Макулна дегенерация – какво трябва да знаем за нея?

5095
Макулна дегенерация – какво трябва да знаем за нея?

Макулата представлява централната част на ретината и отговаря за детайлното зрение. Функцията на макулата е да разпознава детайлите на предметите, лицата на хората, буквите (четене и писане). Макулната дегенерация е типично заболяване на напредналата възраст. В основата му стоят дегенеративни процеси, които водят до отпадане на централното зрение. Макулната дегенерация е водеща причина за загуба на зрение в световен мащаб. Характерно е това, че никога не се губи цялостното зрение, а само централното. Периферното обикновено е запазено.

Основна причина за макулната дегенерация е възрастта и дегенеративните процеси, които настъпват с нея. Установени са някои генетични фактори, които също водят до това заболяване. Фамилната обремененост също е от значение.

Макулната дегенерация бива два вида: суха и влажна.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Сухата или неексудативната форма на макулната дегенерация е по-често срещана. При нея се увреждат клетките, които се грижат са конусчетата и пръчиците в окото. Те са фоточувствителните клетки и чрез тях възприемаме зрителните обекти. След като се увредят клетките, които се грижат за пръчиците и конусчетата, те трудно се очистват от продуктите на метаболизма. Започват да се натрупват отпадни вещества, които се натрупват във вид на депозити (друзи). Това е причината за постепенното отпадане на централното зрение. Сухата форма на макулна дегенерация е сравнително по-лека.

Влажната или ексудативна форма на макулна дегенерация протича със секреция на съдов растежен фактор, който стимулира образуването на нови съдове в ретината. Те са с много тънки стени и това е предпоставка за образуването на кръвоизливи. Влажната форма е по-неблагоприятна. Сухата форма на макулна дегенерация може да премине във влажна с напредване на заболяването.

Кои са първите симптоми на заболяването?

Обикновено макулната дегенерация води до замъгляване на зрението. Първоначално този симптом е трудно забележим. След това започва трудно различаване на лица, изкривяване на редове при четене, загуба на усет за цветове, изкривяване на прави линии. Засяга се централното зрение, без да има оплаквания свързани с периферното.

реклама

Диагнозата се поставя от офталмолог след обстоен преглед и проведени изследвания.

Макулната дегенерация засяга обикновено хора над 65 годишна възраст. Добре е редовно да се провеждат прегледи при специалист, за да може диагнозата да бъде поставена своевременно. За установяване на заболяването е необходим оглед на макулата (очното дъно). Изследването се нарича офталмоскопия и се провежда след разширяване на зениците. Чрез него се виждат характерните промени по очните дъна в зависимост от формата. При сухата се наблюдават депозити от отпадни вещества (друзи), а при влажната - абнормно разрастване на съдове със слаби стени.

Лечението на макулната дегенерация зависи от формата.

Лечението на сухата форма на макулна дегенерация включва хранителни добавки и добра диета. Хранителните добавки трябва да включват витамин С, витамин А (ретинол), витамин Е, лутеин, зеаксантин. Те имат много добър антиоксидантен ефект, който е нужен за борба с основния патогенетичен механизъм на тази форма на макулна дегенерация. Към храненето трябва да бъдат добавени моркови, риба, яйца, студено пресовани масла, сурови ядки, домати, зеленолистни зеленчуци.

Влажната форма се лекува с инжекции, които се поставят в окото. Те съдържат медикамент, който потиска образуването на растежния съдов фактор. По този начин се намалява образуването на нови съдове.

Макулната дегенерация е заболяване, което води до прогресивна загуба на зрението. Затова редовните очни прегледи са важни. Добре е да бъде започнато своевременно лечение.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се