Очилата - как да не се запотяват при носене на маска

973
Очилата - как да не се запотяват при носене на маска

Изискванията за маски по време на пандемията от COVID-19 и доказателствата за тяхната ефективност превърнаха маските за лице в ежедневен ритуал за хората по целия свят. Преди пандемията малко хора са носили маски за лице освен при строителни ремонти или медицински специалисти работещи в медицински заведения. Едно притеснение което маските за лице изведоха на преден план за много хора е замъгляване на очилата. Ако носите очила разбирате този проблем.

Замъглените очила не са просто въпрос на неудобство. Докато шофирате могат да предизвикат катастрофа, а докато вървите могат да доведат до подхлъзване и падане. Ако носите очила всеки ден и искате да премахнете често срещаното неудобство научете няколко начина да намалите риска от замъгляване на очилата. Повечето от тях са лесни за изпробване.

Защо очилата се замъгляват?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причината е конденз. Когато топлият и влажен въздух от устата и носа излезе през пролуките около маската се среща с хладната повърхност на очилата. Там се превръща в ослепителен слой влага.

Може да сте изпитали това, ако някога сте влизали в студена сграда докато сте носили слънчеви очила в горещ ден. Влагата бързо се натрупва и оставя след себе си слой мъгла.

Когато носите широка или неподходяща маска за лице се създава допълнително пространство, за да избяга този топъл и влажен дъх. Ето защо целта на предотвратяването на замъгляването е да се намалят местата от които влажният и горещ въздух може да излезе.

Намерете правилно прилегналите маски

Маските които не пасват добре на лицето позволяват на топлия и влажен дъх да излезе и създава моментална мъгла на очилата. Потърсете маска за лице която е по - подходяща. Въпреки, че универсалните маски за всички са удобни те не винаги прилягат най - добре особено около носа. Можете да потърсите маски с някои функции за подобряване на прилягането като щипка на носа или регулируеми ластици.

Сапун, бебешки шампоан или крем за бръснене

Изследване от 2015 г. показва, че измиването на очила с топла вода и сапун може да помогне на носещите маски да избегнат замъгляването. Следните приложения могат да оставят след себе си филм който действа като бариера срещу влагата:

 • сапуни
 • бебешки шампоани
 • крем за бръснене

Опитайте да следвате тези стъпки:

 • Изплакнете очилата си с със сапун и топла вода
 • Оставете ги да изсъхнат на въздух
 • След това ги избършете от петна със суха кърпа от микрофибър

реклама

Ако Вашите очила имат някакви специални филми като защита от ултравиолетови или отблясъци говорете с оптик преди да опитате стъпките по-горе. Някои почистващи препарати могат да повредят лещите на очилата.

Запечатайте горната част на маската с очилата

Ако можете да издърпате маската си достатъчно високо можете да спуснете очилата си, за да създадете уплътнение което ще блокира издишания въздух. Някои специално проектирани маски седят по-високо на лицето без да пречат на погледа.

Уплътнете горната част на маската към носа си

Ако плътно прилепващата маска не спре замъгляването помислете за спиране на потока на въздух от горната част на маската с лента. Можете да използвате медицинска лепенка, за да закрепите маската към носа и бузите си. Преди да поставите какъвто и да е вид лепенка на лицето си трябва да тествате другаде по тялото си. Лепилата могат да раздразнят кожата.

Добавете средство за защипване към маската си

Много готови за носене маски имат вградени щипки. Те могат да работят добре, за да Ви помогнат да оформите маската към лицето си. Но ако маските нямат защипване можете да добавите. Можете да пришиете. Ако не успеете да зашиете можете да залепите средството за защипване. Блокирайте празнините между горната част на маската с кърпичка. Бързо решение против замъгляване са хартиени кърпи за ръце или плат:

 • Сгънете тъканта на тънко, дълго парче и я поставете директно под горния ръб на маската
 • Закрепете маската си плътно така, че кърпичката да остане на мястото си

Сапун за чинии

Подобно на сапуна за ръце и крема за бръснене сапунът за чинии може да остави след себе си филм който предпазва от натрупване на влага. Всъщност водолазите често използват разреден разтвор на сапун, за да предотвратят замъгляването докато са под вода. За облекчаване на замъгляването:

 • Почистете очилата си със сапун и топла вода
 • Изплакнете сапуна и оставете да изсъхне
 • Избършете всички петна с кърпа от микрофибър

Спрей за очила

Носещите очила са се възползвали от различни кърпички и спрейове които са предназначени специално за справяне с мъгливи очила. Тези продукти оставят след себе си филм или покритие което е устойчиво на замъгляването което се ставя след горещия и влажен дъх.

Какво да не използвате

В интернет има много съвети, но внимавайте със следните:

 • Паста за зъби. Много пасти за зъби са направени с абразивни съставки като сода за хляб. Тези зърнести вещества могат да надраскат очилата, което може да създаде допълнителни грижи за оправяне на очилата
 • Слюнка. Плувците и водолазите използват тази техника, но при пандемия използването на пълни с бактерии течности не е добра идея по много причини
 • Оцет. Докато оцетът може да бъде отличен изцяло натурален почистващ препарат той не е подходящ за очилата. Високото съдържание на киселина в разтвора може да увреди покритията на очилата

Преди да помислите за закупуване на някакви специализирани продукти първо опитайте тези лесни съвети.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се