Медицински туризъм - основни факти

672
Медицински туризъм - основни факти

Медицинският туризъм е пътуване до друга страна с цел получаване на медицинска помощ. Може да се пътува до друга държава за получаване на здравни грижи по много причини включително:

 • Разходи__:__ Получаване на лечение или процедура които може да са по - евтини в друга страна
 • Недостъпна процедура: За получаване на процедура или терапия която не е налична в страната на пребиваване

Най - често срещаните процедури поради които се налагат пътувания с цел медицински туризъм:

 • стоматологични грижи
 • хирургия
 • козметична хирургия
 • лечение на плодовитостта
 • трансплантация на органи и тъкани
 • лечение на рак

Медицински туризъм и рискове

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Рискът от усложнения зависи от местоназначението където се извършва процедурата, медицинското оборудване с което ще се извършва и дали пациентът насочил се към пътуване с цел медицински туризъм е в добро физическо и психологическо състояние за процедурата. Други проблеми които могат да увеличат риска от усложнения:

Инфекциозно заболяване. Всички медицински процедури имат известен риск от усложнения. Тези свързани с процедура извършена в други страни с цел медицински туризъм включват:

 • инфекции на рани
 • инфекции на кръвообращението
 • инфекции получени от донори
 • заболявания като хепатит В, хепатит С, ХИВ

Резистентност към антибиотици. Резистентността към антибиотици е проблем в глобален мащаб. В някои страни обаче е по-вероятно да получите резистентна на антибиотици инфекция. Силно устойчиви на лекарства бактерии са причинили огнища на инфекциозни заболявания сред туристи посетили страна с цел медицински туризъм.

Качество на грижите. Изискванията на някои държави за поддържане на лицензиране и акредитация също могат да бъдат по - малки от това което би се изисквало и би било необходимо в родната страна. В някои страни могат да се използват по - нискокачествени медицински изделия.

Предизвикателства при общуване. Комуникацията с персонала в здравното заведение може да бъде предизвикателство. Получаването на грижи в заведение където не говорите свободно езика може да доведе до недоразумения относно грижите.

реклама

Пътуване със самолет. Летенето след операция може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци включително дълбока венозна тромбоза. Ако пациентът се е подложили на операция на гръден кош или корем не трябва да се пътува по въздух поне 10 дни, за да се избегнат рискове свързани с промени в атмосферното налягане.

Пациенти които са се подложили на козметични процедури на лицето, клепачите или носа или които са били подложени на лазерно лечение трябва да изчакат 7-10 дни преди да летят.

Грижи без прекъсване след процедурата. Може да се наложи да получите медицинска помощ при завръщане в родната страна, ако има усложнения след завръщането.

Как да минимизираме рисковете от медицински туризъм

Получете предварителна консултация. Ако планирате да пътувате в друга държава за медицинско обслужване посетете Вашия доставчик на здравни услуги или доставчик на туристически услуги с цел медицински туризъм поне 4-6 седмици преди пътуването, за да обсъдите обща информация за безопасно пътуване и да научите за специфичните рискове които може да срещнете поради вашето здраве статус, самата процедура и пътуване преди и след процедурата.

Вземете международна здравна застраховка за пътуване която покрива медицинска евакуация обратно в родната страна.

Преди да планирате ваканционни дейности като плуване или обиколки разберете какви дейности не са разрешени след процедурата.

Носете и актуализирайте Вашите здравни и медицински досиета. Носете със себе си копия от медицинските досиета включително резултати от лабораторни изследвания и всякакви други тестове свързани с Вашето състояние и медицински грижи. Информирайте медицинския персонал за всички алергии които може да имате.

Опаковайте здравен комплект за пътуване с лекарствата които приемате както тези с рецепта, така и тези без рецепта. Носете достатъчно лекарства, за да издържите цялото пътуване и пребиваване, както и в резерва допълнително в случай на закъснения.

Носете копия на всичките си рецепти и списък на лекарствата които приемате включително техните търговски марки, родови наименования, производител и дози.

Вземете копия на всичките медицински досиета от приложените медицински процедури в страната която сте посетили преди да се върнете у дома.

Проучете доставчика на здравни услуги и апаратурата. Проверете квалификацията на доставчиците на здравни услуги които ще извършват процедурата и пълномощията на заведението където ще се извършва процедурата. Акредитиращите асоциации имат списъци със стандарти на които трябва да отговарят заведенията, за да бъдат акредитирани. Обърнете внимание, че всички операции носят риск от усложнения и акредитацията не гарантира положителен резултат.

Ако отидете в държава в която не говорите езика определете предварително как ще общувате с Вашия лекар и медицинския екип които ще се грижат за Вас.

Разберете какви ще са последващите грижи и как ще се организират.

Определете къде ще отседнете веднага след процедурата.

Преди да пътувате в чужбина за медицински туризъм уверете се, че можете да получите необходимите последващи грижи в родната страна.

https://wwwnc.cdc.gov


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се