Натурални лексативи при нередовен стомах

465
Натурални лексативи при нередовен стомах

Какво представляват лаксативите? Лаксативите могат да имат мощен ефект върху храносмилателното здраве като помагат за облекчаване на запека и насърчават редовното движение на червата. Те често се използват за лечение на запек, състояние характеризиращо се с редки, трудни и понякога болезнени движения на червата. Много налични естествени лаксативи могат да бъдат толкова ефективни колкото и продуктите без рецепта за предотвратяване на запек.

Много естествени лаксативи могат да помогнат да поддържате редовно изпражненията чрез увеличаване на честотата на изпражненията и подобряване на консистенцията на изпражненията.

Как действат лаксативите?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видове лаксативи

Няколко вида лаксативи действат по различни начини. Основните класове лаксативи включват:   

 • Обемно образуващи лаксативи. Те се движат през червата несмлени, абсорбират вода и подуват, за да образуват изпражнения
 • Омекотител за изпражнения. Те увеличават количеството вода абсорбирана от изпражненията, за да ги направят по - меки и по - лесни за преминаване. Омекотителите на изпражненията включват докузат натрий и докузат калций. Предлагат се под формата на хапчета или таблетки
 • Лубрикантни лаксативи. Те покриват повърхностите на изпражненията и чревната лигавица, за да задържат влагата позволявайки по - меки изпражнения и по - лесно преминаване. Минералното масло е пример за лубрикантно слабително което се предлага под формата на течност или клизма
 • Осмотични лаксативи. Те помагат на дебелото черво да задържа повече вода увеличавайки честотата на движенията на червата. Примери за осмотични лаксативи включват магнезиево мляко и глицерин. Предлагат се като течност, клизма или супозитория
 • Физиологични лаксативи. Те изтеглят вода в тънките черва, за да насърчат движението на червата. Магнезиевият цитрат е един вид физиологично слабително. Предлага се под формата на хапчета
 • Стимулиращи лаксативи. Те ускоряват движението на храносмилателната система, за да предизвикат движение на червата. Стимулиращите лаксативи се предлагат като таблетки, хапчета, прахове, дъвчащи форми, течности и супозитории

Лаксативите отпускани без рецепта започват да действат в рамките на няколко часа или може да отнеме няколко дни, за да влязат в пълен ефект. Въпреки, че лаксативите без рецепта могат да бъдат много полезни за облекчаване на запека твърде честото им използване може да причини електролитни нарушения и промени в нивата на телесните соли и минерали

Ако искате да постигнете редовен стомах опитайте да включите някои естествени лаксативи в ежедневието си. Те могат да бъдат безопасни и евтини алтернативи на продуктите без рецепта и да имат минимални странични ефекти.

Естествени лаксативи

Семена чиа

Фибрите са естествено лечение и една от първите защитни линии срещу запек. Движат се през червата несмлени добавяйки обем към изпражненията и насърчавайки редовното изхождане. Проучванията показват, че увеличаването на приема на фибри може да увеличи честотата на изпражненията и да омекоти   изпражненията, за да улесни тяхното преминаване.

Семената от чиа са особено богати на фибри като съдържат 9,8 гр само в 28,4 гр. Те съдържат главно неразтворими фибри, но около 7–15% от общото съдържание на фибри се състои от разтворими фибри.

Разтворимите фибри абсорбират вода, за да образуват гел, който може да подпомогне образуването на по - меки изпражнения за облекчаване на запека. 

Горски плодове

Повечето видове горски плодове са с относително високо съдържание на фибри което ги прави чудесен избор като меко естествено слабително. Ягодите съдържат 1,8 грама фибри на 3/4 чаша (100 гр), боровинките осигуряват 3,6 гр фибри на чаша (150 гр), а къпините могат да се похвалят с малко под 8 гр фибри на чаша (150 гр). 

Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) препоръчва да се консумират 14 гр диетични фибри на всеки 1000 калории. Съгласно тези препоръки човек който следва диета с 2000 калории ще яде 28 гр фибри всеки ден. 

Плодовете съдържат два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри като тези в семената от чиа, абсорбират вода в червата, за да образуват гелообразно вещество което помага за омекотяване на изпражненията. Неразтворимите фибри не абсорбират вода, но се движат през червата непокътнати увеличавайки обема на изпражненията за по - лесно преминаване. Включването на няколко вида горски плодове в диетата е един от начините да увеличите приема на фибри и да се възползвате от естествените им слабителни свойства

Бобови растения

Бобовите растения са семейство ядливи растения които включват боб, нахут, леща, грах и фъстъци. Бобовите растения са с високо съдържание на фибри, което може да насърчи редовното изхождане. Например 1 чаша (180 гр) варена леща съдържа 14,2 гр фибри, докато 1 чаша (180 гр) нахут осигурява 13,7 гр фибри. 

