Невероятните факти за кърмата. Разказ на една майка. 2-ра част!

6358
Невероятните факти за кърмата. Разказ на една майка. 2-ра част!

Подобно на чаша червено вино, кърмата има ясен цвят и външен вид, но тя притежава тънкости в аромата, които отразяват тялото на майката. И се оказва, че като всяка голяма чиния с храна, майчиното мляко притежава разнообразие от аромати, вкусове и текстури.

Вкусовете на майчиното мляко са много динамични - като диетата на майката. През 1970 г. изследователи от Университета на Манитоба, получили проби от кърмата на кърмещи жени и ги оценявали от обучени дегустатори за вкус, качество на сладост и текстура. Имало е вариации във всички проби във всички категории, най-вече, че млякото на една жена, която наскоро е яла пикантни храни била описана от дегустаторите като гореща и пиперлива.

Вкусовете на храните, погълнати от майките-кърмачки, като моркови, мента, синьо сирене, се предават на млякото и на свой ред, на вкуса на бебетата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Видът и интензивността на ароматите в майчиното мляко може да бъде уникално изживяване за всяко дете и служат за идентифициране на културата, в която се ражда детето.

Кърмените бебета имат по-редки случаи на настинки и вируси. Когато те се разболяват, те са в състояние да се възстановят по-бързо, защото тялото на майката произвежда антитела, специфични за инфекцията на бебето.

Здравни прегледи с над 70% отстъпка!

Според лекарите, когато бебето суче от гърдата на майка си, се създава вакуум. В рамките на този вакуум, слюнката на бебето се всмуква обратно в зърното на майката, където рецепторите в млечната жлеза четат тези сигнали. Ако рецепторите в млечната жлеза открият наличието на патогени, те принуждават тялото на майката да произвежда антитела, които се борят с тях и тези антитела преминават през кърмата обратно в тялото на бебето, за да се насочат към инфекцията.

В същото време, освен лекарство, кърмата е личен разговор между майката и детето. Докато на дъщеря ми й липсват думи, кърменето дава възможност за нея да ми каже от какво точно се нуждае. Посланията, които изпращаме помежду си буквално са изработени от самите нас, за да ни разкажат за това, какво се случва в живота ни в този момент.

Още преди бебета да имат някакво понятие за време, кърмата им помага да различат определени часове от други, вечер от ден.

"Млякото е невероятно динамично, твърдят лекарите. Има хормони в кърмата и те отразяват хормоните на майката. Тези, които помагат за улесняване на заспиването или събуждането съществуват във вашата кърма. И млякото през деня ще има съвсем различна хормонална среда, отколкото млякото през нощта.

Майчиното мляко за бебета е не само настоящето, но и миналото. Завръщайки се към топенето на мазнините разкриваме нещо за майката. Например, майките, които са вегетарианци в зряла възраст, но са яли месо като тийнейджъри, са съхранили мастни киселини, които са специфични за животните. Когато те се топят, за да произвеждат кърма, бебетата получават тези хранителни вещества.

Вие носите информация за целия си живот, която може да се предаде във вашето мляко. Млякото разказва на бебето за света на майката и нейния живот. Аз съм искрено развълнувана от идеята, че без думи, разказвам на дъщеря си за себе си и за живота си.

реклама

Кърмата също сочи и към бъдещи и вълнуващи възможности. Наскоро изследователи са открили, че плурипотентни стволови клетки, (стволови клетки, които имат способността да образуват повече от 200 различни видове клетки, открити във възрастни човешки тела) присъстват в майчиното мляко. Единственото друго място, където са намерени тези клетки е ембрионалната тъкан.

И докато науката трябва да измине много дълъг път, за да бъде в състояние да подмени тъкан при хора с дегенеративни заболявания, това е нещо напълно възможно за кърмата.

Установено е , че кърменето може да помогне на децата да избегнат заболявания, които се проявяват по-късно в живота, като диабет тип 2 и висок холестерол.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се