има няколко значителни превантивни мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите развитието на камъни в бъбреците като цяло:

 • Ограничете приема на протеини, натрий и захар
 • Консумирайте препоръчителното ежедневно количество калций, за да поддържате нормалните нива на оксалат
 • Редовно упражнявайте и практикувайте контрол на порциите за цялостно здраве
 • Обсъдете лекарствата с Вашия лекар, тъй като някои могат да доведат до образуване на камъни
 • Пийте много течности (в идеалния случай вода), за да предотвратите образуването на камънообразуващи минерали и/или бактерии от утаяване в бъбреците и производство на камъни

https://urologyspecialistsnc.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се