Мастната емболия - какво трябва да знаем

1019
Мастната емболия - какво трябва да знаем

Мастната емболия се случва когато има мастни частици в кръвообръщението, включително вените или артериите. Обикновено това става след костно нараняване когато мастни частици от мазнините заобикалящи костта и мускулите попаднат в наранените кръвоносни съдове.

Повечето хора с мастна емболия не изпитват никакви симптоми, възстановяват се и дори никога не забелязват симптомите. За тези, при които се проявят симптоми емболията може да бъде животозастрашаваща. Наличието на мазнини в кръвта може да се разреши с времето. Понякога обаче това може да доведе до рядко, но сериозно състояние наречено синдром на мастната емболия. Може да причини потенциално фатално възпаление, мултиорганна дисфункция и неврологични промени. Въпреки това като цяло има добри резултати за това състояние. Лечимо е особенно, ако лекарите го установят по-рано.

Защо възниква мастна емболия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Емболията е запушване на кръвоносен съд. Мазнините могат да навлязат в кръвния поток след нараняване особено на костите. Това се случва когато мазнините в костния мозък или близо до костите се нарушат и са в състояние да попаднат в увредени кръвоносни съдове. Някои хирургични процедури на тези кости могат също да доведат до мастна емболия. Мастната емболия е често усложнение при тежки костни счупвания.

Синдром на мастната емболия

Изследвания от 2006 г. изчисляват, че около 90% от хората със сериозни наранявания на костите развиват мастна емболия. В повечето случаи обаче няма симптоми и емболията преминава сама. Около 10% от хората обаче развиват синдром на мастна емболия което означава, че емболията предизвиква симптоми.

Фрактурите на краката и тазовите кости са по-склонни от други фрактури на костите да причинят мастна емболия. Това са дълги кости и 3-4% от единичните фрактури на дълги кости могат да доведат до синдром на мастна емболия. До 15% от множеството фрактури на дълги кости могат да причинят състоянието.

Рискови фактори

Някои рискови фактори за синдрома на мастната емболия включват:

 • ранна възраст
 • затворени фрактури
 • множество фрактури

Някои консервативни лечения, които не включват хирургическа намеса при дълги костни фрактури също могат да увеличат вероятността от развитие на синдром на мастна емболия. Отливките и шините са примери за консервативно лечение. Много рядко други наранявания, заболявания или процедури могат да причинят мастна емболия като например:

 • мастна чернодробна болест
 • Панкреатит
 • биопсия на костен мозък

Възможно ли е мастната емболия да причини белодробна емболия?

Белодробна емболия се появява когато се наруши потока на кръвта постъпващ към белите дробове. Това може да повлияе на дишането и кръвообращението и дори може да бъде фатално. Мастната емболия може да причини белодробна емболия. Дори когато това не стане пациентът може да изпитва затруднения с дишането подобни на тези придружаващи запушване в белодробната артерия. В някои случаи белодробна емболия може също да възникне едновременно с мастна емболия. Това е така, защото някои от рисковите фактори за двата вида емболия са сходни. Например човек, който счупи крак може да страда от мастна емболия, а след това да развие кръвен съсирек в крака, защото не се движи много поради нараняването си. Тогава кръвният съсирек на крака може да причини белодробна емболия.

Симптоми

Симптомите на синдрома на мастната емболия обикновено се появяват внезапно, а не бавно. Те са склонни да се развиват 1-3 дни след нараняване. Най-важните предупредителни знаци са:

 • внезапно затруднено дишане
 • наранени кръвоносни съдове, които могат да изглеждат като обрив на гърдите или лицето или около очите
 • объркване или други неврологични симптоми

Някои хора имат други предупредителни признаци включително:

 • бърз сърдечен ритъм
 • тромбоцитопения, нисък брой тромбоцити и по-лесно кървене
 • мазнини в урината
 • висока температура
 • промени в кожата или очите

реклама

Диагноза

Лекарите не са установили специфични диагностични критерии за мастна емболия. Вместо това диагнозата зависи от симптомите и лабораторните тестове, както и тестовете за изключване на други проблеми. Лекарят може да следи кислорода в кръвта, тъй като спадането на нивото на кислород в кръвта може да показва мастна емболия. Някои други тестове, които лекарят може да препоръча:

 • образна диагностика на гърдите
 • изследване на движението на кръвта
 • изследване на урината
 • образна диагностика на мозъка и главата

Повечето хора с мастна емболия нямат симптоми. Сред тези, които развиват симптомите перспективите обикновено са добри стига да могат да получат поддържаща помощ в болница. За малък брой хора синдромът на мастната емболия е фатален. Оценки на смъртността варират от 7 до 10%.

Някои хора със синдром на мастна емболия временно развиват сериозни усложнения като дихателен дистрес. Дори когато хората изпитват тези тежки симптоми състоянието обикновено не причинява смърт. Следните фактори могат да увеличат риска от по-лоши резултати за хората със синдром на мастна емболия:

 • напреднала възраст
 • основни медицински състояния
 • неспособността на органите на човек да функционират при стрес

Лечение

Няма конкретно лечение което може да обърне или излекува мастната емболия. Вместо това лекарите осигуряват поддържащи грижи, за да гарантират, че човек може да диша докато емболията се изчисти. Може да се наложи човек да е на кислород и в някои случаи може да се наложи да е сложен на респираторна машина.

Лекарят може също така да даде на лекарството албумин или електролити, за да се свържат с мазнините и да помогне за поддържане на нормалния обем на кръвта. Няма доказателства, че стероидите, антикоагулантите или подобни лекарства могат да излекуват или лекуват мастна емболия.

Предотвратяване

Тъй като няма специфично лечение за мастна емболия превенцията може да намали продължителността на болничния престой и да намали риска от усложнения и смърт. Някои превантивни стратегии включват:

 • мониторинг на кислорода в кръвта, за да помогне за откриване на мастна емболия рано преди симптомите да станат тежки
 • прилагане на ранно, агресивно лечение на фрактури на дълги кости
 • даване на течности на хора, които преживяват сериозни фрактури
 • даване на лекарството метилпреднизолон на хора с по-висок риск от развитие на мастни емболии

Хора след падане или последствия от други сериозни наранявания, които могат да доведат до счупвания на костите трябва да потърсят спешно медицинско лечение, за да намалят риска от мастна емболия.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пулсоксиметър Dr.Frei + Безплатна доставка за 62лв.
-1%
62,50 лв.
62,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се