Мозъчен инсулт! Какво трябва да знаем за симптомите, диагнозата и лечението?

38748
Мозъчен инсулт! Какво трябва да знаем за симптомите, диагнозата и лечението?

Мозъчният инсулт (мозъчен инфаркт, мозъчен удар) е социално значимо и широко разпространена остро и спешно състояние. В света всеки 7-ми човек получава мозъчен инсулт! Статистиките показват значително засягане на популацията от този проблем и това налага активното му изучаване, бързата и навременна диагноза и адекватно и ефикасно лечение. За щастие напредъкът на медицината и неврологията позволи всичко това и днес голяма част от хората биват успешно лекувани след такъв инцидент и могат да се възвърнат към нормалния си начин на живот.

Какви видове бива мозъчният инсулт?

В зависимост от нарушението на кръвообращението различаваме:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • исхемичен мозъчен инсулт (80%)
 • хеморагичен мозъчен инсулт (20%)

При исхемичния мозъчен инсулт има нарушаване на мозъчното кръвообращение поради запушване на съд от тромб, ембол или атеросклеротична плака. След като този съд се запуши, кръв не може да достигне до участъка, който се кръвоснабдява от този съд и настъпва мозъчна некроза в тази зона. Невроните умират и тяхната функция вече отпада. Затова симптомите на мозъчния инсулт са различни, тъй като зависят от участъка, който ще бъде засегнат от съдовия инцидент. Това е най-честият инцидент и се среща в 80% от случаите.
При хеморагичния мозъчен инсулт се получава кръвоизлив в главния мозък поради разкъсване на съд. Той е по-рядък - около 20% от инцидентите се дължат на него.

Какво представлява транзиторната исхемична атака (ТАИ)?

Това е преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, което отминава за 24 часа. Отново се получава запушване на съд, но то трае обикновено от няколко минути до час, рядко се задържа до 24 часа. При това състояние отново има исхемия, но времето не е достатъчно, за да се получи мозъчна некроза. Ако запушването на съда отмине за няколко минути, не се получават последствия от атаката. Ако ТАИ се задържи над 2 часа вече настъпват изменения в мозъка, които се наричат микроинсулти. Мозъчната тъкан е много чувствителна към кислородните доставки и когато кръвообращението се блокира и кислородът липсва, тя започва да страда. При над 2 часа липса на кислород се получават необратими изменения в мозъка, но те не са фатални. Те може да дават симптоматика и да са причина за последващи усложнения. При началото на транзиторната исхемична атака се наблюдават симптоми типични за мозъчен инсулт. Но характерното е, че те отминават в кратък период от време. Хората преживели транзиторна исхемична атака рядко имат трайни увреждания и последствия от инцидента.

Рисковите фактори за мозъчен инсулт са следните:

 • Ендогенни: артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия (висок холестерол), вродени сърдечно-съдови аномалии, васкулити, хематологични заболявания.
 • Екзогенни: тютюнопушене, алкохолизъм, намалена физическа активност, нездравословно хранене.

Какви са симптомите на мозъчния инсулт?

Картината от симптоми е богата, тъй като зависи от засегнатите мозъчни центрове.

 • изтръпване на крак, ръка или цялата половина на тялото
 • парализа на крайници
 • нарушено зрение, вкл. двойно виждане, промени в зрителното поле, поява на петна
 • трудности при преглъщане
 • нарушения в говора
 • силно главоболие
 • световъртеж
 • загуба на съзнание
 • нарушена походка, залитане, падане

ВАЖНО! При поява от някои от тези симптоми трябва незабавно да извикате екип на спешна медицинска помощ или да транспортирате болния до най-близката болница! Има един постулат в неврологията, който гласи следното: "Времето е мозък!" Всяка една изгубена минута от началото на инцидента е важна. Диагноза и лечение трябва да се проведат до 3-4 часа. В този период болният има шанс да бъде възстановен и да бъде възвърнат към нормалния си начин на живот. Колкото по-рано се започне лечение, толкова по-добре. След като настъпи запушването на съда, има една зона, която исхемизира (има голяма вероятност да некротизира заради нарушената кислородна доставка), но има и една друга зона около тази, която страда от леки и обратими промени и ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПАСЕНА. Това увеличава значително шансовете на болния да бъде напълно възстановен. В противен случай симптомите, които се появяват при началото на инцидента остават трайни и дори се задълбочават. Последствията са загуба на говор, нарушено зрение или пълното му отпадане, парализирани крайници или цяло тяло и т.н.

Как се поставя диагнозата "мозъчен инсулт"?

реклама

Най-важни са анамнезата и клиничните симптоми. В болницата трябва също така да се проведе компютърна томография, за да се установи дали инцидентът е исхемичен и хеморагичен. Това е огромно значение, защото двете състояния се лекуват по коренно различен начин и грешните диагноза и лечение влошават състоянието на болния!

Какво е лечението на мозъчния инсулт?

Лечението на исхемичния мозъчен инсулт е задължително болнично. Прилагат се медикаменти, които разграждат тромба, причинил исхемията (реактивен тъканен плазминогенен активатор). Колкото по-рано се въведе лекарството в кръвообращението на болния, толкова по-добре за възстановяването и бъдещата прогноза.

Мозъчният инсулт настъпва внезапно, но често преди това има леки нарушения, на които трябва да се обръща внимание. Транзиторните исхемични атаки също не са за пренебрегване. Всеки един човек трябва да е запознат със състоянието си и рисковите фактори. Профилактиката може да се осъществява чрез добър контрол на хроничните заболявания и здравословен и активен начин на живот.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се