Яденето на бобови растения може да помогне за увеличаване на производството на маслена киселина в тялото, вид късоверижна мастна киселина която може да действа като естествено слабително. Проучванията показват, че маслената киселина може да помогне за лечение на запек чрез увеличаване на движението на               храносмилателния тракт. Също така действа като противовъзпалително средство за намаляване на чревното възпаление което може да бъде свързано с някои храносмилателни разстройства като   възпалително заболяване на червата.

Ленено семе

С омега-3 мастни киселини и голямо количество протеини ленените семена са богати на много хранителни вещества които ги правят здравословно допълнение към повечето диети. Освен това лененото семе притежава естествени слабителни свойства и е ефективно лечение както при запек, така и при диария.

Проучване включващо 90 участници показва, че лененото брашно е малко по - ефективно от лактулозата  (синтетичен, несмилаем въглехидрат използван за лечение на хроничен запек при облекчаване на запека). Ленените семена съдържат ефективна комбинация от разтворими и неразтворими фибри което помага за намаляване на времето за преминаване през червата и добавя обем към изпражненията.

Една порция ленено семе от 3/4 чаша (100 гр) осигурява 27,3 гр диетични фибри. Въпреки това типичната порция ленено семе е 1 супена лъжица. 

Кефир

Кефирът е ферментирал млечен продукт. Съдържа пробиотици, вид полезни чревни бактерии които имат различни ползи за здравето, включително подобрена имунна функция и храносмилателно здраве. Консумирането на пробиотици чрез храни или добавки може да помогне за редовен стомах като същевременно подобри консистенцията на изпражненията и ускори движението на червата. 

Проучване от 2014 г. разглежда ефектите на кефира върху 20 души със запек. След консумация на 500 мл на ден в продължение на 4 седмици те са имали повишена честота на изпражненията, подобрена консистенция и намалена употреба на слабително.

Рициново масло

Рициновото масло има дълга история на употреба като естествено слабително средство. След като рициновото масло се консумира то отделя рицинолеинова киселина, вид ненаситена мастна киселина която е отговорна за слабителния му ефект. Действа чрез активиране на специфичен рецептор в храносмилателния тракт който увеличава движението на чревните мускули, за да предизвика движение на червата.

Зеленолистни  зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеле действат по няколко различни начина за подобряване на редовността и предотвратяване на запек. Първо те са много наситени с хранителни вещества което означава, че осигуряват добро количество витамини, минерали и фибри в сравнително малко калории. Например чаша 25 грама сурово зеле осигурява 1 грам фибри, за да подсили редовният стомах и има само около 9 калории. Зеленолистните зеленчуци също са богати на магнезий. Това е основната съставка в много видове лаксативи тъй като помага за изтегляне на вода в червата, за да подпомогне изхождането.

Сена

Извлечена от растението Senna alexandrina, сената е билка която често се използва като естествен стимулант слабително. Сена се намира в много често срещани продукти без рецепта. Ефектите на сената за облекчаване на запека се приписват на съдържанието на сенозид в растението. Сенозидите са съединения които действат като ускоряват движението на храносмилателната система, за да стимулират движението на червата. Също така увеличават абсорбцията на течности в дебелото черво, за да подпомогнат преминаването на изпражненията. 

Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри осигурявайки 3 гр фибри на чаша 125 грама. Освен това те са много богати на пектин, вид разтворими фибри които могат да действат като слабително. Проучване от 2014 г. показа, че пектинът ускорява транзитното време на прелинаване в дебелото черво. Също така действа като пребиотик като увеличава количеството на полезните бактерии в червата за насърчаване на храносмилателното здраве.

Зехтин

Някои изследвания са установили, че консумацията на зехтин може да бъде ефективен начин за облекчаване на запека. В проучвания е доказано, че зехтинът насърчава движението на червата и подобрява симптомите на запек. 

Ревен

Ревенът съдържа съединение известно като сенозид А което осигурява някои мощни слабителни свойства. Сенозид А намалява нивата на AQP3, вид протеин който регулира съдържанието на вода в изпражненията. Това води до слабителен ефект чрез увеличаване на абсорбцията на вода за омекотяване на изпражненията и облекчаване на движенията на червата. Ревенът също така съдържа добро количество фибри което спомага за насърчаване на редовният стомах с 2,2 грама фибри във всяка чаша 122 грама. 

Овесени трици

Произведени от външните слоеве на овесеното зърно овесените трици са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри което ги прави добър избор като естествено слабително. Всъщност само 1 чаша (94 гр) сурови овесени трици съдържа огромни 14,5 гр фибри.

Сини сливи

Сините сливи са може би един от най - известните естествени лаксативи. Те осигуряват много фибри, 7,7 гр в 1 чаша, 248 гр. порция. Също така съдържат вид захарен алкохол известен като сорбитол. Сорбитолът действа като слабително когато се консумира в големи количества. Няколко проучвания са установили, че сините сливи могат да увеличат честотата на изпражненията и да подобрят консистенцията по-добре от други естествени лаксативи, включително фибри от псилиум.

