Какво трябва да знаем за различните видове маски и защо е важно да ги носим, дори когато сме здрави?

4126
Какво трябва да знаем за различните видове маски и защо е важно да ги носим, дори когато сме здрави?

Случаите на заразени с новия коронавирус нарастват с всеки изминал ден, както по света, така и у нас. В някои европейски страни броят на заболелите се увеличава стремглаво, а здравните им системи са претоварени. До момента не се е стигнало до подобна ситуация в България, но да не забравяме факта, че при нас епидемията започна сравнително по - късно. В отговор на нарастващия брой на заразените, голяма част от държавите затягат противоепидемичните си мерки. Някои от тях въвеждат задължително, а други препоръчително носене на предпазни маски на обществени места. В България преди броени дни имаше полемика във връзка с тази забрана, вследствие на което беше заменена с препоръка.

Важно е да знаем кого и до каква степен предпазват маските, в кои ситуации е задължително да ги носим, кога е препоръчително и кой вид е подходящо да използваме.

Защо е необходимо да носим маски на обществени места?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Немалка част от заразените с новия коронавирус са безсимптомни, но въпреки това могат да заразяват други хора. Носейки маски на обществени места, ще намалим вероятността от заразяване на здрави хора, в случай че сме безсимптомни носители на вируса. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and prevention - CDC) препоръчват всички да носим предпазни маски на обществени места, особено там, където е затруднено спазването на социална дистанция - в хранителни магазини, аптеки, обществен транспорт. Разбира се носенето на маска трябва да бъде съчетано със спазване на дистанция от поне 2 метра от хората, винаги когато това е възможно.

Кои са различните видове маски?

Най - общо може да разделим маските на обикновени маски от плат, хирургични маски и маски от типа N95 респиратори, като последните 2 вида се разделят на няколко подтипа в зависимост от нивото на защита, което осигуряват и големината на частиците, които пропускат. Нека разгледаме малко по - подробно всеки от тях:

Маски от плат

Маските от плат са широко достъпни и могат да бъдат направени у дома, дори без да изискват шиене. В интернет пространството можете да откриете редица клипчета с инструкции, как сами да си направите маски. Според препоръките на CDC всеки гражданин трябва да носи такава маска на обществени места, където е трудно спазването на социална дистанция с оглед предотвратяване на разпространението на вируса от безсимптомните носители при говор, кихане и кашляне.

Носенето на маски от плат задължително трябва да е съчетано със спазването на всички останали хигиенни мерки, като миене и дезинфекциране на ръцете, избягване докосването на очите, носа и устата и спазването на социална дистанция. Необходимо е да измием ръцете си, след като ги свалим, да избягваме допир на външната повърхност на маската до лицето, докато я отстраняваме и при първа възможност да я изперем с гореща вода и сапун.

За да не си създаваме фалшиво чувство на сигурност е важно да се знае, че тези маски не предоставят високо ниво на защита, повечето от тях не са водонепропускливи и могат да спрат проникването единствено на по - едри капчици. Въпреки това носенето им на обществени места е от голямо значение за предотвратяване на разпространението на заболяването. Такива маски не трябва да се поставят на деца под 2 годишна възраст, на хора в безсъзнание, със затруднено дишане и на такива, които не могат сами да ги отстранят от лицето си.

Хирургични маски

Съществуват различни видове хирургични маски, според нивото на защита, което осигуряват. Съвета е да ги носят медицински лица, които работят с пациентите на разстояние около 1 метър. Хирургичните маски са водонепропускливи, спират проникването на пръски и по - едри частици, а също така предпазват пациента от секретите на носещия маската. Имат метална пластинка от горната си страна (която може да служи като ориентир при поставянето), която може да бъде моделирана според формата на носа. Тези маски са предназначени за еднократна употреба и трябва да бъдат сменени при овлажняване и замърсяване със секрети. След употреба се поставят в торбичка и се изхвърлят. Недостатъците им спрямо N95 респираторите са, че не прилягат плътно към лицето и задържат само по - едри частици.

N95 респиратори

Голяма част от N95 респираторите са предназначени за предпазването на строителни работници от финни прахови частици, но някои от тях са адаптирани за нуждите на медицинските специалисти, предимно тези работещи с остри инфекциозни заболявания. Респираторите прилягат плътно към лицето, в случай че са подходящия размер и филтрират до 95 % от частиците с малки размери, каквито са вирусите и бактериите. След като се поставят трябва да се направи тест, с който да се провери дали прилягат добре към лицето. Последният се осъществява, чрез последователно засилено вдишване и издишване, при което се установява дали излиза въздух около ръбовете на маската, ако теста е неуспешен е необходимо тя да се постави отново, в противен случай не може да ни осигури адекватна защита.

N95 респираторите би следвало да се сменят на около 8 часа или по - рано, ако започнете да усещате, че дишането през маската се затруднява или в случаи на замърсяване на външната им повърхност с кръв или дуги секрети.

Някои от респираторите имат клапан, който улеснява издишването и предотвратява задържането на топлина и влага в маската. Важна подробност е, че носещите такива респиратори не предпазват околните, в случай че са заразени. Поради тази причина е напълно погрешно и противоречи на препоръките, носенето на респиратори с клапа от немедицински лица!

N95 респираторите са изцяло предназначени за медицински специалисти, особено за тези от тях, които осъществяват близък контакт и процедури генериращи аерозол, каквато е например интубацията, на хора, заразени или потенциално заразени с новия коронавирус. Респираторите не са подходящи за малки деца и хора с брада, тъй като не уплътняват добре лицата им.

Какво трябва да запомним?

Вероятно ви прави впечатление, че немалка част от хората, които срещате в магазина, в градския транспорт и пр. носят маски с клапан, това са т.нар. N95 респиратори, които са предназначени за медицински специалисти, работещи от близо с пациенти с COVID-19, а не за обикновени граждани. Това е една от често допусканите грешки, тъй като използването на маска с клапан не предпазва околните, а именно това е основната цел на носенето на маски на обществени места.

Това което можем да направим за да ограничим разпространението на заболяването е винаги да носим обикновена маска от плат на публични места - магазини, аптеки, градски транспорт. Тя няма да ни осигури 100 % защита, но до голяма степен ще намали разпространението на вируса от безсимптомните му носители.

Автор: д-р Св. Георгиева

Източници: www.cdc.gov, www.who.int, www.healthline.com, www.fda.gov


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се