Кажи ми какъв цвят са ти очите и аз ще ти кажа от какво боледуваш?

11536
Кажи ми какъв цвят са ти очите и аз ще ти кажа от какво боледуваш?

Очите могат да кажат много за един човек: това, което мисли и чувства, дали лъже и дали е лоялен. Поговорката очите са прозорец към душата е вярна. Все пак тези изводи, само заради цвета на очите, могат да изглеждат повърхностни, н__о очите могат да кажат и много неща за здравето ви, което вие може да не знаете.__

Това е така, защото различни гени определят вашия цвят на очите. Не са само два гена - един за сини очи и един за по-тъмни очи, както много учени смятаха доскоро - а съществуват 12 или 13 генни вариации, които могат да определят цвета. Тези гени, свързани с цвета на очите често действат в тялото по различни начини, което разкрива защо цвета на очите може да бъде определящ фактор и за други здравни аспекти. Например, един от тях, NCX-4, който е свързан с тъмните очи, контролира много протеини, единият от които наскоро е свързан с усещането за болка.

Нашите кожа, коса и очи дължат цвета си на група естествени пигменти, наречена меланини. Количеството на меланин в ириса определя дали сте родени със зелени, сини или кафяви очи. Хората, които са родени с много меланин в стромата на ириса имат кафяви очи, а хора с по-малко меланин имат зелени или светло кафяви очи, и накрая, ако няма меланин - сини очи. Цветът на очите е уникален за всеки индивид (никой не е с точно същият цвят на очите като някой друг) и се променя непрекъснато, променя нюансите си през различни периода от живота ни в зависимост от гените, болестите и възрастта. По-долу ще изброим някои от нещата, които цветът на очите може да разкрие за теб.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вашата наследственост

През 2008 г. учените открили, че всеки, който има сини очи е генетично свързан с един и същ общ прародител, човек, който преживява генетична мутация някъде преди около 6000 или 10000 години. Преди тази мутация, всички хора са имали кафяви очи.

Генетична мутация, засягаща OCA2 гена в нашите хромозоми е довела до създаването на ключ, който буквално изключва възможността за производство на кафяви очи. Накратко, този ключ ограничава OCA2 гена от производството на меланин, което довежда до син цвят на очите. Така че, ако сте синеоки, вероятно е да имате общ прародител с всички други синеоки хора по света.

Как възприемаме болката

Някои учени твърдят, че могат според вашия цвят на очите да ви кажат за това каква е вашата толерантност към болка. Едно изследване, публикувано по-рано тази година, установи, че от 58 жени, тези със светли очи изпитват по-малко болка при раждане в сравнение с тези с тъмен цвят на очите. Не само, че жените със светъл цвят на очите изпитват по-малко физическа болка, но те също имат по-малко пристъпи на безпокойство, депресия и негативни мисли. "Човешката болка е свързана с множество фактори като пол, възраст и цвят на косата, казва д-р Инна Бейфар, генетик от Университета в Питсбърг. Изследователите са установили, че червената коса е свързана с резистентност към анестетици , а също и с увеличена тревожност.

Други изследвания показват, че вашият цвят на очите може да определи това, колко добре можете да понасяте алкохол. В миналото, изследователите са открили, че хората със светли очи са по-склонни да злоупотребяват с алкохол, отколкото хората с тъмен цвят на очите, тъй като те биха могли да се справят с по-големи количества алкохол.

Прозорец към твоята душа и личност

Изследване, проведено в Австралия установи, че хората с по-светли очи биха могли да бъдат по-малко приятни, и далеч по-конкурентноспособни, отколкото хората с тъмни очи - "Приятната" личност, която обикновено се свързва с емпатията, лекотата, щедростта и състраданието. След изследване, проведено сред 336 участници, изследователи от два различни университета в Австралия са установили, че хората с по-тъмни очи са определяни повече като приятни, отколкото хората със сини очи. Но това не важи особено при европейците. Учените смятат, че това може да има нещо общо с нашите еволюционни корени - преди хиляди години, нашите северно- европейски предци са намирали светлите очи за по-привлекателни и подходящи за чифтосване. Така, че е възможно, синеоките хора в крайна сметка да са с повече конкурентно предимство поне в Северна Европа.

Доверие

Възможно ли е това - хората с кафяви очи да са по-надеждни, отколкото хората със сини очи? В едно скорошно проучване изследователите са помолили участниците да оценяват лицеви фотографии на 40 жени и 40 мъже за това, кои от тях вдъхват повече доверие. Хората с кафяви очи са били определяни като значително по- надеждни , отколкото хората със сини очи. Но на мнението за благонадеждност също би могло да повлияе и формата на лицето; изследователите са открили, че въпреки че хората с кафяви очи са били възприемани като по-надеждни от синеоките, кафявият цвят на очите сам по себе си не е предизвикал възприемането на доверието, а чертите на лицето, свързани с кафявите очи.

Заболяванията, стареенето и травмите

Някои изследвания свързват цветовете на очите с болести като диабет, меланома и витилиго. В проучване на Университета в Колорадо се твърди, че хората със сини очи са по-малко предразположени да имат витилиго, състояние на кожата, което води до загуба на кафяв пигмент от определени участъци от кожата. Проучването оценява 3000 американци, които са страдали от витилиго и е установено, че 43 процента са със жълтокафяви или кафяви очи, докато 27% са имали сини или сиви очи.

Очите на хората могат да променят нюансите си в зависимост от това с каква риза сте облечени. Всяко око може да бъде с различен цвят - състояние, наречено хетерохромия - това също може да бъде признак за някои болести, като например синдром на Хорнер, хетерохромен иридоциклит или пигментна глаукома. Освен това, хората с диабет в късен стадий може да забележат признаци на потъмняване на очите.

реклама

По-светлите очи означават също, че вие ​​сте по-чувствителни към слънчевите ултравиолетови лъчи, тъй като те съдържат по-малко пигмент, за да се защитят. В резултат на това хората със сини, сиви или зелени очи имат повишен риск от меланома на увеята, което е средният слой на окото. Хората със светъл цвят на ириса трябва да са по-усърдни в носенето на UV-защитни слънчеви очила.

Козметични процедури с над 50% отстъпка в най-добрите клиники в България!

Вашите очи са не само вашия личен прозорец към света, но те са начин тялото ви да разкаже една история за себе си.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се