Ксантоми – какво представляват и какво е тяхното лечение?

9873
Ксантоми – какво представляват и какво е тяхното лечение?

Ксантомите представляват доброкачествени образувания на кожата в резултат на нарушение на липидния метаболизъм. Най-общо може да се определят като мастни депозити в папиларния слой на дермата (слоят на кожата, който се разполага точно под епидермиса). Те са с абсолютно доброкачествено протичане. Срещат се често и може да бъдат в резултат на много заболявания. Най-често се касае за повишени нива на холестерол и триглицериди, които се натрупват във вид на мастни отлагания.

Ксантомите най-често се разполагат по горните клепачи, ръцете, лактите, коленете. Може макар и по-рядко да ангажират по-големи участъци по тялото.

Какви видове биват ксантомите? Има ли значение тяхнаталокализация?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ксантомите са най-различни видове според тяхната локализация. Когато те се разполагат по горните клепачи, се наричат ксантелазми. Ксантомите разположени по дланите се наричат палмарни, по ставите - туберозни, по сухожилията - тендинозни, по тялото плоски или еруптивни в зависимост от морфологията им и т.н.

Какви са характерните симптоми?

реклама

Ксантомите са напълно безболезнени образувания. Имат мековата консистенция, жълтеникав цвят и обикновено са с малки размери (няколко милиметра). Лека са надигнати над нивото на кожата и понякога имат тенденцията да се сливат. Тогава се получават по-големи плаки и ивици. Ксантомите не създават болезнени усещания, сърбеж или дразнене, но от естетична гледна точка те създават дискомфорт на пациентите, тъй като често се разполагат по лицето (около очите).

Кои заболявания се свързват с образуването на ксантоми?

Щом има мастни отлагания по кожата, това означава че нивата на липидите в кръвта би следвало да бъде завишен. Най-честите състояния, при които се развиват ксантоми са хиперхолестеролемия (повишен холестерол), нарушен липиден метаболизъм, атеросклероза, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, панкреатит, затлъстяване.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Задължително е да се изследва липидният статус на пациента, тъй като ксантомите са просто една външна проява на нарушен мастен метаболизъм. Диагнозата се поставя клинично и на базата на лабораторните изследвания.

Лечението на ксантелазмите става чрез хирургична ексцизия (отстраняване на мастните депозити), криотерапия (лечение с ниски температури), химична каутеризация (разрушаване на образуванията чрез химични вещества) или лазерна аблация. Важно е да се лекуват нарушенията в липидния статус чрез диета и медикаменти, защото в противен случай рецидивите ще бъдат сигурни. Освен това не бива да се забравя, че високите нива на холестерол и триглицериди са рискови за развитието на сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, така че лечението на основният проблем е задължително и ключово за доброто здраве.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се