Наследствените метаболитни заболявания

1576
Наследствените метаболитни заболявания

Наследствените метаболитни нарушения са генетични състояния които водят до проблеми с метаболизма. Повечето хора с наследствени метаболитни нарушения имат дефектен ген, който води до ензимен дефицит. Има стотици различни генетични метаболитни нарушения и техните симптоми, лечение и прогнози варират значително.

Какво е метаболизъм?

Метаболизмът се отнася до всички химични реакции протичащи в тялото за преобразуване или използване на енергия. Няколко основни примера за метаболизъм включват:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • Разграждане на въглехидратите, протеините и мазнините в храната за освобождаване на енергия
 • Трансформиране на излишния азот в отпадъчни продукти, екскретирани с урината
 • Разграждане или превръщане на съединения в други вещества и транспортирането им в клетките

Метаболизмът е цикъл от организирани биохимични процеси. Изходните вещества, преходните съединения и отпадните продукти постоянно се използват, произвеждат, транспортират и екскретират. В процесите участват ензими и други протеини които предизвикват химични реакции.

Причини за наследствени метаболитни нарушения

При повечето наследствени метаболитни нарушения един ензим или изобщо не се произвежда от организма, или се произвежда под форма която не работи. В зависимост от функцията на този ензим неговото отсъствие означава, че могат да се натрупват токсични химикали или да не се произвежда основен продукт.

Кодът или планът за производство на ензим обикновено се съдържа в двойка гени. Повечето хора с наследствени метаболитни нарушения наследяват две дефектни копия на гена по едно от всеки родител. И двамата родители са "носители" на лошия ген което означава, че носят едно дефектно копие и едно нормално копие.

При родителите нормалното генно копие компенсира лошото копие. Техните нива на ензими обикновено са адекватни така, че може да нямат симптоми на генетично метаболитно разстройство. Детето което наследява две дефектни генни копия не може да произвежда достатъчно ефективен ензим и развива генетично метаболитно разстройство. Тази форма на генетично предаване се нарича автозомно рецесивно наследяване.

Първоначалната причина за повечето генетични метаболитни нарушения е генната мутация настъпила преди много поколения. Генната мутация се предава през поколенията осигурявайки нейното запазване.

Всяко наследствено метаболитно разстройство е доста рядко в общата популация. Наследствените метаболитни нарушения могат да засегнат около 1 на 1000 до 2500 новородени. При някои етнически групи процентът на наследствени метаболитни нарушения е по - висок.

Видове наследствени метаболитни нарушения

Идентифицирани са стотици наследствени метаболитни нарушения и продължават да се откриват нови. Някои от по - честите и важни генетични метаболитни нарушения включват:

 • Нарушения на лизозомното съхранение: Лизозомите са пространства вътре в клетките които разграждат отпадните продукти на метаболизма. Различни ензимни дефицити в лизозомите могат да доведат до натрупване на токсични вещества причинявайки метаболитни нарушения, включително:
 1. Синдром на Хърлер (анормална костна структура и забавяне на развитието)
 2. Болест на Ниман-Пик (бебетата развиват уголемяване на черния дроб, затруднено хранене и увреждане на нервите)
 3. Болест на Тей-Сакс (прогресивна слабост при едномесечно дете прогресираща до тежко увреждане на нервите, детето обикновено живее само до 4 или 5-годишна възраст)
 4. Болест на Гоше (костна болка, увеличен черен дроб и нисък брой тромбоцити, често леки при деца или възрастни)
 5. Болест на Фабри (болка в крайниците в детска възраст с бъбречни и сърдечни заболявания и инсулти в зряла възраст, засегнати са само мъже)
 6. Болест на Крабе (прогресивно увреждане на нервите, забавяне на развитието при малки деца, понякога възрастни са засегнати)
 • Галактоземия: Нарушена обмяна на галактозата. Нарушеното разграждане на захарната галактоза води до жълтеница, повръщане и уголемяване на черния дроб след кърмене или кърма от новородено
 • Урина като кленов сироп: Дефицитът на ензим наречен BCKD причинява натрупване на аминокиселини в организма. В резултат от увреждане на нервите урината мирише на сироп
 • Фенилкетонурия (PKU): Дефицитът на ензима PAH води до високи нива на фенилаланин в кръвта, а това до интелектуални увреждания, ако състоянието не е разпознато
 • Болести при съхранение на гликоген: Проблемите със съхранението на захар водят до ниски нива на кръвната захар, мускулни болки и слабост
 • Митохондриални нарушения: Проблемите вътре в митохондриите на клетките водят до увреждане на мускулите
 • Атаксия на Фридрих: Проблемите, свързани с протеин наречен фратаксин причиняват увреждане на нервите и често сърдечни проблеми. Невъзможността за ходене обикновено се проявява в зряла възраст
 • Пероксизомални нарушения: Подобно на лизозомите пероксизомите са малки пространства пълни с ензими вътре в клетките. Лошата ензимна функция в пероксизомите може да доведе до натрупване на токсични продукти на метаболизма. Пероксизомалните разстройства включват:

