Невероятните факти за кърмата. Разказ на една майка. 1-ва част!

38542
Невероятните факти за кърмата. Разказ на една майка. 1-ва част!

Преди да родя дъщеря си не съм се интересувала от майчиното мляко. Сега буквално не мога да спра да мисля за това.

Хората трябва да научат за тази изумителна характеристика на кърмата: тя се променя ежедневно на база на сигналите, подавани от бебето.

За производството на кърма майките топят собствените си мазнини. Ние буквално разтваряме части от себе си, като се започне със седалищно-бедрените мазнини, за да ги превърнем в течност, с която да храним бебетата си.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Преди и след раждането на дъщеря си, преди 10 месеца, бях затрупана от настойчиви съвети от добронамерени и много настоятелни лечители, родители - автори на книги, блогъри, журналисти и упорити непознати , че "на гърдата е най-добре." Посланието беше ясно: За да бъда добра майка, трябва да кърмя.

Но кърменето е нещо повече от това да си добра майка. И кърмата е много повече от храна: това е мощно лекарство и едновременно с това средство за комуникация между майките и техните бебета. Това е удивително. И тайната рецептата на майчиното мляко е една - тялото на жената е търпяло развой в продължение на 300 милиона години.

Кърменето води до по-добри общи резултати за здравето на децата, което е и причината Световната здравна организация да препоръчва бебетата да бъдат кърмени в продължение на минимум шест месеца.

Изследванията също така сочат, че бебетата, които се кърмят са с по-висок коефициент на интелигентност и рискът от детско затлъстяване е минимален в сравнение с тези, които са изкуствено хранени.

Прегледи за деца с отстъпки може да намерите ТУК!

По-значими и необорими за мен са по-простите факти за кърмата: тя съдържа всички витамини и хранителни вещества, от които бебето се нуждае през първите шест месеца от живота си (бебетата, които се кърмят не е необходимо дори да пият вода, защото получават цялата необходима им хидратация) и има много вещества, които предпазват бебето от болести. И най-важното, хранителните и имунологичните компоненти на кърмата се променят всеки ден в зависимост от специфичните, индивидуални нужди на бебето.

Кърмата е пълноценна и съвършена храна, идеална комбинация от протеини, мазнини, въглехидрати и хранителни вещества. Коластрата, гъстата скъпоценна течност, която първа излиза от гърдите на жената след раждането е проектирана да бъде с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на въглехидрати и протеини, което я прави бързо и лесно смилаема за новородените, които спешно се нуждаят от съдържанието й. (Тя също има ефект на слабително, което помага на бебето да премине през много значим период -първото акане, ужасяваща черна смолиста субстанция, наречена мекониум.)

Зрялото майчино мляко, което обикновено идва след няколко дни, след като една жена е родила, е от 3 до 5 процента мазнина и притежава впечатляващ списък от витамини и минерали: натрий, калий, калций, магнезий, фосфор и витамини A, C, и Е. Дълговерижните мастни киселини, като DHA (омега-3) и AA (омега-6) - и двете от решаващо значение за мозъка и развитието на нервната система - също изобилстват в майчиното мляко.

Основният въглехидрат в кърмата е лактоза, която осигурява обилно калории и енергия, за да подхранва растежа на бебетата. (Не, нови родители, вие не халюцинирате - бебетата просто растат ежедневно.)

Присъстват и различни видове захари, включително около 150 олигозахариди (може да има и повече, които учените още не са открили), сложни вериги от захари, уникални за човешкото мляко. (Повтарям: уникални за човешкото мляко.) Тези олигозахариди не могат да се усвояват от бебетата; те съществуват за изхранване на микробите, които населяват храносмилателната система на бебето.

И говорейки за микроби, има един тон от тях в кърмата. Човешкото мляко не е стерилно, а много живо, изпълнено с добри бактерии, като киселото мляко и естествено ферментиралите туршии, които пазят нашата храносмилателна система да функционира правилно. Така че майчиното мляко съдържа не само бактериите, необходими, за да помогнат на бебето да разгражда храната, но и храната за бактериите, за да могат сами да се развиват. Една майка на едно кърмене не поддържа един организъм жив, а всъщност стотици хиляди.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се