Грипната вълна приближава! Как да се предпазим и да се излекуваме навреме?

9435
Грипната вълна приближава! Как да се предпазим и да се излекуваме навреме?

Като всяка година, със застудяването и падането на температурите, приближават и грипните вируси. Те причиняват остри инфекциозни заболявания, най-често на горните и долните дихателни пътища. Всяка година щамовете грипни вируси са абсолютно различни, защото те се отличават с изключителна изменчивост.
Грипните вируси се разделят най-общо на тип А, тип В и тип С. Тип А и тип В са с най-голямо значение за човешката патология. Предават се по въздушно-капков път чрез кихане, кашляне, разговор, смях и т.н. Инкубационният период е между 1 и 3 дни.

Как да разпознаем грипната инфекция?

реклама

Вирусната инфекция причинена от грипни вируси се отличава от бактериалната такава. Като всеки един вирусен агент, и грипните причиняват т.нар токсикоинфекциозен синдром. Той включва бурно начало на заболяването, висока температура с по-големи амплитуди в денонощието, отпадналост, втрисане, главоболие, миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите), слабост. По-рядко може да има гадене, повръщане и диарични изхождания.
Грипните вируси покосяват респираторния тракт и съответно предизвикват суха дразнеща кашлица, хрема с безцветна или розовееща секреция, болки при преглъщане. Типично за грипната инфекция е, че гърлото е малиново червено.
Вирусните инфекции имат едно неприятно въздействие върху имунната система и то е, че я понижават. Това е предпоставка няколко дни след началото на грипа да се развие вторична бактериална инфекция. Заради намаления локален и общ имунитет може да настъпят усложнения като гнойна ангина, бактериален ларингит, ларинготрахеит, бронхит или бронхопневмония. Тогава вече гърлото е покрито с белезникави налепи, секретите от носа и трахеобронхиалното дърво са белезникави или жълтеникави. Това е еволюцията на грипната, която не е нужно да приключва така при правилно поведение.
Диагнозата се поставя от лекар на базата на клинична картина и кръвни изследвания (ПКК и С-реактивен протеин). Ако има съмнения за насложена бактериална инфекция е добре да се изследва микробиология на отделените секрети.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как да се лекуваме и да се предпазим?

Грипната инфекция се разпознава лесно. Лечението в началото на заболяването включва общоукрепващи медикаменти, антивирусни лекарства, имуностимулатори, симптоматично лечение чрез температуропонижаващи средства и болкоуспокояващи, богата и пълноценна храна, почивка. В този етап е НЕУМЕСТНО ПРИЛАГАНЕТО НА АНТИБИОТИК! Защото антибиотика е медикамент насочен срещу бактериални причинители, а при грипната инфекция такъв НЯМА. Антивирусните лекарства спират размножаването на вирусите и състоянието се подобрява значително. Антибактериалните препарати нямат влияние върху вирусни патогени.
След преценка на лекар и проведени лабораторни изследвания, ако се установи налична вторична бактериална инфекция, антибиотик трябва да бъде включен в лечението.
Предпазването от грипни инфекции става чрез периодичен прием на общоукрепващи и имунистимулиращи средства, прилагане на противогрипна ваксина, избягване на контакти с болки хора. Най-важното е навременното лечение и адекватно приложените мерки.

Автор: Лилия Илиева


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се