Кои са най-честите усложнения на грипа?

4158
Кои са най-честите усложнения на грипа?

Грипните заболявания са изключително чести, особено през зимния сезон, когато почти винаги се наблюдава епидемия. Грипът обикновено засяга всички възрастови групи и протича различно при всяка една от тях. Значение за протичането на заболяването има също наличието на други съпътстващи хронични заболявания (сърдечно-съдови, бъбречни, ендокринни, белодробни и други). Грипните вируси са 3 групи - тип А, В и С. Обикновено те се характеризират с голяма изменчивост и всяка година може да се каже, че циркулират нови щамове, различни от предходните.

Грипът се предава по въздушно-капков механизъм. Инкубационният период е от 18 до 72 часа. Първоначално се появяват общи оплаквания като главоболие, отпадналост, повишена температура, болки в ставите и мускулите. След това се появява хрема със слузести секрети, кашлица, болки в гърдите. Може също да се появят коремни болки, гадене, диария, обриви по тялото.

Кои са най-честите усложнения на грипните заболявания?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Усложненията най-често засягат сърдечно-съдовата система, нервната система и дихателната система. Отделните усложнения също така са типични за различните възрасти.

Усложнения от страна на дихателната система.

1. Бронхиолит. Това представлява възпаление на най-малките бронхи, които се наричат бронхиоли. Това заболяване се среща често при деца до 2 годишна възраст и е често срещано усложнение на грипа при тях. Най-често (в 80% от случаите) бронхиолитът се причинява от респираторен-синтициален вирус (RSV).

2. Първична грипна пневмония. Това усложнение е характерно за младите хора. Наблюдава се рязко влошаване на общото състояние и дихателната функция. Кашлицата се увеличава, появява се задух и учестено дишане. Процесът се развива изключително динамично и в повечето случаи налага болнично лечение.

3. Вторична бактериална пневмония. Вирусните заболявания водят до отслабване на защитните сили на организма, което създава благоприятна среда за развитието на бактериални процеси. Тъй като при грипа най-често се засяга дихателната система, то тя става и таргетен орган за развитието на усложнения. Бактериалната пневмония е характерна за всички възрасти. Обикновено температурата започва отново да се покачва, кашлицата се задълбочава, започват да се отделят жълто-зелени секрети, а общото състояние се влошава. Най-честите причинители са Staphylococcus aureus, Streptoccocus pneumoniae, Hemophilus influenzaе. Нетипични причинители за пневмония при имунокомпрометирани хора са Chlamydia pneumoniae, Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae и други.

4. Обостряне на хронични белодробни заболявания - ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест), астма, бронхиектазна болест, хроничен бронхит и други. Тези усложнения са характерни за по-възрастните хора.

Усложнения отстрана на ушите.

реклама

1. Среден отит. Може да бъде както бактериален, така и вирусен. Възпалението на средното ухо е типично усложнение за детска възраст. Детето се оплаква от болка в ухото, неспокоен сън, раздразнителност, повишава се температурата.

Усложнения от страна на сърдечно-съдовата система.

1. Перикардит, миокардит. Възпалението на околосърдечната обвивка (перикард) се нарича перикардит, а възпалението на сърдечния мускул (миокард) се нарича миокардит. При млади хора често се срещат тези усложнения. Наблюдават се болки в гърдите, ритъмно-проводни нарушения и промени в ЕКГ.

Усложнения от страна на нервната система.

1. Менингит, енцефалит, менингоенцефалит. Възпалението на мозъчните обвивки се нарича менингит, на мозъка - енцефалит, а на двете структури заедно - менингоенцефалит. За щастие тези усложнения са рядкост. Симптомите включват главоболие, повръщане, промени в съзнанието, вратна ригидност.

2. Гърчове. Те са чести при деца. Може да бъдат в резултат на интоксикацията или заради повишената телесна температура.

3. Други редки усложнения - синдром на Гилен Баре, полиневрит.

Много е важно навременното лечение на грипа и специфичната профилактика, за да може да се сведат усложненията до минимум.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се