Трансплантация на коса - какво да очакваме

946
Трансплантация на коса - какво да очакваме

Трансплантацията на коса включва премахване на малки участъци от скалпа носещ косата или по - голямо парче от скалпа от донорска област и оформяне на по - малки парчета които да се използват като присадки (парче тъкан носеща коса която се трансплантира в скалпа). След това тези присадки се преместват в плешива или изтъняваща област на скалпа. Създадените по този начин присадки се различават по размер и форма.

Присадки от носещата коса с кръгла форма обикновено съдържат около 10-15 косъма. Много по - малката мини присадка съдържа около два до четири косъма, а микроприсадката едно до две косъмчета. Присадки които се вмъкват в процепи създадени в скалпа съдържат около четири до 10 косми всеки. При Фоликулярна операция на лентови единици (FUSS метод) лентовите присадки са дълги и тънки и съдържат 30-40 косми.

Като цяло може да са необходими няколко хирургични сесии, за да се постигне задоволителен и максимален резултат като между всяка сесия обикновено се препоръчва лечебен интервал от няколко месеца. Може да отнеме до две години преди да видите крайния резултат с пълна серия трансплантации.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Размерът на покритието от което се нуждае всеки пациент зависи индивидуално отчасти от цвета и текстурата на косата. Грубата, сива или светла коса осигурява по - добро покритие от тънката и тъмно оцветена коса. Броят на големите присадки трансплантирани през първата сесия варира при всеки пациент, но средно е около 50. За мини - присадки или микро - присадки броят може да бъде до 700 на сесия.

Точно преди операцията донорската зона се подрязва късо така, че присадките да бъдат лесно достъпни и отстранени. За щанцови присадки хирургът може да използва специален инструмент изработен от въглеродна стомана с който взема кръглата присадка от донорската зона така, че да може да бъде заменена в зоната която трябва да бъде покрита, обикновено челната линия на косата.

За други видове присадки хирургът използва скалпел, за да премахне малки участъци от носещия косата скалп които ще бъдат разделени на малки участъци и трансплантирани в малки дупки или процепи в скалпа. Когато се вземат присадки хирургът може периодично да инжектира малки количества физиологичен разтвор в скалпа, за да поддържа здравината на кожата. Следите при зоната на донорския участък могат да бъдат затворени с шевове за присадки. Шевовете обикновено са скрити с околната коса.

реклама

За да се поддържа здравословна циркулация в скалпа присадките се поставят на определено разстояние един от друг. В по - късните сесии пространствата между присадките се запълват с допълнителни присадки. Вашият лекар ще се погрижи качествено и ефективно за премахването и поставянето на присадки, за да гарантира, че трансплантираната коса ще расте в естествена посока и че растежът на косата на донорската зона не се повлиява неблагоприятно.

След като сесията за присаждане приключи скалпът ще бъде почистен и покрит с марля. Може да се наложи да носите превръзка за ден или два. Някои лекари позволяват на пациентите си да се възстановят без превръзки.

Разширяване на капилярите

Друга техника използвана при лечението на оплешивяване се нарича разширяване на капилярите. Пластичните хирурзи са лидери в тази процедура която обикновено се използва в реконструктивната хирургия за възстановяване на рани от изгаряне и наранявания със значителна загуба на кожа. Приложението в хирургията за трансплантация на коса е дало впечатляващи резултати със значително покритие за относително кратък период от време.

При тази техника устройство под формата на балон наречено разширител на тъкани се вкарва под кичур от косата в зона на скалпа която е до плешива област. Устройството постепенно се напомпва с физиологичен разтвор за период от седмици което води до разширяване на кожата и израстване на нови кожни клетки. Това причинява издутина под носещия косата скалп особено след няколко седмици.

Когато кожата под косата е достатъчно опъната обикновено около два месеца след първата операция се извършва друга процедура при която разширената кожа да покрие съседната плешива област.

Хирургия на скалпа

Операцията на клапата на скалпа се извършва успешно повече от 20 години. Тази процедура е в състояние бързо да обхване големи области на плешивост и е персонализирана за всеки отделен пациент. Размерът на прилагането на процедурата и нейното разположение до голяма степен зависят от целите и нуждите на пациента. Може да свърши работата на 350 или повече щанцови присадки.

Част от плешивия скалп се изрязва и се повдига от повърхността докато все още е прикрепен в единия край. Носещият коса скалп се привежда в новото си положение и се зашива на място като същевременно остава свързан към първоначалното си кръвоснабдяване. Докато зараства и се възстановява ще забележите, че белегът е замаскиран или поне скрит от преместена коса която расте до самия ръб на разреза.

През последните години пластичните хирурзи са постигнали значителен напредък в тази техника съчетавайки хирургията на скалпа и намаляването на скалпа за по - добро покритие или с разширяване на тъканите, за да се осигури по - добро челно покритие и по - естествена линия на косата.

Хирургия за намаляване на скалпа

Тази техника понякога се нарича хирургична операция на скалпа тъй като участъците от носещия косата скалп са изтеглени напред за да запълнят оплешивяване.

Намаляването на скалпа е за покриване на плешивите зони в горната и задната част на главата. Не е функционално за покриване на челната линия на косата. След инжектиране на скалпа с местна упойка се отстранява сегмент от плешив скалп. Моделът на участъка на отстранения скалп варира в широки граници в зависимост от целите на пациента. Ако е необходимо голямо покритие лекарите обикновено отстраняват сегмент от скалпа в обърната Y-образна форма. Изрязванията могат също да бъдат оформени като U заострен овал или друга фигура.

Кожата около зоната на изрязване се разхлабва и издърпва, така че участъците от носещата косата коса могат да бъдат събрани и затворени с шевове. В този момент е възможно да се почувства силно дърпане и от време на време болка.

Кандидатите за трансплантация на коса трябва да имат забележим косопад със здрав растеж на косата отзад и отстрани на главата, за да може тези учцастъци да служат като донорски зони. Резултатите от операцията по трансплантация на коса могат да подобрят външния вид и самочувствието.

https://www.plasticsurgery.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

МЕЗОТЕРАПИЯ при косопад, от Естетична клиника NeoEffect!
-40%
120,00 лв.
72,00 лв.
BEAUTY COMPLEX меки капсули за красиви коса, нокти и кожа
29,80 лв.
29,80 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се