Кохлеарните импланти - какво трябва да знаем

634
Кохлеарните импланти - какво трябва да знаем

За съжаление много форми на загуба на слуха са необратими и се влошават с възрастта. Но това не означава, че нищо не може да се направи. За пациенти с инвалидизираща загуба на слуха обаче слуховите апарати може да не са достатъчни. Инвалидизиращата загуба на слуха става много по - честа с напредването на възрастта:

  • 2% от 45-55-годишните
  • 9% от 55 до 65-годишните
  • 25% от 65-74-годишните
  • 50% от тези които са на 75 и повече години

И ако слуховите апарати не помагат има друга възможност за лечение на загуба на слуха която лекарите прилагат, а именно кохлеарните импланти.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АУДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Кохлеарният имплант е имплантируемо устройство което използва електрод поставен вътре в кохлеята (частта от вътрешното ухо която преобразува механичната енергия или вибрациите в нервни импулси изпратени към мозъка), за да преобразува нормалния акустичен звук в електрически сигнали които директно стимулират слуховия нерв наречен кохлеарен нерв. Те се използват, за да помогнат за възстановяване на слуха при пациенти с тежка до дълбока сензорна загуба на слуха", казва д-р Кени Лин, лекар по УНГ в Texas medical centre.

Сензо - невралната загуба на слуха е причинена от увреждане на вътрешното ухо или нерва от ухото до мозъка.

Д - р Лин сравнява кохлеарните импланти със сърдечните пейсмейкъри, друго имплантируемо устройство което използва електрически сигнали през електрод. В този случай електрическите сигнали осигуряват на сърцето редовен ритъм.

Какво е кохлеарен имплант?

Кохлеарният имплант е малко, но сложно електронно устройство с два основни компонента:

Външен звуков процесор, който включва микрофон, говорен процесор и предавател.

__Вътрешен приемник/__стимулатор.

Първият компонент е външният звуков процесор. Звукът се улавя от микрофон, кодира се в електронен сигнал от говорния процесор и след това се предава на втория компонент, самия имплант приемник/стимулатор който се имплантира хирургически под кожата зад ухото, изпраща тази информация към електрод поставен в кохлеята и стимулира кохлеарния нерв.

Външните и вътрешните компоненти се прикрепват магнитно през кожата, а мощността се прехвърля към приемника/стимулатора чрез магнит подобно на безжичното зареждане за по - новите смартфони и смарт часовници.

Как работи кохлеарният имплант?

Външният звуков процесор играе огромна роля за възстановяване на слуха, но по - голямата част от магията на кохлеарния имплант се случва в ухото, в кохлеята.

Нашата способност да различаваме височината на звука е пространствено подредена по протежение на кохлеарния нерв така, че високите тонове като флейта или свирка са в единия край на нерва, а ниските като барабан или тромпет са в другия край. Кохлеарният имплант използва това.

Електродът който е имплантиран в кохлеята съдържа 16 до 22 електрода разположени по протежение на кохлеарния нерв. Това позволява на електрода да доставя звукова информация чрез селективно стимулиране на различни части на нерва. След това кохлеарният нерв изпраща тази информация до мозъка който интерпретира тези електрически сигнали като звук.

реклама

Как се чува с кохлеарния имплант?

След операция на кохлеарен имплант човек не се събужда с перфектен слух. Това е така, защото може да отнеме на мозъка до шест месеца, за да се научи напълно как да използва новата звукова информация която получава от импланта.

Първоначалното качество на звука често се описва като "роботично" или "тенекия" като Дарт Вейдър, но мозъкът бързо се научава да съпоставя звуците които се чуват с това което би трябвало да звучи нормално. Този процес продължава през първите няколко месеца и постоянно ще се подобрява.

Какво се случва по време на операция на кохлеарен имплант?

Чрез единичен разрез направен зад ушната мида хирургът поставя импланта под меката тъкан точно над костта на черепа разположена зад и над ухото.

След това електродът се поставя вътре в кохлеята. С помощта на микроскоп и специален уред се прави път през мастоидната кост която се намира зад ухото в средното ухо където се идентифицира отворът на кохлеята. След това електродът внимателно се вкарва през този отвор в кохлеята.

Хирургията на кохлеарните импланти е разработена през 80-те години на миналия век и се е превърнала в много разпространена и стандартизирана процедура. Рисковете са минимални. Много хора са изненадани да научат, че това е амбулаторна операция която отнема по - малко от два часа оперативно време така, че няма престой в болница през нощта или продължително възстановяване.

Мястото на импланта се оставя да заздравее две седмици преди аудиолог да го активира. И продължава с обучение за мозъка докато се приспособява към слуха по този нов начин.

Преди операцията човек обикновено има 0% - 20% разбиране на думите в засегнатото ухо. След имплантирането средно получилите кохлеарен имплант ще постигнат 60% - 70% разбиране на думите използвайки само устройството след шест месеца употреба, казва д-р Лин.

Кохлеарен имплант или слухов апарат

Кохлеарните импланти не са за всеки с увреден слух. Например хората само с лека до умерена загуба на слуха които основно имат проблеми с поддържането на разговор в шумна среда могат да получат всичко от което се нуждаят от слуховите апарати. Но за други загубата на слуха може да бъде много по - значителна. И когато слуховите апарати вече не помагат достатъчно невъзможността за ясна комуникация води до чести недоразумения и разочарование.

Двете основни групи пациенти които се възползват от кохлеарни импланти са:

Малки деца родени със загуба на слуха.

Възрастни които губят слуха си с течение на времето.

Традиционно критериите за кандидатстване при възрастни бяха тежка до дълбока глухота и в двете уши с проверено разбиране на думи по - малко от 50% и ограничена полза от използването на слухови апарати. Напоследък обаче критериите се разширяват, за да включват хора с дълбока загуба на слуха на едното ухо (едностранна глухота) както и някои хора с по - леки форми на загуба на слуха, споделя д - р Лин.

При пациенти с едностранна глухота д-р Лин казва, че основните предимства на кохлеарния имплант са:

  • подобряване на слуха в ситуации с фонов шум
  • подобрена способност за определяне откъде идват звуците
  • намаляване на звъненето в ушите (тинитус)

"Ако сте загрижени за слуха си или за слуха на някой когото обичате най - доброто е да се консултирате с аудиолог и отоларинголог специализиран в здравето на слуха. Това са експерти по слуха които ще извършат тест за слуха, ще обяснят текущото ниво на загуба на слуха и ще посъветват пациента относно възможностите за рехабилитация на слуха независимо дали чрез слухови апарати или по - модерни технологии като кохлеарни импланти, споделя д - р Лин.

https://www.houstonmethodist.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се