Какво представлява грипа? От кои вируси се причинява и какво е лечението?

8410
Какво представлява грипа? От кои вируси се причинява и какво е лечението?

Грипът представлява остро инфекциозно вирусно заболяване, което е много широко разпространено. Има склонността да обхваща дори цели области, държави и континенти. В резултат на това се развиват епидемии и пандемии, които са познати на човечеството от векове. Грипните епидемии са познато събитие през почти всеки един зимен сезон. Сравнително топлите зимни температури създават много добри условия както за развитието на грипните вируси, така и за тяхното разпространение.

Кои вируси са причинители на грипа?

Причинители на грипните заболявания са грипни вируси А, В и С. Те принадлежат към род Orthomyxoviridae и са със сферична форма. Всеки един от грипните вируси има полипептиди по своята обвивка, които му помагат да осъществява своите патологично ефекти върху "жертвата". Най-важните полипептиди са невраминидаза (N) и хемаглутинин (H), които служат за създаването на имената на отделните подтипове грипни вируси. Например грипен вирус тип А H5N1 - това е т.нар. птичи грип.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За грипните вируси в характерна голяма изменчивост. Непрекъснато се случват промени в антигените по повърхността на вирусите, което води до появата на съвсем нови и непознати щамове. Това се нарича антигенен шифт. Когато промените в обвивките на грипния вирус са по-дискретни, например възникват единични мутации, тогава изменчивостта не е толкова явна и това събитие се нарича антигенен дрифт.

Какво се случва когато грипен вирус попадне в организма? Какви болестни промени настъпват с него?

Входната врата на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища (нос, фаринкс, ларинкс) и по-рядко лигавицата на очите (конюнктива). След като грипния вирус попадне в клетките на горните дихателни пътища, там той започва да се размножава. Вирусите не могат да живеят в околната среда и затова те веднага търсят клетки-гостоприемници, в които да продължат да живеят. Във всяка една клетка, в която е навлязъл вирус, се образуват множество нови вируси, а след като те напуснат клетката-госпоприемник, тя умира. След това вирусите навлизат във кръвообращението, а от там може да се насочат към други органи и да предизвикат възпаление.

Какви са симптомите на грипа? Как да разпознаем, че се касае за грипна инфекция?

Инкубационният период (времето от контакта с вируса до първите симптоми) е между 1-3 дни. Първите симптоми на грипната инфекция са много типични за всяко едно вирусно заболяване - остро начало, повишена телесна температура, отпадналост, болки по стави и мускули, главоболие, гадене, повръщане, световъртеж, болки по цялото тяло, липса на сили, лесна умора, болки в мускулите около очите и засилване на оплакванията при движението на погледа. Паралелно с тези оплаквания започват и симптомите от страна на дихателната система - болки в гърлото, суха кашлица, болки в гърдите, хрема, която се характеризира с изтичане на обилни количества слузни секрети. Гърлото е силно зачервено и има болезненост при преглъщане, конюнктивите за зачервени. При някои грипни заболявания може да има и симптоми от страна на храносмилателната система - коремни болки, гадене, повръщане, диария.

Обикновено острите оплаквания отшумяват за 5-7 дни, но възстановяването от грипното заболяване е малко по-дълго. Около седмица след това може да продължат мускулните болки, отпадналостта и лесната уморяемост.

Как протича грипното заболяване при различните възрастови групи?

Малките деца, кърмачетата и възрастните хора над 65 годишна възраст преболедуват малко по-тежко от останалите. При тях може да има екстремни стойности на температурата (40 градуса и повече) и заболяването да протече с по-остри симптоми.

Как влияе грипа на хроничните заболявания?

реклама

Сърдечните, белодробните и бъбречните заболявания се обострят при наличието на вирусна инфекция. Специално внимание трябва да се обърне на хората, които страдат от захарен диабет, защото при тях се повишават допълнително стойностите на кръвната захар и трябва много внимателно да се регулират.

Има ли значение кой вид грипен вирус причинява заболяването?

Да. Грипните вируси от група А причиняват най-тежките грипни инфекции. Вирусите от група В и С водят до по-леки форми на болестта.

От какво зависи кой ще се разболее от грипна инфекция и с каква тежест ще се развие заболяването?

Зависи от възприемчивостта и резистентността на организма. Ако тялото преди това се е срещало с подобни вируси и има образувани антитела срещу сходни антигени, то инфекцията ще протече по-леко. Тежестта на заболяването зависи от имунния отговор и от вирулентността на грипния вирус.

Какви усложнения може да настъпят от грипните вируси?

Усложненията от грипните инфекции може да бъдат най-различни и да засегнат всички органи и системи. Сравнително рядко събитие са, но въпреки това трябва да се мисли за тях. Най-честите усложнения са бронхит, бронхопневмония, ларингит, миокардит, перикардит, цистит, менингит и други. Най-често усложненията са резултат от вторична бактериална инфекция, тъй като вирусните инфекции намаляват защитните сили на организма.

Какво е лечението на грипа?

Много е важен режимът, който да включва почивка, прием на достатъчно течности, балансирана и богата храна. За лечение се използват антивирусни медикаменти, които е добре да бъдат започнати до 72 часа след началото на симптомите. Използват се още витамини и лекарства за овладяване на високата температура, болките в гърлото, хремата, кашлицата.

Профилактика на грипните инфекции може да се прави с противогрипни ваксини. Всяка година се произвеждат нови заради изменчивостта на грипните вируси.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се