Киви

Доказано е, че кивито има слабителни свойства което го прави удобен начин за облекчаване на запека. Това се дължи най - вече на високото съдържание на фибри. Една чаша (180 гр) киви съдържа 5,4 гр фибри. Кивито съдържа смес от неразтворими и разтворими фибри. Също така съдържа пектин за който е доказано, че има естествен слабителен ефект. Действа чрез увеличаване на движението на храносмилателния тракт, за да стимулира движението на червата.

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е мощно естествено слабително. Доказано е, че магнезиевият цитрат е в по - голяма степен бионаличен и по - добре се абсорбира в тялото от други форми на магнезий като магнезиев оксид. Магнезиевият цитрат увеличава количеството вода в чревния тракт което причинява движение на червата. Когато се комбинира с други видове лаксативи е доказано, че магнезиевият цитрат е толкова ефективен колкото традиционните режими за прочистване на    дебелото черво    използвани преди медицински процедури

Кафе

За някои хора кафето може да увеличи необходимостта от посещение в тоалетната. Кафето съдържа кофеин който може да повлияе на времето необходимо на веществата да се движат през храносмилателния тракт въпреки, че доказателствата са недостатъчни и убедителни. Свареното кафе не съдържа диетични фибри, но има други компоненти които могат да помогнат за облекчаване на запека. Една чаша (248 гр) сварено кафе съдържа 247 гр вода и малко под 10 мг магнезий. 

Псилиум

Извлечен от обвивката и семената на растението Plantago ovata псилиумът е вид фибри със слабителни свойства. Люспите от псилиум са несмилаеми, но задържат големи количества вода така, че действат като средство за увеличаване на обема на изпражненията. Въпреки, че псилиумът като цяло е безопасен може да причини чревна обструкция (запушване), ако не се приема с големи количества течности.

Вода

Водата е от съществено значение за поддържане на хидратация, поддържане на редовен стомах и предотвратяване на запек. Изследванията показват, че поддържането на хидратация може да помогне за облекчаване на запека чрез подобряване на консистенцията на изпражненията което улеснява отделянето. Също така може да засили ефектите на други естествени лаксативи като фибри. За цялостното здраве е важно да приемате достатъчно вода всеки ден.

Заместители на захарта

Прекомерната консумация на някои видове заместители на захарта може да има слабително действие. Това е така защото преминават през червата предимно неабсорбирани изтегляйки вода в червата и ускорявайки транзита в червата. Този процес важи особено за захарните алкохоли които се абсорбират слабо в храносмилателния тракт. 

Лактитолът, вид захарен алкохол получен от млечна захар е изследван за потенциалната му употреба при лечението на хроничен запек. Някои изследвания дори свързват преодоляване на състоянита на запек с прекомерната консумация на дъвки без захар съдържащи сорбитол, друг вид захарен алкохол с диария. 

Ксилитолът е друг често срещан захарен алкохол който действа като слабително. Обикновено се намира в малки количества в диетични напитки и дъвки без захар. Ако го консумирате в големи количества обаче може да предизвика увеличено движение на червата или да причини диария. Големи количества захарен алкохол еритритол също могат да окажат слабително действие по същия начин като стимулират движението на червата като вкарват големи количества вода в тях.

Рискове и предупреждения

Някои естествени лаксативи могат да имат отрицателни странични ефекти или да носят рискове. Преди да приемете естествено слабително говорете с Вашия лекар. Например дългосрочната употреба на сена във високи дози е свързана с чернодробна токсичност.

Псилиумът когато не се приема с достатъчно количество вода може да причини стомашно - чревна обструкция. 

Пиенето на големи количества кафе може да доведе до токсичност на кофеина което причинява треперене, неправилен сърдечен ритъм и бърз сърдечен ритъм. Някои лаксативи трябва да се използват с повишено внимание при нарушена    бъбречна    функция. Лаксативите се свързват с някои странични ефекти като:   

 • подуване на корема
 • повръщане
 • диария
 • гадене
 • главоболие
 • загуба на нормална функция на червата

Някои естествени лаксативи като диетичните фибри са част от здравословната диета. Но ако установите, че не можете да имате нормално движение на червата без да използвате слабително говорете с Вашия лекар. 

Дългосрочната употреба на лаксативи без рецепта може да промени начина по който функционират червата.

Към използването на тези естествени лаксативи уверете се, че сте добре хидратирани, спазвате здравословна диета и отделяте време за редовна физическа активност. Тези стъпки ще помогнат за предотвратяване на запек и ще поддържате храносмилателната си система здрава.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Болки в стомаха? Кръвен ТЕСТ за Helicobacter Pylori IgA или IgG от Лаборатории Кандиларов!

Болки в стомаха? Кръвен ТЕСТ за Helicobacter Pylori IgA или IgG от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

1023 закупени
-31%
16,00 лв.
11,00 лв.
Болки в стомаха? ТЕСТ за Helicobacter Pylori IgG серум и антиген във фецес от Лаборатории Кандиларов!
-18%
55,90 лв.
46,00 лв.
Калпротектин във фецес при чревни заболявания от Лаборатории "Кандиларов"
-23%
40,00 лв.
31,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се