реклама

 1. Синдром на Зелуегер (анормални черти на лицето, увеличен черен дроб и увреждане на нервите при кърмачета)
 2. Адренолевкодистрофия (симптомите на увреждане на нервите могат да се развият в детска или ранна зряла възраст в зависимост от формата.)
 • Нарушения на метаболизма на металите: Нивата на следи от метали в кръвта се контролират от специални протеини. Наследствените метаболитни нарушения могат да доведат до нарушаване на функционирането на протеини и токсично натрупване на метал в тялото:
 1. Болест на Уилсън (токсичните нива на мед се натрупват в черния дроб, мозъка и други органи)
 2. Хемохроматоза (червата абсорбират прекомерно желязо, което се натрупва в черния дроб, панкреаса, ставите и сърцето, причинявайки увреждане)
 • Органични ацидемии: метилмалонова ацидемия и пропионова ацидемия
 • Нарушения на цикъла на урея: дефицит на орнитин транскарбамилаза и цитрулинемия

Симптоми на наследствени метаболитни нарушения

Симптомите на генетични метаболитни нарушения варират значително в зависимост от наличния метаболитен проблем. Някои симптоми на наследствени метаболитни нарушения включват:

 • Летаргия
 • Слаб апетит
 • Болка в корема
 • Повръщане
 • Отслабване
 • Жълтеница
 • Неуспех за наддаване на тегло или растеж
 • Забавяне в развитието
 • Припадъци
 • Кома
 • Анормална миризма на урина, дъх, пот или слюнка

Симптомите могат да се появят внезапно или да прогресират бавно. Симптомите могат да бъдат причинени от:

 • храни
 • лекарства
 • дехидратация
 • леки заболявания или други фактори

Симптомите се появяват в рамките на няколко седмици след раждането при много състояния. Други наследствени метаболитни нарушения могат да отнемат години, за да се развият симптомите.

Диагностика на наследствени метаболитни нарушения

Освен, че наследствените метаболитни нарушения са налице при раждането някои се откриват чрез рутинен скрининг. Новородените за фенилкетонурия (PKU). Повечето държави също тестват новородени за галактоземия. Въпреки това нито една държава не тества бебета за всички известни наследствени метаболитни нарушения. Подобрената технология за тестване води много държави към разширяване на скрининга на новородени за генетични метаболитни нарушения.

Ако наследствено метаболитно разстройство не бъде открито при раждането то често не се диагностицира докато не се появят симптоми. След като се развият симптомите са налични специфични кръвни или ДНК тестове за диагностициране на повечето генетични метаболитни нарушения. Препращането към специализиран център увеличава вероятността за правилна диагноза.

Лечение на наследствени метаболитни нарушения

Налични са ограничени лечения за наследствени метаболитни нарушения. Същественият генетичен дефект причиняващ състоянието не може да бъде коригиран с настоящите технологии. Вместо това лечението се опитва да облекчи проблема с метаболизма. Лечението на генетични метаболитни нарушения следва няколко общи принципа:

 • Ограничаване или премахване консумацията на всяка храна или лекарство които не могат да се метаболизират правилно
 • Смяна на ензима или друг химикал, който липсва или е неактивен, за да се възстанови метаболизма възможно най - близко до нормалното
 • Премахване на токсичните продукти на метаболизма които се натрупват поради метаболитно разстройство

Лечението може да включва такива мерки като:

 • Специални диети които елиминират определени хранителни вещества
 • Приемане на ензимни заместители или други добавки които подпомагат метаболизма
 • Третиране на кръвта с химикали за детоксикация на опасни метаболитни странични продукти

Когато е възможно човек с наследствено метаболитно разстройство трябва да получи грижи в медицински център с опит с тези редки състояния.

Деца и възрастни с наследствени метаболитни нарушения могат да са в състояние което изисква хоспитализация, а понякога и поддържане на живота. Лечението по време на тези епизоди се фокусира върху спешната помощ и подобряването на функцията на органите.

https://www.webmd.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се