Науката за щастието: Да бъдеш недоволен не е смъртна присъда, но това може да бъде симптом на лошо здраве!

3859
Науката за щастието: Да бъдеш недоволен не е смъртна присъда, но това може да бъде симптом на лошо здраве!

Живот, свобода и стремеж към щастие. Тази добре позната фраза се появява дори в Декларацията за независимост на САЩ и намеква за значението на щастието за здравето ни. Но колко е важно това?

Международен екип от учени изследвали ефектите на щастието върху дълголетието и защо нещастните хора имат лошо здравословно състояние. В продължение на години, учените погрешно приравняват нещастието с по-кратка продължителност на живота. Това не е непременно така. Вместо това, според проучването, причините са в поведението, което идва с нещастието. Например, пушачите са склонни да бъдат по-нещастни от непушачите, а пушенето е свързано с повишен риск от смърт.

С цел да се намери връзката между нещастието и смъртта, изследователите анализирали данни за над един милион жени във Великобритания на възраст 55-63 в продължение на 10 години. През това време те са били помолени да оценят собственото си здраве, щастие, стрес, чувство за контрол, както и това дали те се чувстват спокойни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Резултатите показват, че тези, които са съобщили, че са щастливи през повечето време (39%) са в добро здравословно състояние, а тези, които заявяват, че са обикновено щастливи (44 %) са в по-добро здраве, в сравнение с тези, които се определят като нещастни - тези хора съставляват 17 на сто от хората , които са изследвани и са в лошо здравословно състояние. Това твърдение е подкрепено от съществено малцинство на здрави жени, които съобщават, че са нещастни. Така се оказва, лошото здраве причинява нещастието, а не обратното.

"Болестта те прави нещастен, но самото нещастие не те прави болен" - това заявява главният автор на изследването д-р Бет Лиу, изследовател в Университета на Нов Южен Уелс, Австралия. Открихме, че няма директен ефект на нещастието или стреса върху смъртността, дори в условията на 10-годишно проучване на един милион жени. Докато щастието може да има по-слаб ефект върху нашия живот, отколкото сме склонни да повярваме, това не означава, че нещастието е безвредно. То може да бъде коварен страничен ефект от дадено заболяване, като например тези, наблюдавани в проучването - високо кръвно налягане, диабет, астма, артрит, депресия и тревожност.

Профилактични прегледи с до 75% отстъпка в най-добрите болници в България!

реклама

Освен това, то също може да бъде катализатор за самонараняване, нарастващ риск от злоупотреба с алкохол, самоубийство или други вредни поведения на дадено лице, като по този начин ни дава основание да проверяваме редовно дали сме в добро здраве и да намираме радост в малките неща от живота.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се