Косопадът след прекарана COVID-19 инфекция

9939
Косопадът след прекарана COVID-19 инфекция

В момента сме в средата на пандемита на новия коронавирус SARS-CoV-2, който причинява заболяването COVID-19.

Хората, които се разболяват от COVID-19 имат голямо разнообразие от симптоми. Отчита се загуба на коса при хора, които са се възстановили от COVID-19. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) отбелязва загубата на коса като потенциален дългосрочен ефект на COVID-19, който в момента се изследва.

Какво показва изследването?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Много случаи на загуба на коса след COVID-19 са наблюдавани, но колко често се среща при по-голямата част от популацията в момента не е известно.

Проучване от ноември 2020 г. изследва късно проявяващите се симптоми на COVID-19 при малка група участници. За 58-те участници включени в анализа 14 (24,1%) съобщават за косопад. В това проучване средното време от появата на симптомите на COVID-19 до забележима загуба на коса е 58,6 дни.

Косопадът се е оправил при петима от 14-те участници. Въпреки това девет участници все още изпитват косопад по време на интервюто.

Защо COVID-19 може да причини косопад?

Загубата на коса, която се наблюдава след COVID-19 е в съответствие със състояние наречено телогенен ефлувиум (telogen effluvium, TE). Хората с TE съобщават за косопад, който се появява внезапно. Косата обикновено пада на големи снопове, често по време на сресване или душ.

Повечето хора, които развиват телогенен ефлувиум (TE) имат забележима загуба на коса 2 до 3 месеца след задействащо събитие. Това обикновено засяга по-малко от половината и продължава 6 до 9 месеца. След този период повечето хора откриват, че загубената коса се възстановява.

Как това е свързано с COVID-19?

Един от потенциалните тригери за телогенен ефлувиум е остро заболяване с висока температура. Хората, които са се разболели от COVID-19 често изпитват треска като един от симптомите.

Стресът е друг потенциален тригер за телогенен ефлувиум. Със сигурност изживяването на заболяване като COVID-19 може да причини както физически, така и емоционален стрес. Всъщност ТЕ също е наблюдаван при някои хора поради стреса на карантината.

Какъв е механизмът на телогенен ефлувиум?

Косата има различни фази на растеж. TE се случва, когато стрес причинява голямо количество коса да спре да расте и да влезе във фаза на покой (телоген).

Във фазата на телоген космите почиват от 2 до 3 месеца преди да бъдат отделени от скалпа, за да позволят нов растеж на косата. Ето защо загубата на коса поради ТЕ се случва толкова дълго след задействащо събитие като заболяване или силно стресиращ период.

Какво представлява косопадът?

Всеки ден естествено отделяме коса. Всъщност обичайно е човек да отделя от 50 до 100 косми на ден. Понякога обаче косата която се отделя не се заменя с нова което в крайна сметка води до изтъняване на косата и плешиви петна. Това се нарича косопад.

Често мислим за загубата на коса като засягаща само скалпа. Въпреки това може да се случи и в други части на тялото. Медицинският термин за косопад е алопеция.

Загубата на коса свързана ли е с тежък COVID-19?

Възможно е загубата на коса да бъде свързана с тежък COVID-19. В момента обаче не е ясно до каква степен това е така и биологичният механизъм, който стои зад него.

Проучване от май 2020 г. оценява 175 души хоспитализирани с COVID-19. Изследователите отбелязват, че голямо количество участници (67 процента) са имали андрогенна алопеция (андрогенен косопад). Важно е да се отбележи, че в проучването няма контролна група.

Изследване от юли 2020 г. сравнява моделите на оплешивяване при 336 мъже хоспитализирани за COVID-19 и 1 605 мъже хоспитализирани без COVID-19. Установено е, че мъжете с най-силно изразена плешивост са по-склонни да имат положителен тест за COVID-19.

реклама

Проучване на населението от ноември 2020 г. анкетира 43 565 души по теми като количеството загуба на коса, основните здравословни състояния и състоянието или резултата от COVID-19. Установено е, че косопадът е свързан с по-тежко заболяване COVID-19.

Важно е да се отбележи, че изследванията по тази тема в момента са ограничени. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи как загубата на коса може да бъде свързана с риска от COVID-19.

Кои са най-честите причини за косопад?

Най-честата причина за загуба на коса е андрогенната алопеция. Можете също така да срещнете това като мъжка или женска плешивост.

