Намалете солта. Открити са пластмасови частици в морската сол в Китай

4232
Намалете солта. Открити са пластмасови частици в морската сол в Китай

Целият боклук, който до сега изхвърляхме в океана сега се връща обратно при нас. Според едно скорошно проучване, учените са открили необичайно високи количества от малки пластмасови частици, известни като микропластики, в трапезната морска сол. Въпреки, че тези малки пластмасови частици са открити в сол с произход от Китай, експертите предупреждават, че това най-вероятно е разпространено и в други страни и може да представлява заплаха за човешкото здраве.

Профилактични прегледи с големи отстъпки, за здравето на цялото семейство!

Солта е една от най-разпространените елементи на Земята и може да бъде намерена в океаните, скалите, и дори дълбоко под повърхността на Земята. В проучване, екип от изследователи събират 15 марки на морска сол, езерна сол и сол от скали от супермаркетите из цял Китай. Учените специално търсят наличието на микропластики, малки пластмасови частици, останали от различни човешки продукти, като например пластмасови бутилки и торбички. Тези микропластики обикновено са много малки, но учените вярват, че представляват риск за околната среда и за здравето на човека. Според водещият изследовател на проучването, Микропластиките са особена заплаха за организма поради малкия им размер и способността им да поемат устойчиви органични замърсители.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Резултатите от анализа разкриват високи количества от тези микропластики в трапезната морска сол, около 1200 пластмасови частици в половин килограм. Учените изчисляват, че човек, употребяващ тези замърсени морски соли, при най-препоръчителните нива ще поема около 1000 пластмасови частици всяка година.

реклама

За сега, най много микропластики са открити само в готварска сол продавана в китайските магазини за хранителни стоки, но експертите мислят, че този проблем може би е по-разпространен. Освен това, Китай е най-големият производител на сол в света. Това означава, че хората, които живеят на хиляди километри далеч от източника вероятно също ще бъдат засегната от този проблем.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от изследвания за диабет за 20,80 лв., от МДЛ  "Мед-Диа"

Пакет от изследвания за диабет за 20,80 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

48 закупени
-36%
32,50 лв.
20,80 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се