Защо да не използваме клечки за уши?

5796
Защо да не използваме клечки за уши?

С течение на годините памучните тампони са се компроментирали, когато става въпрос за здравето на ушите ви. Това, което някога е било удобен начин да се отървете от ушната кал сега се смята, че вреди повече, отколкото помага.

Какво толкова лошо има в ушната кал ? И има ли начин да почистим ушите си без памучен тампон?

Сега ще ви разкрием, как да направите това.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Памучните тампони се използват предимно за отстраняване на ушната кал. Но ушната кал поддържа здравето на ухото. Ушната кал има антибактериални и противогъбични свойства. Тя запазва кожата на ушния канал защитена от изсъхване . Количеството на ушна кал, както и цвета и консистенцията варира при различните хора. Естествено за ушната кал е да се придвижва към външния край на ухото. Това, което пречи на ушната кал да излезе сама от ухото е да речем, постоянното носене на слушалки, което може да доведе до натрупване.

Слушалките, прекомерното окосмяване в ухото, тесните ушните канали и костни израстъци довеждат до натрупване на ушна кал. С повишен риск от натрупване на ушна кал са и хората, които плуват в студена вода, защото това може да намали способността й да се придвижва в ухото.

Докато памучните тампони са страхотни за почистване на ушната мида, те представляват реална опасност за вътрешното ухо. Слуховият канал, който има много деликатна кожа, може да се надраска от тампона и да се създаде ситуация, в която може да се получи инфекция на ухото. Може да си мислите, че сте почистили ухото си, защото към памука на тампона се е задържала ушна кал и е променила цвета на памучния тампон от бял до жълт, но всъщност само сте успели просто да придвижите ушната кал навътре в ушния канал, от където е трудно после да се изчисти.

Набутването на памучните тампони много навътре вреди на деликатните структури на среденото и вътрешното ухо, което може да доведе до трайна загуба на слуха (здравен проблем, свързан с когнитивни нарушения по-късно в живота), кървене и зачервяване.

Профилактични прагледи с отстъпки в най-добрите клиники в България!

Почистване!

Изненадващо е, че най-добрият начин за почистване на ушите е да не ги почиствате. Оставете ушния канал сам по естествен път да изхвърли ушната кал. Ако сте загрижени или имате проблем отидете при лекар. Той ще използва микроскоп и микрохирургични инструменти за удобно премахване на ушната кал.

При плуване се препоръчва да се използват восъчни тапи за уши и водоустойчиви ивици пяна за уши, за да предотвратите попадането на вода в ухото. По-тежките случаи следва да бъдат разглеждани от отоларинголог, който да препоръча антибиотични капки за уши.

реклама

Има и нови продукти, с които да постигнете основно почистване на ушите, но не и без консултация и съвет от лекар. Колкото по-рядко почиствате ушите си у дома, толкова по-малък е риска от натрупване на ушна кал.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се