Този тип косопад е наследствен което означава, че можете да го наследите от родителите си. Андрогенната алопеция се появява постепенно с напредването на възрастта и има предсказуеми модели за мъже и жени. Допълнителните причини за загуба на коса могат да включват:

 • хормонални промени включително тези, които се случват по време на бременност и менопауза или поради състояния на щитовидната жлеза
 • основни здравословни състояния като алопеция ареата (оплешивяване под формата на кръговидни обезкосмени полета), разстройство на дърпане на косата (трихотиломания) или трихофития на скалпа
 • стресори както се наблюдава при телоген ефлувиум
 • дефицит на желязо или други хранителни дефицити
 • някои лекарства или терапии като тези използвани за лечение на рак, депресия и високо кръвно налягане
 • козметични практики, които придърпват косата (тракционна алопеция) или са тежки за косата

Как се диагностицира косопадът?

Често загубата на коса естествено се случва с напредването на възрастта. Но понякога това може да показва основно здравословно състояние. За да определи дали загубата на коса се случва поради здравословно състояние Вашият лекар ще вземе медицинската история, която може да включва въпроси като:

 • Вашата семейна история
 • всички съществуващи преди това здравни условия
 • какви лекарства приемате
 • как подстригвате косата си
 • Вашата диета

Може да направи физически преглед, който може да включва тест за изтегляне на няколко десетки косми, за да се определи колко коса пада.

Изследване на проби от косата под микроскоп.

Назначаване на кръвни изследвания, които могат да помогнат за идентифициране на здравословни състояния, които могат да причинят косопад.

Какво можете да направите с косопада

Има няколко потенциални лечения, които Вашият лекар може да препоръча при косопад в зависимост от причината.

Ако основно здравословно състояние причинява загуба на коса процесът по лечение на състоянието може да забави или спре косопада.

Ако лекарствата причиняват косопад лекарят може да замени лекарството или да предложи да спрете да го използвате за няколко месеца.

Лекарят може да предпише някои лекарства или процедури за лечение на андрогенна алопеция. Това са:

 • Финастерид (Propecia). Може да се използва от мъже, за да забави скоростта на косопада и да стимулира новия растеж
 • Спиронолактон (Aldactone). Може да се използва при жени, за да помогне за забавяне на косопада и подобряване на дебелината на косъма
 • Кортикостероидни инжекции. Инжектирането на кортикостероидно лекарство в области с изтъняване на косата или плешивост може да бъде полезно при някои видове косопад като алопеция ареата
 • Трансплантация на коса. По време на трансплантация на коса дерматолог или козметичен хирург премахва косата от едната част на главата и я трансплантира в зона на плешивост

Какво можете да правите у дома

Има и някои средства, които можете да използвате у дома, за да помогнете за лечение на косопад. Не забравяйте винаги да говорите с Вашия лекар преди да използвате каквото и да е домашно лечение или добавка.

Някои практики за подстригване могат да допринесат за косопад.

Стремете се да избягвате груби за косата Ви предмети и действия включително:

 • дърпане или придърпване на косата по време на четкане
 • носенето на прически, които придърпват косата като опашки, удължаване на косата и стегнати плитки
 • процедури за коса, които могат да увредят косата като например къдрене и процедури с горещо олио

Миноксидил (Rogaine). Миноксидилът се предлага без рецепта. Както мъжете, така и жените могат да го използват, за да помогнат за възстановяването на косата или да забавят косопада. Можете да го намерите като шампоан, течност или пяна.

Устройства. Устройства за микроигли и лазерни гребени или капачки се предлагат за домашно лечение на косопад. Американската академия по дерматология отбелязва, че изпитванията са показали обещаващи резултати, но са необходими повече изследвания за тяхната ефективност.

Алтернативни лечения. Изследвани са много алтернативни лечения за косопад. Докато някои показват обещания са необходими повече изследвания за тяхната ефективност. Няколко примера за алтернативно лечение на косопад са:

 • аминокиселини
 • витамин D
 • рибено масло
 • сок от лук
 • масло от розмарин
 • сао палмето

Винаги е добра идея да говорите с Вашия лекар преди да опитате някакви добавки.

Някои добавки могат да взаимодействат с лекарства, които може да приемате.

Кога да посетите Вашия лекар относно загубата на коса

Уговорете си час за посещение, ако се притеснявате или страдате от загубата на коса.

Има някои признаци които показват, че основното здравословно състояние което се нуждае от лечение може да е причина за загуба на коса. Посетете Вашия лекар, ако имате загуба на коса която:

 • идва внезапно
 • кара косата да пада на бучки
 • води до неравномерна плешивост
 • е придружено от сърбеж по скалпа или нежност

Когато някои хора получат косопад след като са болни от COVID-19 това често се случва няколко седмици след изчезването на други симптоми.

Продължете да спазвате стъпките за предотвратяване на разпространението на COVID-19, а именно често миене на ръцете, физическо дистанциране и носене на маска.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!



реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се