В сезона на грипа – как можем да различим симптомите му от тези на обикновената настинка?

3252
В сезона на грипа – как можем да различим симптомите му от тези на обикновената настинка?

И тази година настъпи сезонът на грипа и постепенно се увеличава броят на случаите в страната. Опасностите от този вирус се крият в усложненията, до които може да доведе - пневмонии, бронхиолити, обостряне на сърдечни и други заболявания, като най - уязвимите групи са малките деца, възрастните пациенти и тези с хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Въпреки профилактиката, която съществува под формата на ваксини, все още ежегодно се регистрират случаи на тежки усложнения, а понякога и жертви по време на грипната епидемия.Това донякъде се дължи на факта, че не особено голяма част от населението бива ваксинирана, както и на мълниеносното протичане на инфекцията в едни и ненавременното лечение в други случаи.

Голяма част от пациентите не правят разлика между симптомите на обикновената настинка и грипа, а това е важно, за да могат да бъдат взети своевременни мерки. Ето ги и основните разлики в протичането на двата типа инфекции:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Температура

реклама

При обикновената настинка невинаги и дори рядко температурата е повишена, водещи са симптомите от страна на горните дихателни пътища, а когато все пак я има, обикновено не е с много високи стойности - т. нар. субфебрилна температура до 38 гр С. За сравнение, при грипа фебрилитета е висок - 39 - 40 гр С, трудно се повлиява от антипиретици (парацетамол, ибупрофен) и е продължителен - до 3 - 4 дни.

Главоболие

Много характерен симптом за грипа е главоболието, както и болките и паренето в очите - симптоми, които в повечето случаи липсват при обикновената настинка. Причината за силното главоболие при пациенти с грип от една страна е високата температура, която е защитна реакция срещу вируса, но причинява разширяване на кръвоносните съдове на мозъка, което води до повишено вътречерепно налягане и съответно болка. От друга страна, вирусът причинява възпаление на лигавицата на синусите - синуит, което също води след себе си главоболие, тежест и напрежение.

Болки в ставите

Болките в ставите и по цялото тяло рядко са част от клиничната картина на обикновената настинка, но са характерен симптом на грипната инфекция. Те са резултат от борбата на организма с вируса, при която се образуват редица медиатори на възпалението - химични вещества, които предизвикват възпаление на клетките и тъканите и съответно причиняват болка. Дехидратацията при високата температура също допринася за мускулните болки. В редки случаи може да се стигне и до усложнения - миозит (възпаление и некроза на мускулните клетки).

Лесна уморяемост до пълно изтощение

Голяма част от вирусните инфекции са свързани с появата на лесна уморяемост, но за разлика от настинката, където този симптом е слабо изразен и бързопреходен, при грипа умората е силно изразена, като често достига до пълно изтощение и е продължителна - до 2 - 3 седмици. Тя е резултат от пренапрежението на съпротивителните сили на организма и енергията, която изразходва за борбата с вируса.

Хрема и подпушен нос

Това са признаци, характерни за обикновената настинка. Последната в голяма част от случаите се причинява от риновируси, които водят до възпаление на носната лигавица и носоглътката. Това е причината за подпушения нос, хремата и носовия говор. За сравнение, при грипа тези симптоми са по - слабо застъпени, при него преобладава честата, суха и непродуктивна кашлица.

Кихане

Кихането заедно с хремата и подпушения нос, е по - често срещан симптом при обикновената настинка, отколкото при грипа. Както беше споменато по - горе, предвид вируса, който я причинява това са най - характерните признаци в клиничната картина на настинката.

Кашлица

Кашлицата също е типична както за грипа, така и за настинката, но характера и е различен. Докато при настинка се появява по - скоро накашляне и не е толкова интензивна, освен ако не се усложни с инфекция на долните дихателни пътища, при грипа кашлицата е честа, суха, непродуктивна, мъчителна и може да стане много интензивна.

Възпалено гърло

Болките в гърлото, затрудненията при преглъщане на течни и твърди храни са чести симптоми както на грипа, така и на настинката. Ето защо този признак трудно би могъл да послужи за разграничаването на двете състояния, но взимайки предвид съчетанието му с останалите симптоми, изброени по - горе, ориентацията може значително да се улесни.

Автор: д-р С. Георгиева

Източници: www.webmd.com, www.who.int


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Микробиологично изследване на носен секрет, от СМДЛ "МиЛаб", за 10 лв.

Микробиологично изследване на носен секрет, от СМДЛ "МиЛаб", за 10 лв.

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Панагюрище, Горна Оряховица

16 закупени
-29%
14,00 лв.
10,00 лв.
Микробиологично изследване на гърлен секрет, за 8 лв., от СМДЛ "Милаб"

Микробиологично изследване на гърлен секрет, за 8 лв., от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково

28 закупени
-20%
10,00 лв.
8,00 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Сандански

3715 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 30 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Витамин D и Витамин В12, за 30 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

360 закупени
-32%
44,00 лв.
30,00 лв.
ГРИП? Бърз тест за грип Influenza тип А и В от Лаборатории Кандиларов!

ГРИП? Бърз тест за грип Influenza тип А и В от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

14 закупени
-17%
18,00 лв.
15,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се